сряда, 27 ноември 2013 г.

Ескалибада, печена риба треска и испански коледни сладки масапан (MAZAPAN)




Днешната ми гостенка живее в слънчева Испания. Тя е Дани и списва най-слънчевия блог - "Слънце и слънчоглед"! Много от вас я познават като Гоголина. Блогът на Дани ме впечатли още в началото, когато започна да пише.  Пълен със светлина и свежо настроение, с интересни и разнообразни рецепти, приготвени с много любов за нейното семейство. Снимките  й са винаги перфектни, като на професионален фотограф. А малкият домашен любимец допълва всяка публикация по един чудесен и много мил начин, който те кара да се усмихнеш!


Дани, благодаря, че прие поканата ми и споделяш част от твоя вкусен кулинарен свят   в моето местенце! Сигурна съм, че рецептите от испанската кухня ще допаднат на читатателите, както се харесаха и на мен! Ще приготвя тези вкусотии непременно!  



След като приех с радост поканата на Соня да гостувам в нейното блогче, никак не ми беше трудно да реша, че ще и поднеса нещо от испанската кухня :) Трудността беше да избера нещо, което да се хареса и на нея и на многобройните посетители на блога и. И ако сега четете тези редове, то значи сте един от тях :)
Искаше ми се и да е подходящо за нашият Коледен пост.
Калории няма да изчислявам :) защото предложението ми е ниско калорично и здравословно. Просто си измийте ръцете добре, защото ще ви се наложи да си оближете пръстите :)


ЕСКАЛИБАДА

Това ястие е типично за района на Каталуня и Арагон. Състои се от печени зеленчуци: патладжан, пипер, лук и домати.
Името му идва от каталунският глагол "escalivar" което означава "печене на жарава" и има своите корени от селските райони. Ястието е с ниско съдържание на калории и високо на фибри.
Продукти
за 4 порции:
3 патладжана
3 червени чушки
2 зелени чушки
2 глави лук
1 глава чесън
зехтин
оцет
смлян черен пипер
сол
Продуктите са ориентировъчни и всеки може да промени количеството им.

 Приготвяне
Загрява се фурната до 200 градуса.
Застила се тавата с алуминиево фолио и се намазнява.
Подреждат се зеленчуците и те се намазняват. Патладжана е набоден на няколко места, а лукът разрязан на две.
Аз сложих в тавата и скилидки чесън небелени. Много е вкусен печен, но да знаете, че той най-бързо се изпича и трябва преди останалите продукти да са готови да бъде изваден. Просто бъдете внимателни да не прегори.
Когато зеленчуците са готови ( отне ми 45-50 мин.) изваждате и задушавате в затворен съд.
Обелват се и се нарязват на ивици. Подреждат се в поднос без да се смесват. Разделени по вид и по ваше желание.
С част от сока, който се е отделил при печенето, зехтин, оцет и сол се прави винегрет. Може да сложите и счукан чесън. Наливате винегрета в бутилка и разклащате до смесване на течностите.
Залейте нарязаните зеленчуци с винегрета.
Ескалибада може да бъде самостоятелно поднесено или като гарнитура на месо и риба.
Днес моето е и гарнитура на

Печена риба треска




Идеално ястие за любителите на риба и наближаващият рибен празник Никулден.Тогава ястието вече се казва Esqueixada(чете се Ескъшадъ).

Начин на приготвяне на рибата:

за 4 порции ви трябва 1 кг филе от риба треска.

Обикновено, аз  купувам тази риба замразена и малко осолена, затова сол не слагам.
Подреждат се филетата върху алуминиево фолио с кожата към тавата.
Намазва се със зехтин. Посипва се с нарязан на филийки чесън и микс от пипер ... черен, червен и бял.
Слага се и няколко листа дафинов лист.
Фолиото се загръща от всички страни като гондола, за да не изтече отделилият се сос по време на печенето. Пече се 20 мин.
Гарнирате с печените зеленчуци и поднасяте. 
Направо да си оближеш пръстите :)


 Испански коледни сладки  - МАСАПАН (MAZAPAN)


Сладките които направих са традиционни испански и коледни. Приготвят се за отрицателно време и са като детска игра с пластелин. Който си има малки дечица у дома, с радост може да се забавлява заедно с тях в правенето им :)

Продукти: 
за около 20 бр.
  • 125 г ситно смлени бадеми
  • 125 г пудра захар
  • 30 гр белтък ( или белтъка от 1 малко яйце, цял белтък от нормално яйце е много)
  • жълтък за намазване на сладките
Приготвяне:
Пресява се пудрата захар. Смесва се с бадемите добре. Добавя се белтъка и се замесва тесто.
От него се прави фитил който се нарязва на около 20 части.
Всяка сладка да не е по тежка от 15 г. Ориентировъчно ... колкото бонбон.
Оформят се сладките. Намазват се леко със жълтъка и се подреждат в тава върху хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 гр. за около 10 мн. че и по малко.
Наблюдавайте ги! Пекат се наистина бързо :) Внимавайте да не прегорят!
Тук може да видите начина на оформяне на сладките: клик

Избрах за гостуването си при Соня две рецепти лесни и достъпни, традиционни испански и много вкусни.
Кой не обича печени зеленчуци? Кой не обича да се подслади с нещо сладичко?
Искрено се надявам да ви е харесало в нашата компания!
А на теб Сонче, благодаря за предоставената покана за гостуване и възможността да общуваме па макар и по този виртуален начин! За мен беше чест, да съм твой гост!


