сряда, 30 април 2014 г.

Пресни картофи на фурна - бързо, лесно, вкусно



Това са най-лесните пресни картофи, без много мазнина, без пържене.Коричката ги запазва и са хрупкави и меки едновременно.

Продукти 

за 4-6 порции
1 кг дребни пресни картофи
1 с.л. сол
3-4 с.л. мазнина по избор
подправки по избор
розмарин, Черен пипер, задължително чеснова прах или нарязан на дребно чесън, мащерка или копър, или джоджен или кимион, малко червен пипер.

 Приготвяне

  • Картофите се измиват много добре с гъба.Подсушават се върху кърпа, не хартия.Подбират се с приблизително еднаква големина и не се режат.
  • Съда се маже с избрана мазнина (масло, зехтин, олио, свинска мас) . Картофите се слагат в съда за печене и се поръсват обилно със сол и подправки(нарязан розмарин, задължително чеснова прах или нарязан на дребно чесън, мащерка или копър, или джоджен или кимион.Картофите трябва да са плътно , но на ЕДИН ред.
  •  Отгоре се поливат с малко мазнина или ако е твърда,се нареждат малки парченца от мазнината (масло).Мазнината като цяло е много малко, например за 1 кг картофи около 2-3 с.л.
  • Пекат се около 40 минути на 220 С. НЕ СЕ БЪРКАТ.На 15 тата минута тавата се разклаща енергично напред-назад, картофите се търкалят и обръщат сами..така още веднъж и се проверяват с вилица дали са омекнали.Това е!
  •  Могат да се сервират и на следващия ден след затопляне, запазват се!


12 коментара:

  1. Ето къде ще търся рецепта за вкусни картофки, Сонче, прекрасно са ти се получили! :)
    Благодаря за споделеното. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, изглеждат толкова апетитни тези картофки! Как ги обичам само..мекички отвътре, а хрупкави и с цвят на злато отвън! Поздравления за прекрасната рецепта и весели майски празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам такива картофки! За съжаление, взе още нямам късмет да ги случа на пазара. Прекрасни са твоите, Сонче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Любимо и пролетно! Връзва ми се страхотно с чаша таратор и крехко агнешко;))

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам такива картофки, а твоите са се получили страхотно с този приятен загар. Поздрави и весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Харесват ми по този начин и ще ги пробвам.
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Чак ми замирисаха през монитора,Соня,превъзходни са картофките ти!
    Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Слага ли се вода, бира или др.или се пекат така сухи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Подсушават се върху кърпа, нищо не се добавя!Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  9. рецептата ви не е вярна,подправките не се ли слагат по късно,защото загарят

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, това е моят начин на приготвяне на пресни картофи на фурна.Така че, рецептата за мен е вярна. На снимката се вижда, че подправките не са изгорели. Магданозът се слага след печенето. Благодаря ви за вниманието и споделеното. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.