събота, 28 декември 2013 г.

Лимонов чийзкейк с шоколадова глазура




Това е по-големият брат на Лимоновия чийзкейк от тази публикация , с нова премяна ! Там има постъпкови снимки.
Продукти 
Форма с диаметър 26 см
16-20 порции

За основата
90 г бадеми(други ядки)
2 с.л. кристална захар
250 г бисквити (крекер)
100 г масло
1 п. ванилова захар
2 с.л. какао на прах
3 с.л. кафява пудра захар(бяла)
Лимонова кора от 1 лимон, настъргана на дребно
За пълнежа
700 г – 4 оп. Сирене Филаделфия
500 г  – 4 оп.  крема сирене
(може да се използва само единия вид сирене, както и в комбинация с извара и/или маскарпоне)
220 г пудра захар
1 лимонова есенция
80 мл лимонов сок(от 2 лимона)
5 яйца
1 есенция ванилия
3 с.л. брашно
Глазура
130 г шоколад
100 мл течна сметана 30 %
Приготвяне
основа
Бадемите се смилат в блендер заедно със захарта до получаване на брашно
Бисквитите се натрошват  и се добавят в блендера
Всичко се смила до еднородна смес
Прибавят се какаото, пудрата захар, лимоновата кора и ванилията
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес
Дъното на форма с откопчаващ се пръстен се застила с хартия за печене
Бисвитената смес се разпределя във формата за печене по дъното и стените на равномерен пласт като се притиска с помощта на стъклена чаша
Пече се в предварително загряна на 200 С фурна за около 8-10 минути
Изважда се и се оставя настрани да изстине
Пълнеж
Сирената се разбиват с миксер заедно със захарта до гладкост
Изсипва се лимоновия сок и се разбърква
Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се бърка до пълното му усвояване
Добавя се брашното, лъжица по лъжица, ванилията, лимоновата есенция
Получената смес се изсипва в изпечената основа
Пече се 10 минути на 200 С, намалява се до 160 С и се пече още 50 минути без да се отваря
Проверява се чрез леко разклащане на формата – трябва да мърда леко, сякаш в средата е сурово
Оставя се за още 2 часа в изключената фурна и след това се изважда на студено
(може сладкишът да се извади веднага, но съществува риск от втвърдяване и напукване, което не е лошо защото така или иначе се покрива с глазура)
Изважда се от формата след  пълното изстиване на сладкиша, най-добре на другия ден
(колкото по-мазни сирена се използват, толкова по-кремест е сладкишът, ако преобладава изварата се получава по-сух)



Глазура
Сметаната се загрява за 30 секунди в микровълновата печка
Шоколада се раздробява с нож и се слага в затоплената сметана
Бърка се до пълното разтваряне на шоколада, още веднъж се загрява за 30 сек.
Глазурата се изсипва в средата на сладкиша и се оставя да се разтече като леко се разклаща
оставя се да се охлади
реже се с топъл нож



18 коментара:

  1. Честито Рождество Христово,Соня !
    Да бъде благословен домът ви!
    Да има здраве,благополучие,разбирателство,обич и доброта!
    Не мога да не намина отново да му се насладя на този чаровник,а и какъв габаритен е самооо!Като един голям любител на чийза го оценявам по достойнство и съм убедена,че е греховно вкусен!
    Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, честито Рождество! Желая ти да си здрава, много здрава и още по-здрава. ;) Друго по-важно няма за мен. Нека обич и благоденствие изпълват дома ти. А чийзкейкът... Май това ще е превъзходен избор за мен. Идеален вкус и баланс, направо се размечтах...
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, страхотен и много красив чийзкейк си направила! Поздравления и за посещаемоста на блога ти!
    Пожелавам ти една щастлива и още по-успешна нова година изпълнена с късмет, здраве и любов!
    Наздраве! Весела новогодишна нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. ЧНГ Сонче. Пожелавам ти много здраве, успехи и нови начинания през новата година. Чийзкейкът е разкошен!Обожавам всичко с лимон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Ани! не случайно е второ издание , и аз обичам лимонови десерти!

      Изтриване
  5. Красива и апетитна гледка е този чийзкейк :)
    Честита Нова година Сонче, с пожелание за здраве, щастие и незабравими моменти!

    ОтговорИзтриване
  6. Вълшебно изглежда,
    много красиво и нежно изкушаващо предложение, Соня!
    Да е честита 2014, по - добра, по-щедра и вдъхновена!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.