понеделник, 25 ноември 2013 г.

Сладкиш с извара, сметана, сладко и бисквити



Няма си име този сладкиш, макар че заради формата може да бъде наречен "терин"
Много лек и лесен за приготвяне, без бъркане и печене! Могат да се комбинират различни продукти според вкуса или наличностите :)



В случая съм използвала какаови бисквити и бисквити "Закуска", но може да са бишкоти или други любими бисквити.
Ако се използва само извара и квасена сметана спокойно може да стане без желатин.

Продукти 
за малка форма с обем 1,2 л
6 порции

  • 150 г безсолна извара
  • 250 г квасена сметана
  • 200 мл течна сметана
  • 3 с.л. пудра захар
  • ванилия
  • 10 г желатин
  • 1 к.ч. сладко от вишни
  • 1/2 опаковка какаови бисквити(кръгли с дупка)
  • 4 бр. бисквити "Закуска"

отгоре сладко от вишни

Калории обшо 2400 Ккал
за 1 порция 400 Ккал

 Приготвяне


  • дъното на съда се застила с домакинско фолио, така че да покрива стените и малко повече
  • изварата се пасира заедно със захарта с пасатор
  • добавят се последователно и на части квасената сметана и течната сметана като се разбърква след всяко добавяне( аз го правя с пасатора, но може и с вилица, миксер или тел)
  • трябва да се получи гладка смес
  • желатина се накисва в 50 мл студена вода и след като набъбне се стопля на микровълновата за 20-30 секунди, разбърква се до пълното му разтваряне
  • внимателно се смесва с изварата и сметаната, като най-напред се слага малко от бялата смес в желатина , за изравняване на температурата
  • ако плодовете на сладкото са големи се режат и след това се добавят към млечната смес
  • половината от сместта се изсипва в застланата форма
  • оставя се в хладилник за 30 минути или за 5 минути във фризера
  • изважда се и се подреждат какаовите бисквити, леко се начупват за да покрият цялата форма
  • покриват се с малко от сладкото и отгоре се изсипва остатъка от млечнта смес
  • пак се поставя за малко в хладилник или фризер и най-отгоре се подреждат бисквитите "Закуска"
  • загръща се с краищата на фолиото и се оставя в хладилник за 3-4 часа
  • преди сервиране се обръща в чиния, освобождава се от фолиото и се полива със сладко, което ако е много гъсто може леко да се затопли

Сладкиша може да се приготви в кръгла форма и тогава  е чудесна лека торта!


неделя, 24 ноември 2013 г.

Постни мъфини(кексчета) с ядки и сушени плодове



Нер знам дали са мъфини или малки сладки, но са вкусни, ароматни и се правят много лесно и бързо!



Продукти
за 18 бр.малки кексчета

  • 300 г брашно(1,5 ч.ч.)
  • 1 п. балпулвер
  • 1 каф.чаша фини овесени ядки
  • 100 г захар (1/2 ч.ч.)
  • 40 г ситно счукани орехови ядки
  • 50 г захаросани портокалови корички
  • 80 г сушени смокини, нарязани на дребно
  • 50 г стафиди
  • щипка смлян карамфил
  • 1/2 ч.л. канела
  • 350 мл портокалов сок +топла вода
  • 100 мл олио

Калории общо 3060 Ккал
за 1 брой 170

 Приготвяне



  •  в купа се смесват брашното, бакпулвера, захарта и овесените ядки
  • добавят се канелата и карамфила
  • постепенно, на части се добавят водата , смесена с портокалов сок и олиотоюбърка се с лъжица до получаване на еднородна смес
  • прибавят се всички ядки и плодове и се разбърква
  • формички за мъфини или за крем карамел се намазняват  и в тях се слага по2-3 с.л. от сместа

( може да се изполват и хартиени кошнички)
пече се на 180 С за около 35-40 минути
изчаква се да застинат и след това с еизваждат от формите


сряда, 20 ноември 2013 г.

Постни бонбони от сушени плодове и ядки за Рождения ден на Моето сладко хоби




Неусетно се изниза още една година.  Блогът пораснал и станал на 2 !   Пълен със стотици рецепти и многобройни читатели!  Ще се пръсне  от радост и гордост, та му направих разширение и подробен списък на рецептите.




