събота, 26 април 2014 г.

Пълнен агнешки бут, с гъби и пушено сирене



Всяка година за великден приготвям агнешко за много хора, като го пека на порции.Винаги е много сочно и вкусно, по тази рецепта.
Този път реших да пробвам вариант с пълнено агнешко бутче по подобие на рецептата за свинско, пълнено с гъби.Резултататът надмина очакванията ми, а Главният дегустатор даде изключително висока оценка на ястието!
Продукти
за 6-8 порции
1 агнешки бут ,около 2-2,5 кг
черен пипер, сол, лимонов сок
5-6 скилидки чесън
плънка
300 г пресни или замразени гъби
розмарин
150 г пушено сирене
2 с.л. галета
50 г масло за намазване
червен пипер
черен пипер
розмарин
сол
200 мл бира
глазура
2 с.л. кетчуп
1ч.л. мед
1 ч.л. горчица
черен пипер
1ч.л. соев сос

 Приготвяне


  • Бута се обезкостява като се прави вертикален разрез по дължината на бедрената кост и с тънък нож месото коло нея се изрязва.
  • Оформя се правоъгълно парче месо, доколкото е възможно, и се почиства от ципи, сухожилия и излишни тлъстини.
  • Наръсва се с лимонов сок, черен пипер и сол, набожда се с чесън или се поръсва с чеснова прах и се оставя за малко да престои така.
  • Гъбите режат на дребно, сиренето също.Плънката се разпределя върху месото и се поръсва с розмарин и мащерка.
  • Месото се завива внимателно на руло и се пристяга с конец.Аз нямах специален и използвах обикновен, по-дебел, няколко ката памучен конец.
  • Овалва се много добре в смес от черен, червен пипер, сол и розмарин и се поставя в тавичка с капа.Аз използвах стъклен огнеупорен съд, може глинен съд или кесия за печене.Покрива се с резенчета масло и се полива с разтопено масло.
  • На дъното на съда се излива бирата.Затваря се с капака и се поставя в студена фурна(това за да не се спука съда).
  • Пече се 15 минути до достигане на 200 С, след което фурната се намалява на 170 С и се пече още 2 часа.
  • Изважда се в друга тава(аз използвах капака на същия съд), освобождава се от конеца и се намазва обилно с предварително приготвената глазура - В купичка се смесват всички продукти и се разбърква до еднородност.
  • Запича се на силна(220С) фурна за 10-15 минути.
  • Изважда се в чиния за сервиране и се изчаква поне 10 минути преди да се нареже(аз бързах и затова разрезът ми не е перфектен)
  • Гарнира се с картофи, картофено пюре, ориз .
Рецепта за пресни картофи на фурна тук.




2 коментара:

  1. Охх, страхотно изглежда! Днес за вечеря ще пека агнешко и сега много се надъхах с тези слюноотделящи снимки!
    Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче и тук да кажа, че изглежда невероятно апетитно и сочно. Много интересна рецепта. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.