събота, 19 октомври 2013 г.

Питка(пита) с кашкавал


Питката е от изпитано многократно тесто. Публикувам защото пробвах популярното напоследък сред фейсбук групите оформяне. Не се получи особено добре при мен, но споделям опита за тези които се интересуват.
Продукти
тавата е 30 см
тесто
  • 900-1000 г брашно
  • 3 яйца + 1 белтък 
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана 
  • 14 г суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 1с.л. лимонов сок (оцет)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1,5 ч.ч.настърган кашкавал
при оформянето
100 г разтопено масло 
за намазване 
1 жълтък                                             2 с.л.пр.мляко
  Приготвяне
  •  маята се разтваря в затопленото мляко, добавя се захарта и 3-4 с,л брашно и се разбърква
  • купата се покрива и се оставя да "шупне", мята се активира и сместа бухва за около 15 минути на топло
  • в останалото брашно се прави "кладенче" и в средата се изсипва активираната мая, разбитите с вилица яйца(един жълтък остава за намазване), солта, лимоновия сок и зехтина
  • замесва се тесто
  • стъклена купа се намзава с мазнина и тестото се поставя в нея като се обръща 1-2 пъти, покрива се с фолио и се оставя да втасва на топло (фурната се загрява до 50 С и после се изключва).тестото удвоява обема си за около 30 минути - 1 час.
  • втасалото тесто се смесва с настъргания кашкавал и се разделя на 3 топки



Първата топка се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопеното масло.
Завива се на руло и се реже на кръгове с дебелина около 1 см.
Тавичката се маже с мазнина и по външния край се подреждат рулцата като крайните части се заделят за украса.






Втората топка се разделя на две части -
едната част се разточва на тънък правоъгълник, маже се с масло и се оформя на руло.
Другата част също се разточва на правоъгълник, в средата на който се поставя рулото.
Отсрани се разрязва на ленти, които се преплитат върху рулото(снимка).
Полученото плетено руло се оформя като кръг в тавата.
(ако не е достатъчно дълго се дооформя с остатъците от първото руло, като цветенца)
Третата топка се разделя на две части. От по-голямата се оформя топка, която се поставя в центъра на тавата.
По-малката се разточва на правоъгълник и се реже на лентички.
От лентичките се оформя решетка върху топката в средата.
( остана ми малко тесто и направих още една плетеница, около топката в средата)
Питката се оставя да втасва на топло във фурната.
Намазва се с разбития с млякото жълтък и се слага отново във фурната.
Включва се и се пече  на 180 С ( 330 Ф, на bake) до зачервяване.
Изважда се и се оставя да изстине в тавата за 10-15 минути, покрита с кърпа.


  

3 коментара:

  1. И аз го видях това оформяне Сонче, но никак не ми стана ясно как ще го направя :)
    Затова се радвам че така подробно си ни обяснила!
    И твоята погача си има своя чар, а и съм сигурна че с това тесто е била много вкусна!
    Поздрави и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  2. Питката ти е невероятна,Соня!Сложна и красива оплетка,комплименти за старанието и подробното представяне!Пожелавам успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета ,ще се страем! както се отговаряше едно време! Следващия път...Поздрави, Роси, Дани!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.