понеделник, 15 април 2013 г.

Фокача(пърленка) с бадеми , стафиди и розмарин


идеята за газираната вода взех от Пеп4о.

Продукти
за 2 питки с диаметър около 25 см
6-8 порции

  • 300* г брашно
  • 5 г суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин
  • 160 мл топла газирана вода
  • бадеми, стафиди, морска сол, розмарин
  • 1 с.л. зехтин

*приблизително
 Калории - общо 1500 Ккал
за 1 порция(при 6) 250 Ккал

Приготвяне

  • брашното се пресява и се смесва с маята, захарта и солта
  •  в купа се смесват течностите и там се сипва постепенно брашното като се меси(аз го правя с миксера) . 
  • замесва се еластично тесто, оформя се на топка
  • поставя се в намазнена купа , покрива се и се оставя на топло да втаса
  • след като тестото удвои обема си се разделя на две топки и се оформят две питки върху хартия за печене
  • оставят се да втасват отново, на топло, покрити
  • след като фокачите  втасат с пръсти в тях се правят дупки, в които се поставят бадеми и стафиди
  • намазват се с 1 с.л. зехтин смесена с1 ч.л. вода
  • поръсват се с малко морска сол и розмарин
  • фурната се загрява заедно с тавата, в която ще се пече тестото на 220 С
  • питките се поставят в горещата тава заедно с хартията
  • пекат се за 12 минути или до зачервяване
  • изваждат се и се завиват в кърпа за да се запазят меки
Тестото може да бъде съхранено в хладилник за 24 часа.

Други варианти са фокачата да се наръси с чесън и розмарин.


или с козе сирене и конфитюр от червен лук


Последните две с по-малки размери, около 15 см.

18 коментара:

  1. Соня, още не съм правила фокача, но с Пепа сте добри подстрекателки!
    Вариантите ти са много апетитни!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях правила, Ина, но се оказа много лесно!И може с всякакви добавки!Главният дегустатор каза, че накрая съм я превърнала в пица!Поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче, много интересни варианти предлагаш. Вчера, подканена от твоята фокача с червения лук взех, че омесих и аз (само сиренето заместих с маслини). Тази с бадемите и стафидите ми е новост и нямам търпение да я опитам. Благодаря ти за всички идеи! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Импровизацията беше успешна, препоръчвам за който обича солено и сладко, Снежи!Само с по-малко морска сол, аз се бях поувлякла!Поздрав!

      Изтриване
  3. Фокачата си я бива-изглежда вкусна....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, фокачата е чудесна!
    И аз ползвам газирана минерална вода.
    Това го видях при Carina.
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Последна беше Пепи, иначе видях, че и други ползват газирана вода.Вие с Пепи ми бяхте основните подстрекатели да направя фокача!Поздрав!

      Изтриване
  5. За мене и от трите:) Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, тази чесновата ми е фаворит, макар да не бих отказала в никакъв случай нито една от тях. Прекрасни снимки, СОнче-много апетитни.

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, това ще е нещото, което ще направя задължително, но сега ме затрудни с тия три варианта. Май ще се спра на чесновия, друго си е да ти замирише на чесънче....
    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази с бадемите и стафидите беше най-добра, за мен!Но и с чесъна е супер, както избереш...Поздрав!

      Изтриване
  8. Тъкмо щях да кажа, че ми е позната:), и се сетих. Искам да те поздравя за гостуването ти, Сонче, всичко е прекрасно, вкусно, изпипано и много, много красиво! И фокачата е страхотна, комплименти!

    ОтговорИзтриване
  9. Последната най-много я харесвам :)
    Чупвам си от нея, Сонче :) и ти пожелавам хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Ели, Кенди, Пепи, и двете неща са резултат от твоите подстрекателства! Поздрави , дами!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.