четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Сочна риба (сьомга) на фурна



Бързо, лесно, вкусно, здравословно!
Така може да се опише тази рецепта. Може да се използва не само сьомга, но и филе или шайби от друга риба. В случая е шайби от прясна риба, но може и замразена.

Продукти 
за 2 порции

  • 400 г риба на порции
  • 1/2 лимон
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/3 ч.л. сол
  • 1 к.ч. бяло ароматно вино
  • масло колкото орех
  • каперси 1-2 с.л.
  • розмарин по желание


 Приготвяне

  • рибата се поставя в тавичката за печене, предварително намазана с масло. Може тавичката да се застели с хартия за печене и да с е намаже с масло.
  • месото се поръсва обилно с лимонов сок и се наръсва с черен пипер и сол
  • напръсква се с виното и върху всяко парче риба се поставя много малко парченце масло
  • покрива се с алуминиево фолио и се оставя в хладилник за 30 минути или докато е необходимо
  • 15 минути преди сервиране тавичката се изважда от хладилника и се поставя в зарята на 200 С фурна
  • пече се 5-8 минути според дебелината на парчетата и се маха фолиото
  • добавят се каперсите
  • запича се за още 3 минути, като се наблюдава, не трябва да стане суха, а да  стане златиста и да се запази сочна

сервира се веднага с картофи и ли зеленчуци



3 коментара:

  1. Невероятна е тази рецепта.Всички хапнахме с удоволствие и наслада.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Любимата ми риба, приготвена така вкусно...е сега как ще спя..:)
    Ще пробвам твоя вариант,Сонче.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.