четвъртък, 18 април 2013 г.

Телешко задушено с гъби(вайсбрат)


Предлаганото ястие е много леко, независимо, че е с "червено "месо.Месото е от вайсбрат (мускулите от външната част на бута).Гъбите са пресни, кладницаУчастват в соса, като му придават гъбен вкус и аромат и като гарнитура, карамелизирани в смес от масло и зехтин.
Ястието се допълва от задушени зеленчуци и задушен ориз с фиде
Продукти 
за 2 порции

  • 350 г от телешки вайсбрат
  • 1 с.л. горчица
  • черен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. майорана
  • 1/2 глава стар лук
  • 200 г гъби кладница или печурка
  • 100 мл ароматно бяло вино
  • розмарин, сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло

Калории - общо 1583 Ккал
 за 1 порция 792 Ккал (без ориза)

Приготвяне


  • месото се нарязва на шайби с дебелина около 1,5 см и много внимателно се начуква сн.1
  • намазва се с горчицата и се поръсва с черен пипер
  • оставя се на покрито на студено за 1 час
  • брашното се смесва с майораната
  • мазнината се поставя в нагрят тиган
  • месото се овалва в брашното и се запържва от двете страни до златисто сн.3,4




  • изважда се  и в същата мазнина се задушава много ситно нарязаният лук
  • добавят се 2-3 нарязани на ивички гъби, 100 мл вино и 100 мл вода, розмарин, сол
  • месото се връща в тигана, покрива се с капак и се задушава на най-слабата степен на котлона за около 30-40 минути, до омекване сн.5
  • в отделен тиган в смес от масло и зехтин се пържат останалите гъби


11 коментара:

  1. Соня, това е точно мой тип ястие. Непременно още този уикенд ще го притотвя! Изключително вкусно изглежда и снимките са невероятни! Мигновено огладнях!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без да искам изтрих коментара ти, Ванче!Имах го в пощата "Много вкусно изглежда ,Сонче ! И аз готвя често телешко , ще си спомня рецептата ти следващия път ! Прегръдка ! " , благодаря ти!

      Изтриване
  3. Соня, и аз съм любител на телешко!
    Месото изглежда много сочно!
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно телешко,а и тези гъби-страхотия....

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно и сочно телешко, с чудесна гарнитура!
    Хубава петъчна вечер, Соня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Живе, Ина, спокойна неделна вечер и хубава нова седмица ви желая!

      Изтриване
  6. Мислях скоро да не ям месо, но тази рецепта ме разубеди напълно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. месото си е месо и аз не бих се отказала! Освен това телешкото е много по-добре от тлъстите меса. Щесе радвам ако рецептата ви хареса! Поздрав и "луда гъба"!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.