сряда, 30 октомври 2013 г.

Заек в гърне на фурна



Ястията приготвени в глинен съд са изключително вкусни! Месото се готви бавно и се задушава в собсвения сос и този на зеленчуците.
След пълнен заек ви предлагам нова вкусна рецепта за това крехко и диетично месо.
Прилича на тази рецепта на Пепчо, но има и доста разлики.
Продукти
за 6-8 порции

  • 1 заек 1,8-2 кг, почистен, с глава 
  • 5-6 глави стар лук(кромид)
  • 1 глава чесън
  • 1-2 моркова
  • 1 стрък целина
  • щепа стафиди(по желание)
  • 3 картофа
  • черен пипер, червен пипер
  • 1 с.л.сол
  • 1 с.л. суха мащерка
  • щипка канела
  • 1 консерва домати на кубчета(330 г)
  • 1 ч.ч. бяло вино

 Приготвяне


  • лукът с енарязва на едро, на шайби, поставя се на дъното на съда
  • морковите се режат на кръгчета, скилидките чесън са цели , целината наедро
  • картофите са на едри кръгове
  • най-отгоре се поставят парчетата месо
  • поръсва се с всички подправки
  • налива се виното, доматите са най-отгоре
  • съда се затваря и се слага в студена фурна на 22о С за 30 минути, налява се до 160 С и се пече още 1ч. и 30 мин.
  • маха се капака и се запича отворено за около 15 минути


8 коментара:

  1. Лелее, Сонче! Колко ли е сочно това месце! Много ми се прияде такава вкусна манджичка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, изглежда много апетитно! Както има един заек във фризера и един голям глинен съд в шкафа... Май ще си имаме ядене тези дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. По вкусно става ако месото и зеленчуците предварително се запържат за малко.

    ОтговорИзтриване
  4. Заешкото месо е малко сухо, не трябва ли да се сложи и мазнина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря за отделеното време! Както и горното предложение , да се запържи, така и добавянето на мазнина биха направили ястието може би по-вкусно.Аз по принцип не пържа и се стремя да готвя с по-малко мазнина.Въпрос на личен избор :) Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  5. аз слагам още свински гърди без кост запържени малко, малко гъби,смесвам виното с със със всички подправки ,заливам и накрая доматите

    ОтговорИзтриване
  6. Защо в Гърне като това е Гювеч ?

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.