четвъртък, 17 април 2014 г.

Козунак със стафиди и сладко




Преди да напиша рецептата, да изкажа благодарност на целия екип на магазини Лидъл за чудесната предпразнична изненада, която ми направиха, изпращайки ми продукти и формички за печене.
Аз така или иначе съм си фен на този магазин и от време на време ви разказвам за продуктите, които купувам от там.

Сега получих ето тази кошничка с аромати и захаросани портокалови корички, силиконови формички за печене във форма на сърце, продукти за украса на
сладкиши (цветна захар и череши) и   боя за яйца.
Боята беше новост за мен и направих всички яйца с нея.Мисля че станаха много красиви, в което можете да се уверите сами! Казва се перлена и няма нужда от много чаши, топла вода и цапане.
Ароматите и портокаловите кори използвах в козунаците, а със силиконовите формички направих мини "Павлова", за която ще разкажа в друга публикация.




  Ето рецептата за козунаците:

Продукти 
от това количество се получава 1380 г тесто, което е около 3 козунака
аз направих 2 по 500 г и един по-малък



  • 150 мл прясно мляко
  • 11 г суха мая
  • 200 г захар, кристална
  • 150 гр заквасена сметана(кисело мляко*)
  • 3 яйца размер М
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 капсула ванилия
  • 1 капсула есенция ром
  • 1/2 капсула есенция лимон
  • 1/2 капсула есенция портокал
  • 650 г брашно тип 400
  • 45 г мас
  • 45 г масло
1/2 ч.ч захаросани портокалови корички
плънка

  • 1 ч.ч. смес от сухи плодове
  • плодове от вишнево сладко  

1 яйце за намазване
захар и бадеми за поръсване

Приготвяне


  • В купичка се загрява прясното мляко( на МВ).
  • Прибавя се 1 с.л. от захарта, 1 с.л. от брашното и маята, разбърква се и се оставя на топло докато се активира маята.
  • Яйцата и захарта се разбиватс миксера   до пълното разтваряне на захарта.
  • Прибавя се сметаната и се разбива.
  • Добавят се останалите съставки - сол, есенции, коняк, ванилия, активираната мая.
  • Разбърква се  и се сменява бъркалката с такава за тесто.
  • Брашното се пресява и се изсипва на части при другите съставки на тестото, разбърква се за около 10 минути.
  • В купичка се разтопяват маста и маслото, най-напред маста, за около 40 секунди, след това маслото(на МВ).
  • Мазнината се добавя към тестото лъжица по лъжица, като след всяко добавяне се разбърква до пълното поемане на мазнината от тестото (това е условието за получаване на "конци"), продължава около 15 минути.
  • Тестото е доста меко, но започва да се отделя от стените на съда и бъркалката, така се познава, че е готово.
  • Ако е необходимо се добавя малко брашно.На мен ми беше достатъчно отмереното 650 г.
  • Тестото се изважда на намазнена повърхност и се обръща 3-4 пъти, трябва да бъде меко и да образува мехурчета.
  • Оформя се на топка и се поставя в намазана с мазнина дълбока купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло да втасва като се изчаква   поне до удвояване на обема.Времето зависи от температурата на стаята и продуктите.
  • Може да бъде съкратено , ако тестото се постави в затоплена до 50 С фурна, която се изключва след това. тук има снимки
  • След като тестото е удвоило обема си, се изважда от купата върху НАМАЗАН С МАЗНИНА ПЛОТ .Получава се около 1380 г тесто. В него се примесват захаросаните портокалови кори и се разделя на три части.
  • Всяка част се разделя     на три топки , всяка топка се раздърпва с ръце на фитил, който се разплесква и в средата се слага пълнежът. Краищата се прихлупват и се оформя фитил с леко раздърпване.


  • Получените фитили се сплитат.Това оформяне е подходящо за правоъгълен или козунак венец.
  • Може да се раздели на 4 и да се сплете по  начина на снимката по -долу, получава се кръгъл козунак.
  • Формата, в която ще се пече козунака се маже с мазнина и се застила с хартия за печене като се оставя и малко да стърчи над стените на тавата.Покрива и се оставя да втасва до удвояване.



  • Поставя се във студената фурна и

се включва на 180 С (алтернативно се изчаква до утрояване на обема и се поставя в топла фурна)

  • Пече се 15 минути, изважда се и много бързо се намазава с разбития с млякото и мазнината жълтък 
  • Посипва се с филирани бадеми и захар.(Захарта може да се приготви като 1 к.ч. захар се намокри с 1с.л. вода и се остави да засъхне.Получават се едри кристали.)
  • Връща се във фурната и се пече още 20-25 минути, като се наблюдава да не започне да изгаря.

Аз пека на по-долна скара с включени горен и долен реотан без вентилатор.
Изважда се и се изчаква да застине.


6 коментара:

  1. Сонче, честити придобивки, да си ги ползваш със здраве и желание. А козунаците са чудесни! Сигурно вече няма и трохичка от тях. ;)
    Поздрави с пожелания за светли празници! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са козунаците ти, Соня!
    И чудесни подаръци!
    Сърдечни пожелания за светли, цветни, усмихнати и ароматни Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Честити подаръци и страхотни козунаци си направила . Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни ти са козунаците, Сонче :)
    И яйцата ти видях и останалите козунаци - кой от кой по-хубави!
    Поздрави и светли празнични дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Празнична феерия, Соня...
    Чудесни козунаци, яйца, снимки, и честити подаръци...
    Светли, благословени и усмихнати Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Соня,честит Великден!
    Страхотни са станали козунаците ти и този път,поздравления!Колко много конци....чудесни са!
    Честити подаръци,да си ги ползваш с удоволствие и да им се насладите!
    С пожелание за прекрасни майски празници!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.