сряда, 2 април 2014 г.

Печено руло от свински врат с плънка от гъби




Много често приготвям свински врат. Месото е крехко, а цялото печено парче се приготвя много по-лесно.

Продукти 
за 6 порции

  • 1 цял свински врат 1200 г
  • черен пипер
  • 1 ч.л. горчица
  • 2-3 с.л. галета с подправки
плънка
  • 1 с.л. масло
  • 1 малка глава стар лук
  • 150 г гъби
  • няколко листа салвия
  • 2 с.л. бяло вино
  • черен пипер
  • сол
сос
  • 1 ч.л. нишесте
  • 50 мл бяло ароматно вино

 Приготвяне


  • Месото се разрязва по дължина, изтънява се и се разтваря.
  • Поръсва се черен пипер и се намазва с горчицата, завива се на руло, покрива се с фолио и се оставя на студено.
  • За плънката - маслото се загрява в тиган, добавя се нарязания на дребно лук и се задушава.
  • Гъбите се режат на много дребно и се добавят към лука, пържи се до готовност на гъбите.
  • Прибавя се бялото вино , разбърква се за още 2 минути и се добавя нарязаната салвия.
  • Овкусява се със сол  и черен пипер.
  • Върху лист алуминиево фолио се посипва от галетата с подправки(черен пипер, мащерка, червен пипер, сол..),  разгръща се месното руло и върху него се разстила плънката.
  • Месото се завива на стегнато руло с помощта на фолиото и се поставя в тавичка.
  • Отстрани се налива 50 мл вино.
  • Пече се на 160 С за около 2 ч. и 30 мин.   
  • Месото се развива внимателно от фолиото и се запича за още 20 минути, до образуване на коричка.
  • Изважда се и се оставя 10 минути да почине, след това се реже на филийки с остър нож.
  • Сосът от печенето се сгъстява с нишестето  и с него се полива месото при сервиране.



Ето и други рецепти за печен свински врат:

4 коментара:

  1. Сонче, отново чудесно предложение за свински врат.
    Тези дни ми предстои да правя врат във фурна по някоя от твоите рецепти :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, за мен това е най-лесно, когато имам повече гости! Ще се радвам , ако ти хареса някоя от тези рецепти, най-лесно е в плик.Поздрави!

      Изтриване
  2. Леле,това ще е много вкусно и си личи колко сочно се е запазило месцето,поздравления,Соня!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, изглежда чудесно! А гарнитурата също си я бива..прекрасни цветове на ястието! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.