събота, 20 април 2013 г.

Канелони с плънка от спанак и сирене в доматен сос


След канелони с кайма предлагам един по-диетичен вариант на канелони със спанак и извара.
Нямам достатъчно малка тавичка за 2 порции и приготвих ястието в една чиния от дуралекс.
Продукти
за 1-2 порции

  • 4 броя пурички канелони
  • 100 г спанак, почистен
  • 60 г извара
  • 50 г бяло саламурено краве сирене
  • 1 яйце
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче

доматен сос

  • 1 малка глава стар лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 50 мл вино
  • 1 ч.ч. домати на кубчета консервирани
  • черен пипер
  • риган
  • 1 ч.л. захар
  • сол
  • кашкавал за поръсване



 Приготвяне


доматен сос
  • лукът се реже на дребно
  • тиган или друг съд се загрява, изсипва се зехтинът и се прибавя лукът
  • разбърква се и се долива виното
  • задушава се до омекване
  • прибавят се доматите и се вари до леко сгъстяване(не трябва да е много гъсто за да се напоят канелоните, които са сухи,  не варени)
  • овкусява се с подправките
спаначена плънка

  • спанакът се нарязва и се бланшира за 1 минута(алтернативно се задушава в мазнина), отцежда се и се смесва с изварата, сиренето и яйцето
  • разбърква се и се овкусява с подправките(може да се пасира до гладкост, но аз не го правя)
  • с получената смес се пълнят канелоните
  • на дъното на съда, в които ще се пече ястието се изсипва част от червения сос
  • подреждат се канелоните и се заливат с остатъка от соса
  • покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 С за около 35 минути.
  • маха се фолиото и се поръсва с кашкавал, пече се открито още 10 минути



17 коментара:

  1. Много обичам канелони!Твоите са страхотни и идват в подходящ момент.Тъкмо бях решила да правя и се чудих с какво да ги напълня и да е по различно от обичайната ми плънка!Хубав ден и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко може да се сложи вътре, а и сосът търпи вариации!Благодаря, Наталия!

      Изтриване
  2. Ах, какво изкушение!
    Много, много, вкусно, Сонче!
    Усмивки и слънчев уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат много вкусно,никога не съм правила,а отдавна им се каня.
    Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам канелони :)
    Твоите са чудесни, Соня!
    Поздрави и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Много свежо предложение, Сонче! Вчера готвих нещо подобно с паста, за канелони изобщо не се сетих :) И от тук усещам, че е много вкусно!
    Поздрави и приятна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами нали затова пишем, да си споделяме и да се подсещаме!Поздрави, Снежи!

      Изтриване
  6. Соня,чудесни канелони,още повече че са без месо.Аз също ги правя със спанак и сирене, но с бял сос, не съм правила тази комбинация,звучи вкусно, ще опитам.Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мари, и аз правя с бял сос, това е следващата ми публикация :)Всъщност у нас обичаме различни сосове и аз ги правя в отделни тавички - за мен с бял, за съпруга с доматен!Поздрав!

      Изтриване
  7. Не съм опитвала канелони, но и двете ти рецепти са толкова апетитни, че ще трябва да потърся и да приготвя!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги има какво да опита човек, ако обичате паста, ще ви харесат!Ще има още един пост , за канелони с бял сос!Поздрав, Тили и спокойна неделна вечер!

      Изтриване
  8. Не бях опитвала канелони до сега. Приготвих ги по тази рецепта, но само с извара вместо с извара и сирене. Станаха много вкусни! Задължително ще повторим. Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.