петък, 20 февруари 2015 г.

Палачинкова торта от навити палачинки със сладко и ванилов крем



Много често сервирам палачинките с крем.Виждала съм палачинкови торти в мрежата и ето и моят вариант! Плачинките са с тесто по избор, завити са с пълнеж от два вида сладко и са заляти с ванилов крем!



Продукти
за форма 25/10 см
за палачинките - 10 бр. с диаметър около 20 см
2 яйца
1,1/3 ч.ч. брашно
400 мл прясно мляко
100 мл вода
щипка сол
ванилия
олио за пържене
масло за намазване
крем
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар
2 п. ванилия(1 шушулка)
3 яйца
2 с.л. с куп брашно( 3 равни)
50 г масло

 Време за приготвяне:
- за подготовка - 5мин
- за готвене - 50 мин.
  Приготвяне
Формата се застила с фолио за свежо съхранение като се оставя отстрани повече, да виси.
Сместа за палачинките се разбива с тел или миксер, най-напред яйцата, следтова малко от млякото, брашното, остатъка от течностите , солта и ванилията.
Тестото трябва да е гладко с консистенция на гъста боза.
Първата палачинка е за проба, ако е необходимо се добавя брашно или вода.
Тиганът се намазва с олио и се пържат палачинките, от  двете страни.Аз мажа с олио тиган през 2-3 палачинки.
Всяка от готовите палачинки се намазва с масло.
За крема най-напред се разбиват яйцата и захарта в малка тенджера.Прибавя се около 100 мл от млякото и брашното , разбърква се много добре до гладкост.
В отделен съд се загрява млякото  и след това внимателно се изсипва при яйцата като се бърка непрекъснато.Вари се на слаб огън до сгъстяване, отнема до 5 мин. Накрая се добавя маслото, нарязано на кубчета и ванилията.
Оставя се крема да изстива.
Палачинките се навиват с избрано сладко на стегнато руло.
На дъното на формата се изсипва част от крема, изчаква се да започне да стяга и отгоре се подреждат половината палачинки.
Заливат се с крем и се реди втория ред палачинки.Завършва се с малко крем.
Сладкишът се покрива с висящите части от фолиото и се оставя в хладилник за 5-6 часа.
Изважда се и се обръща в подходяща чиния.Формата се отстранява.
Украсява се по желание.


3 коментара:

  1. Много интересен начин за поднасяне и оформяне на тортата.
    Сочна и ароматна е. :)
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. Оформила си го като кутия за бижута! Чудесно изглежда, несъмнено и много вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. наистина интересен начин за приготвяне на палачинкова торта. благодаря, че сподели, Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.