неделя, 8 декември 2013 г.

Еклерова торта - торта с еклери





Продукти 
за форма 24 см
12-14 порции
24 броя(1 кг) малки еклери(профитероли)
за 2 броя блатове
5 яйца, жълтъци белтъци отделно
350 г захар (2 ч.ч.от 200 мл)
140 г брашно (1,1/3 ч.ч. от 200 мл)
50 г разтопено масло
1 с.л. какао
крем
500 мл прясно мляко
6 жълтъка
250 г захар (1,5 ч.ч. от 200 мл)
50 г нишесте (царевично или пшен)
прах от една ванилова пръчка или 2-3 пакетчета
200 мл животинска сметана (30% масленост)
15 г желатин
4 белтъка
отгоре
1 ч.ч. кайсиев мармалад(сладко)
100 г шоколад
1 -2 с.л. сметана
Приготвяне

еклерите, готови или направени у дома и напълнени с крем (рецепта)

блатове

  • жълтъците се разбиватдо побеляване с половината захар (1 ч.ч)
  • прибавя се разтопеното масло
  • белтъците се правят на пяна с другата половина от захарта и капка лимонов сок
  • внимателно се смесват жълтъци и белтъци
  • на части се прибавя пресятото брашно като се разбърква с шпатула
  • полученото тесто се разделя на две части и в едната се добавя 1 с.л. какао
  • изсипват се в две намазнени , застлани с домакинска хартия форми

(алатернативно - всяка от двете смеси се разлива в по-голяма тава, застлана с хартия, така се получава по-тънък блат, от който след това може да се изреже кръг или правоъгълник с желаната големина.Този метод използвах аз, а от изрезките направих руло.)
всеки блат се пече  на 200 С за около 10 мин.(може заедно според печката)
иваждат се и се оставят да се охладят
крем

  • жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се 100 мл от млякото и след това нишестето
  • разбърква се до получаване на кладък крем
  • желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода и след като набъбне се загрява за 30 сек на микровълновата
  • млякото се згрява до завиране на слаб котлон
  • прибавя се ванилията и с постоянно разбъркване сместта с жълтъците и нишестето
  • вари се 3-4 минути до сгъстяване
  • добавя се желатинът, разбърква се и се оставя да изстиине


  • сметаната се разбива на пухкав крем
  • белтъците се надигат на пяна с капка лимонов сок
  • след като кремът изстине към него се прибавят последователно и на части разбитата сметана и белтъците, внимателно се разбърква с шпатула

сглобяване
на дъното на тортена чиния се поставя кафявия блат и се стяга с пръстен за торта
отгоре се изсипва част от крема, около 1 пръст дебелина
изчаква се малко да стегне (30 мин. на хладно) и се подреждат плътно 18 еклера
заливат се с още крем, оставя се около 1 чаена чаша за измазване отстрани
покрива се с втория блат и се оставя да стегне на хладно за 2-3 часа

шоколадова украса

  • сметаната се загрява за 10 сек  на микровълнова и в нея се слага начупения шоколад, разбърква
  • до разтопяваене на шоколада, ако е необходимо се загрява допълнително за 10-15 сек (алтернативно това се прави в съд, поставен на водна баня)
  • шоколада се разлива в произволни форми, съобразени с височината и обиколката на тортата , върху хартия за печене
  • оставя се да изстине и стегне
  • тортата се освобождава от пръстена и се измазва отстрани с оставения крем
  • кайсиевото желе(пасирано сладко) се загрява леко на микровълновата  за да се работи по-лесно и с него се измазва тортата отгоре
  • отстрани се налепват приготвените шоколадови шарки
  • отгоре се украсява с половинки еклери и шоколад





8 коментара:

  1. Сонче, голяма вкусотия си спретнала! И е много красива, да го е жал човек да си хапне... :)
    Сърдечни поздрави с пожелания за усмихнат ден. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е станал, Сонче!
    Аз още не се хващам с нея!
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Отдавна исках, но все не ми сео тдаваше случай да направя тази торта!Малко се измързелувах и купих готови еклерчета, но се получи много добре! Горният слой от кайсиевото сладко освежава и вкуса и я прави много приятна! Поздрави и хубава неделна вечер!

      Изтриване
  3. Разкошна е! Да си жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  4. Най-любима ми е еклеровата торта,Соня!
    Страхотна е,направо грандиозна!
    Чудесна декорация!
    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Роси! И ние много обичаме, нали знаеш за общата ни страст към креместите десерти! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.