вторник, 19 февруари 2013 г.

Телешко с картофи



Едно от най-популярните ястия в нашата кухня.
И разбира се с най-различни рецепти.
Споделям как го приготвям аз. Количествата са съвсем ориентировъчни.Признавам си,че не са точно измерени.
Продукти
за 6 порции


  • 800 г телешко месо без кост
  • 1,5 кг картофи
  • 4-5 с.л. масло
  • 2 глави лук
  • 1 морков
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка чушка
  • стрък целина
  • джинджифил( 1/2 ч.л. или 1см настърган корен)
  • 1 с.л.сол
  • черен пипер
  • 1 с.л. червен пипер
  • 3-4 с.л. доматено пюре
  • босилек или чубрица


   Приготвяне

  • вече съм споменавала, че не може да   се разчита на качеството на телешкото месо. Заради това най-напред сварявам месото, цялото парче, до готовност.В подсолена вода , за около час, и повече, ако е необходимо.
  • в отделен съд се загрява мазнината и в нея се задушават за много кратко, за  3-4 минути чесъна, стария лук, моркова, целината и чушката .Всичко нарязано на дребно. 
  • добавя се джинджифил и червения пипер
  • Залива се с малко от бульона, така че само да се покрият зеленчуците и задушаването продължава на слаб огън до пълно омекване на зеленчуците.
  • картофите се белят и нарязват на едри кубчета и се добавят в тенджерата
  • залива се още малко бульон, но само, колкото едва  да ги облее
  • вари се 10 минути и се добавя доматеното пюре(или домати от консерва 1 ч.ч.)
  • вари се на слаб огън още 5-6 минути.Сосът трябва да е гъст, а картофите добре сварени
  • наръсва се с магданоз, босилек или чубрица



15 коментара:

  1. Популярно, защото е много вкусно!
    Сонче, много апетитно си го поднесла!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Традиционно и вкусно Сонче:)Отлично си се справила!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е любимото ястие на децата, със телешко и свинско, но мама го приготвя, аз не мога така. Страхотно е Сонче! Много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. А кога се прибавя месото към зеленчуците?

    ОтговорИзтриване
  5. Зддравейте, извинявам се за закъснението, но в момента съм извън България. Свареното месо се прибавя заедно с картофите. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за рецептата, получи се много вкусна гозба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гергана! Радвам се, че ястието виме допаднало! Поздрави!

      Изтриване
  7. А вместо да варим месото предварително, става ли да го запържим леко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, както съм споменала по-горе, много зависи от телешкото.Ако сте сигурни че е от младо животно, може и да го запържите и да го варите със зеленчуците, но все пак това месо изисква продължително варене!Затова препоръчвам сваряването му до готовност предварително.Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! Месото е от младо животно, купувам ги от човек, които гледа на село, та затова попитах :)) Искам да стане крехко месото (до колкото е възможно, щом говорим за телешно), но ще следвам напълно вашите инструкции.

      Изтриване
  8. В отговор на въпрос дали може ястието да се приготви в гювеч - да.Но месото трябва да се пече отделно предварително.Иначе картофите ще станат на каша. Ето по тази рецепта. http://mysweethobby.blogspot.com/2013/06/blog-post_29.html.
    Поздрави и да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.