сряда, 24 април 2013 г.

Канелони с плънка от спанак и сирене в бешамел

След канелони с кайма предлагам един по-диетичен вариант на канелони със спанак и извара. Най-напред с доматен сос, а сега и с бешамел.
Нямам достатъчно малка тавичка за 2 порции и приготвих ястието в една чиния от дуралекс.

Продукти
за 1-2 порции
  • 4 броя пурички канелони
  • 100 г спанак, почистен
  • 60 г извара
  • 50 г бяло саламурено краве сирене
  • 1 яйце
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче

бешамел
  •  с.л. масло
  • 1 с.л. брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г меко сирене
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • сол
  • кашкавал за поръсване

   Приготвяне
                                                                                                         спаначена плънка

  • спанакът се нарязва и се бланшира за 1 минута(алтернативно се задушава в мазнина), отцежда се и се смесва с изварата, сиренето и яйцето сн.2
  • разбърква се и се овкусява с подправките(може да се пасира до гладкост, но аз не го правя)
  • с получената смес се пълнят канелоните
бешамел
  • в дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва брашното
  • прибавя се млякото при непрекъснато разбъркване, намалява се и се вари на слабо до сгъстяване, като се бърка за да не загори
  • добавя се сиренето, нарязано на праченца и се бърка до пълното му усвояване и получаване на еднородна смес сн.1
  • овкусява се със сол и другите подправки
  • на дъното на съда, в които ще се пече ястието се изсипва част от бешамеловия сос сн.3
  • подреждат се канелоните и се заливат с остатъка от соса сн.4
  • покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 С за около 35 минути.
  • маха се фолиото и се поръсва с кашкавал, пече се открито още 10 минути



12 коментара:

  1. Чудни са, Соня!! И аз имам едни, с идеята да ги окомплектовам със спанак и сирене :), но още отлежават в шкафа...
    Поздрави и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Соня!
    Имам останали в една опаковка и ме подсещаш да ги направя :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани, действай, докато не е станало време за агнешкото :)!

      Изтриване
  3. Соня, много добре изглеждат. И може би заради формата, напомнят ми за баница, ама по италиански. =)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, много алетитно изглеждат!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусни на вид и съм сигурна, че и на вкус! Чудесна рецепта, Сонче!
    Прекрасен ден! ツ

    ОтговорИзтриване
  6. Хоп, и аз тук! Това е поредната рецепта от великолепната ти колекция, която претворих в моята кухня. Направих канелонките в честна мама, която ще ми гостува за седмица. Спанакът ми дойде малко в повече, но иначе трябваше да оставя замразени 100 грама... Извара не сложих, замених я със сиренце, но изкиснато и съвсем слабо солено (винаги имам такова заради хлапето). Получи се фантастично! Препоръчвам горещо рецептата на всички любители на спанака!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделяш Гуен! Много ме радваш! Пък е и полезно за читателите! Поздрави и очаквам вести за следващите ти кулинарни приключения ;-) !

      Изтриване
  7. Уникално вкусни! Правя ги всяка седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за споделеното и хубавите думи, Мария и Честит Празник, днес е точно твоят имен ден! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.