неделя, 13 октомври 2013 г.

Десерт от круши във вино и шоколад - поширани круши с шоколад



Есента е любимият ми сезон! Топло, но не горещо, много цветно и богато на плодове и зеленчуци време! Крушата е един от типичните, но не много популярни есенни плодове.
Или поне до скоро пренебрегван от мен :).

Миналата година правих невероятната торта шоколадов мус с круши на Йоли ,  карамелен сладкиш с круши и шоколад, клафути и крамбъл.
зад последните  "сложни " думи се крият много лесни десерти
Сега ви предлагам само овкусени с подправки и вино круши залети с шоколад.



Семпло, елегантно и същевременно невероятно вкусно! Не случайно пошираните круши са класика сред плодовите десерти.

Продукти 
за 4 порции
4 круши
за поширането
250 мл бяло вино(може и червено)
200 мл вода
200 мл портокалов сок
3 карамфилчета
1 пръчка канела
3 зърна кардамом
100 г   захар
кората и сока на 1/2 лимон
шоколад
100 г шоколад
100 мл течна животинска сметана
допълнително
орехи
червени боровинки  (сушени)

 Приготвяне

  • виното, водата, сока, захарта и всички подправки се загряват до завиране
  • крушите се обелват. Може да се почисти вътрешността със специален уред или да се разрежат наполовина и да се почисти средата.Аз исках да ги запазя цели  за по-интересен ефект.
  • поставят се в загрялата течност и се задушават около 8 минути, зависи от вида и степента на зрелост
  • изваждат се след като започнат да омекват, но без да се чака да се  разварят.Проверява се с леко боцкане с вилица.
  • течността се прецежда и се оставя да ври докато се изпари и остане на 1/3 от първоначалното количество, добавят се червените боровинки

приготвяне на шоколада

  • сметаната се загрява на микровълновата за около 30 секунди
  • шоколадът, начупен на дребно, се прибавя и се бърка до пълното му разтваряне
  • крушите се поставят в чинии за сервиране, заливат с топлия шоколад
  • преди сервиране отстрани се добавя от редуцирания сироп, орехи  

сервира се с нож и вилица(лъжичка)
на снимката в началото е круша потопена в шоколад



Добавям снимка на варианта с почистени круши. Използвала съм специалният уред, който почиства семената без да нарушава цялостта на плода.Не е толкова ефектно, но пък е по-лесно за консумация!



11 коментара:

  1. Така добре си го описала този великолепен десерт, Сонче: елегантен е, семпъл и изключително вкусен! Усмивки и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Наистина лесно и вкусно се оказа! Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. И аз се впечатлих от думите за него... Не съм опитвала, но май трябва да попълня този пропуск. Благодаря, че сподели, Соня, прекрасен десерт!
    Хубава вечер ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, наистина е пропуск, Гери! Тази класика я подминавах, но миналата година , когато поширах круши за тортата на Йоли ги опитах и си бях намислила, че няма да пропусна! И не съжалявам! Беше за специални гости и се представих много добре! Ще пробвам само варианта с почистването....Поздрави и слънчева седмица!

      Изтриване
    2. Да знаеш, че опитам ли, ще е по твоята рецепта и после ще се похваля, ако се справя. :)
      Поздрави, Сонче, и лека вечер!

      Изтриване
  3. Изключително вкусен,сочен и много елегантен десерт,Соня!Неустоимо поднесен!Поздрави и хубав понеделник!И добре дошла!

    ОтговорИзтриване
  4. Първата снимка ме уби- дояде ми се адски много и май това е целта на снимката- да ме провокира да направя и аз това есенно изкушение! Браво, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам поширани круши, Соня,
    чудесно предложение и снимки, изглежда страхотно - фино, вкусно и елегантно.
    Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина лесно и ефектно предложение, Сонче! Имаше една много сочна и сладка круша в двора на съседите и откакто я отрязаха не мога и не мога да попадна на круша с толкова хубав вкус. Определено ми се прииска да направя рецептата, така, че ще атакувам пак пазарите :) Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.