петък, 25 октомври 2013 г.

Кокосова торта Рафаело


Този сладкиш исках да направя много отдавна.
В мрежата е популярна най-вече една рецепта за такава торта, на Наталина. Всеки добавя по нещо. На мен все ми искаше да избегна 250 г масло..  и блатовете да са по-леки, както  обвивката на бонбоните Рафаело.
Така че направих нещо по-различно.Резултатът беше много вкусен и за съжаление пристрастяващ, просто не можеш да се спреш, когато опиташ!




В тази торта, която беше за специален повод и специален човек, блатовете са с белтъци, бадемово брашно и кокос - ароматни и нежни. Кремът е комбинация от жълтъците, маскарпоне и сметана(като за титамису) с аромат на кокос и бадеми. Лек и с много приятен вкус.
 Ето и самата рецепта
Продукти
за форма с диаметър 18 см
8 порции
блатове

4 белтъка от големи яйца
щипка сол
50 г сурови бадеми или брашно
50 г брашно с набухвател
150 г кокосови стърготини
220 г пудра захар
крем пълнеж
4 жълтъка
100 г захар
100 мл кокосово мляко
(млякото е само зашото нямам кокосова есенция)
100 г бял шоколад
250 г маскарпоне
150 мл течна неподсладена сметана
30 мл бадемов ликьор
крем за измазване
100 г крем сирене
1 с.л. захар
2 с.л. квасена сметана
кокосови стърготини за поръсване
Калории общо 5872 Ккал
за 1 порция 734 Ккал
 Приготвяне

блатове
фурната на 160 С
2 форми 18 см се застилат с хартия за печене и се намазват с масло по дъното и по стените
белтъците се разбиват с щипка сол на сняг
прибавя се на части захарта и се разбива до усвояването й
бадемите се смилат в блендер до получаване на брашно
смесват се брашната и кокосовите стърготини
внимателно , на части  като се бърка с шпатула се смесват брашната и белтъците
разделя се на 2 части в двете форми сн.1
пекат се в загрятата фурна за около 30-35 минути сн.2
изваждат се от фурната, оставят се да застинат и блатовете се изваждат от формите сн.3
изчаква се до пълното изстиване и се разрязват с помощта на къдрав нож хоризонтално на 2  сн.4
крем
жълтъците се разбиват със захарта  в стъклена или метална купа до побеляване
добавя се   ликьора
купата се слага на водна баня и бъркането продължава докато кремът започне да се сгъстява
отдръпва се и се оставя да се охлади
маскарпонето се разбива с пудрата захар, добавя се сметаната и се разбива отново
кокосовото мляко се загрява на микровълнова, без да заври и в него се слага начупения шоколад, бърка се до пълното разтваряне на шоколада
смесват се млечния, шоколадовия и жълтия крем - получава се не много гъст крем, който стяга за малко в хладилника
сглобяване
едно блатче на дъното на чиния, стяга се с ринг
намазва се добре с крема
покрива с ес блат, крем и така до края
оставя се в хладилника за следващия ден
крем сиренето се разбива със захарта и сметаната (захарта  е на вкус)
получава се гъст крем, с който се измазва тортата
поръсва се навсякъде с кокосови стърготини
моята украса е от същия крем и филирани бадеми





9 коментара:

  1. Чудесна торта, Сонче! Много ме радва идеята за по-леки блатове!
    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Зори, пака е калорична, но поне няма грам масло, ако не броим маскарпонето :)!

      Изтриване
  2. Чудесна е, Соня!
    Особено блата :)
    За калориите няма много да мислим!
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, голяма фантазия си сътворила, нека да води до пристрастяване. :)
    А май е и за годишнина, съдейки по надписа отгоре - да е честит прекрасният повод!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. ¸.•°♪♬♫º° ·.
    Passei para uma visita.
    É uma delícia navegar pelo seu blog.
    Belas fotografias que destacam ainda mais a apresentação e o sabor de cada receita.

    º°✿✿彡

    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.
    °•.¸♬♫° ·.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, радвам се, че намерих рецептата ти, тъй като търсех точно без масло или поне не с много, устройва ме :)
    Би ли казала за крема сметаната трябва ли да е разбита или както си е от кутийката ползваме? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Магдалена, добре дошла в Моето сладко хоби! Сметаната изсипваме при разбитото със захарта маскарпоне и отново разбиваме.Може да се разбие отделно и след това да се прибави към сиренето. В този случай се внимава да не се "пребие" и да не се пресече сметаната. Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.