вторник, 5 февруари 2013 г.

Пай с риба (консерва) - ефектно и лесно предястие



Едно предложение за бързо и лесно предястие или лека вечеря.Освен с консерва може да бъде приготвено и свсяка друга предварително топлинно обработена риба.

Продукти
за 2-3 порции
  • 120 г риба от консерва, нарязана на дребно
  • (само рибата, без течността)
  • 1 к.ч.галета
  • 3 стръка пресен зелен лук
  • 1 с,л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин или масло
  • 30 г кашкавал
  • сол, черен пипер
  • 1 яйце 
  • 3 ч.ч. горещо мляко


Приготвяне


  • в купа се смесват рибата, глетата, нарязания на дребно лук, мазнината, подправките и нарязаният на кубченца кашкавал.
  • яйцето се разбива леко и се смесва с горещото мляко
  • прибавя се към рибената смес
  • купички, или  тавичка, се намазват с масло и сместта се разпределя в тях
  • пече се на водна баня за 35 минути на 180 С

може да се сервира направо с купичките или да се обърне в чинийка и да се залее със сос от майонеза и кисело мляко


За първи път не описвам подробно рецептата, но ако нещо не е ясно, ще отговарям.
добавки
Поради възникналия интерес публикувам източника на рецептата, една книга, която вече съм показвала и друг път:


6 коментара:

  1. Това не се нарича пай, мило, по-скоро някакъв вид суфле :) Пай е друго нещо. :)
    Успех в готвенето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла ,Елена!Радвам се, че сте обърнали внимание на името и съдържанието на рецептата!Аз също се колебах как да го нарека, бих казала, че е пудинг или суфле, но източникът , от който съм взела рецепатат го нарича "пай" и аз запазих името.Прилагам снимка на източника по-горе в публикацията.Иначе за това какво е пай, не се съмнявайте че знам, има го и в станичката от блога "кулинарен речник за начинаещи".
      Благодаря ви за посещението и коментара, мисля че беше полезен за изясняване!Винаги сте добре дошла!Поздрав!

      Изтриване
  2. Много ти е хубав паят, Сонче. И за суфле може да мине, или за пай без тесто :-)Не съм опитвала подобен тип с риба. Благодаря ти за идеята!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти , Дени!Ти си първата, която обръща внимание на тази рецепта.Беше вкусно, на мен ми беше интересно, наистина се държи като суфле, надига се и после се смъква, а и текстурата е такава, мека и фина!Да не забравя, че беше добре прието и от Главни дегустатор, а той е доста критичен :)!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. риба и мляко? лоша комбинация

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. въпрос на предразсъдъци :) Комбинацията си е много добра.Опитайте!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.