понеделник, 11 февруари 2013 г.

Портокалов крем брюле



Вече съм представяля класически крем брюле, сервиран с ягоди.Тук може да се прочете за техниката на приготвяне във фурна.
От скоро имам горелка и този път карамелената коричка е направена с нея.Добавянето на портокал прави крема много интересен, ароматен и нежен.

Продукти
за 6 порции

  • 6 жълтъка
  • 80 г захар
  • 1 цяло яйце
  • 500 мл течна сметана(неподсладена)
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 с.л.  настъргана портокалова кора
  • ванилия
  • 6 с.л. кафява захар за карамела


   Приготвяне



  •  жълтъците се разбиват със захарта
  • сметаната  и млякото се загряват, но без да кипне
  • внимателно се смесват жълтъците, сметаната и ванилията
  • сместта се разпределя в купички ( аз ползвам за крем карамел)
  • купичките се поставят в съд с вода
  • пече се на 150 С за около 30 минути.В средата остава леко ''мърдащо''
  • купичките се изваждат от водата и се охлаждат
  • преди сервиране се посипват със захарта и се карамелизира с малка горелка

14 коментара:

  1. Невероятно нежен вкус има това брюле, а като гледам как е опразнена купичката, оставам да се облизвам около лъжичката!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче…чудесно кремче, непременно ще го пробвам:)
    Отдавна му се каня:)

    ОтговорИзтриване
  3. От доста време му се каня,на това кремче и все се улисам.....Сонче,чудесен ти се е получил!Оппааааааа,сега видях,че не само аз съм му се заканила:))))))))))),олекна ми

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, Милена, не се помайвайте, по-калоричн ое, ноо, количеството е малко! Поздрав!

      Изтриване
  4. Сонче, прекрасен е - фин, с портокалов вкус! Не бих му простила :) Това е един от десертите, който все още не съм приготвяла в къщи. Ще трябва да си купя горелка :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, другата рецепта за брюле, на която съм дала линк е без горелка.Също става лесно!Поздрав!

      Изтриване
  5. Снощи правих брюле, хубаво стана, следващият път ще пробвам и по твоя начин :)

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам този десерт! Браво за вкусната рецепта! Подслади ме виртуално :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита нова придобивка,Соня!Кремчето е страхотно,а с този аромат още повече!Коричката е станала чудна!Усмихната и успешна сряда пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  8. В рецептата има 1 цяло яйце, къде се използва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, наистина не е ясно написано, заедно с жълтъците и захарта. Може и да пропуснете цялото яйце, то е за увеличаване на обема на продукта. Благодаря ви , поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.