петък, 15 февруари 2013 г.

Лимоново-яйчна супа Авголемоно



Супичката видях най-напред в блога на Ирма, където е представена перфектно!
След това и други блогъри споделиха, че супата им е харесала. Звучеше ми странно, но обичаме лимоновия вкус и реших да пробвам.
Оказа се нещо невероятно вкусно! Много нежна, ароматна и свежа! Препоръчвам да опитате, ние останахме приятно изненандани и очаровани!


 ето и каква беше рецептата, изцяло по Ирма

Продукти
за 3 порции
ч.ч. 200 мл


  • 3 ч.ч. пилешки бульон
  • 150 г пилешко филе, сварено
  • 3 яйца
  • 1 лимон
  • 1/3 ч.ч. ориз
  • 6 ч.ч. вода
  • сол
  • черен пипер


  Приготвяне


  • ако имате достатъчно пилешки бульон, не е необходима вода, но аз имах толкова
  • (варих едно бутче и пилешкото филе заедно с 1 глава лук, 1 морков, стрък целина,  корен магданоз, чушка и след това прецедих)
  • пилешкият бульон и водата се загряват до завиране
  • яйцата се разбиват с вилица
  • прибавя се сока на 1 лимон
  • кората на изстисканата половинка лимон се слага във врящия бульон
  • добавя се ориза, разбърква се и се оставя да ври на слаб огън до пълното сваряване на ориза - около 15 минути
  • следва прибавянето на разбитите с лимоновия сок яйца - най-напред в яйцата се изсипва внимателно 1 черпак от горещата супа и се разбърква, след това още един черпак, до уеднаквяване на температурата на двете течности, като накрая всичко се смесва и се оставя да поври 2-3 минути



Сервира се топла, при изстиване се сгъстява и трябва да се разрежда за да се сервира отново,
но и студена беше много вкусна!


10 коментара:

  1. Блазе ти че вече си я направила! И аз я харесах, когато Ирма я публикува, но още не съм я сготвила. Ти ще си поредния подстрекател!
    Сонче, много апетитно си я поднесла!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм я сготвила ,но е в плановете ми-много обичам такъв род супи.
    ХУБАВА ВЕЧЕР!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, наистина е прекрасна тази супичка, толкова ароматна и вкусна, а и с това морковено цветче е настина пролетна! Хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, чудесна е станала супата!
    Аз я правих без месо, но с истински бульон
    и пак много ни хареса :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна е станала! И аз й се каня:)

    ОтговорИзтриване
  6. Представям си колко е ароматна супичката Сонче?
    ПРЕГРЪДКИ И ХУБАВИ ПОЧИВНИ ДНИ!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз бих я приготвила ,Сонче ! Харесва ми рецептата !
    Хубава вечер ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  8. Супата е прекрасна! Само един съвет от мен- не слагайте лимоновата кора докато супата се вари,защото става горчива! Може да я прибавите в готовата супа. :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Катя, напротив, не е горчива, защото половинката лимон си е цяла , а само изостря аромата, може би е въпрос на вкус.Поздрав и хубав ден!

      Изтриване
  9. Благодаря на всички, който не е правил , да опита, ще останете доволни!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.