събота, 26 октомври 2013 г.

Пържоли от свинско месо на скара с ароматна глазура и карамелизиран лук



 Свинската пържола на скара си е класика! Поправям пропуска, че няма такава рецепта в блога.
Най-напред трябва да кажа, че хубавата  сочна пържола става от врат, след това е плешка или бут, но не е за предпочитане! Котлетите, иначе популярни са доста сухи за скара. Може , но трябва да се добави мазнина и да се сервират със сос.
И така, как да си направим сочна пържола на скара от свински врат?

Продукти
за 4 порции

  • 4 броя вратни пържоли
  • около 700 г, с дебелина около един пръст
  • кимион
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • за глазиране
  • 3 с.л. кетчуп
  • 1 с.л. затоплен мед
  • 1 с.л. соев сос
  • щипка канела



 Приготвяне


  • не се чука, поръсва се с лимонов сок, черен пипер и кимион(може и други любими подправки) и се оставя месото да отлежи в хладилник, покрито
  • скарата се загрява и месото се пече за 4-5 минути, зависи от силата на скарата
  • обръща се и се маже с приготвения сос за глазиране, пече се 4-5 минути
  • обръща се, като се завърта на 90  градуса и се маже с приготвения сос за глазиране, пече се 1 монута, внимаваме да не прегори
  • обръща се още  веднъж  и се пече и от другата страна за 1-2 минути
  • сол може и да не се слага, но ако обичате по-солено, което не се препоръчва, посолете при мариноването леко   или сложете сол в соса
  • ако не се сервира веднага, месото се държи в затворен съд и ако е необходимо се притопля преди сервиране


за карамелизирания лук-отделно!

5 коментара:

  1. Това изглежда тооолкова вкусно, а и съм сигурна, че е така. Страхотно и питателно ястие, Сонче! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда невероятно сочно и вкусно, а и с този карамелизиран лук ....мммм...
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм,чак тук ми замириса на пържолки,Соня,невероятен тен си им направила!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, много ми хареса глазурата и лукчето. Вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни са Сонче, личи си колко са сочни и вкусно поднесени, майсторски приготвени! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.