Благодаря на всички читатели, които отделят време да посещават, четат и споделят! Вашето менение е изключително важно за мен, а коментарите ви ме радват и мотивират! Специална благодарност  за подкрепата  и към   блогърите, които са най-активните посетители !





Почерпката е скромна, като по време на пости...но за сметка на това невероятно вкусна - любимите у нас бонбони от сушени плодове и ядки.
Вариантите за тези сладки топчета са многобройни според наличните продукти.  Източник Йоана

Продукти
за около 20 броя- зависи от големината

50 г стафиди
50 г сушени смокини (4-5 броя)
50 г фурми (4-5 броя)
50 г сушени кайсии (8-10 бр.)
25 г слънчогледови семки (2 с.л.)
30 г бадеми
30 г орехи
20 г лешник
всички ядки са сурови
кокос, какао и сусам за овалване


 Приготвяне


  • всички ядки се поставят в блендер и се смилат, но не до брашно
  •  изваждат се  костилките на  фурмите, ако има
  • всички плодове се режат и се поставят в блендера , пасира  се до гъста каша
  • получава се гъста лепкава смес
  • оформят се топчета, които се овалват в кокос, сусам или какао

съхраняват се в затворен съд в хладилника




вторник, 19 ноември 2013 г.

Телешка пържола на скара със специален ароматен сос


Знам, че телешкото не е много популярно. Основната причина, според мен е, че месото, което се продава в нашите магазини е от родителите на телето!
Имам в блога няколко много сполучливи рецешти, например за телешки пържоли на тиган , задушено и други, които можете да видите тук .Винаги подбирам внимателно месото, като произход и каква част  от животното е.



Тези дни попаднах на прясно телешко от специална порода, внос от Холандия. Беше разфасовано  на пържоли по 170-180 г.
Получи се много добре на скарата - крехко, сочно месо, с нежна текстура.
Гарнирах с ароматен сос от моркови, джинджифил, лук и целина. Източник за соса тук.
В добавка имаше кладница и сушени червени домати. Кладницата приготвих  този път на скара, което се оказа разочарование, гъбите си искат масло!

Ето и  рецептата.

Продукти
за 2 порции

2 пържоли телешки стек
сос за мариноване

  • 1 с.л. лек соев сос
  • 1 с.л. уорчестър
  • 1 с.л. тъмен балсамико оцет
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. чесън на праах( или 2 смачкани скилидки)

сос за сервиране

  • 2 с.л. лъжици настърган пресен джинджифил(около 1,5 см от корена)
  • 1 малка глава стар лук, на ситно
  • 1 морков, настърган
  • 1 стрък целина, стъбло, на дребно
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 200 мл телешки бульон(топла вода +сол)
  • черен пипер и сол

за гарниране
няколко гъби
5-6 бр. сушени домати
1 стрък розмарин

 Приготвяне

  • всички съставки на соса за маринове се смесват в купичка
  • месото се потапя в маринатата(може да се постави в затворен плик и да се разтръска)
  • оставя се покрито в хладилник  да се маринова за 1-2 часа или повече
  • скарата се загрява на най-силната степен и месото се пече от всяка страна за 4-5 минути според желаната степен на готовност
  • сос за сервиране
  •  маслото се загравя в дълбок съд, прибавят се натязаните(настъргани0 джинджифил, морков, кромид и целина, разбърква се и се готви 2-3 минути
  • прибавят се бульона и оцета и се задушава до омекване на всички зеленчуци
  • овкусява се с черен пипер и сол
  • гъбите се запържват в една лъжица масло и се смесват със сушените домати
При сервиране върху готовата пържола се поставя от соса, гъби и най-отгоре се поръсва с нарязан на дребно розмарин



петък, 15 ноември 2013 г.

Червена леща с ориенталски аромати



Червената леща е нов за мен продукт.Открих я наскоро, но много ни хареса и вече правя редовно.
Вари се много бързо , за 10 минути и няма обвивка, което значи и че не дразни стомаха.
Рецептата за червена леща с ориенталски  подправки е по идея от тук. Много ни допадна този вариант, особено на Главния дегустатор.

Продукти
за 4-5 порции
1,5 ч.ч. червена леща
2 с.л. зехтин
1 глава стар лук
2 стръка праз, бялата част
3-4 скилидки чесън
1 морков
1 картоф
2 бр. печени червени чушки
1/2 с.л.сол
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кимион, млян
1/2 ч.л. кориандър, млян

 Приготвяне


  • Кромида, праза, моркова и чесъна се режат на дребно и се задушават в мазнината и малко вода до пълно омекване
  • прибавя се картофа, нарязан на кубчета и подправките
  • долива се още малко топла вода
  • когато картофът е почти готов, се слага измитата леща и нарязаните печени чушки
  • отново се долива вода, ако е необходимо (гъстотата е по избор)
  • вари се още 8-10 минути

може да се сервира веднага или да се пасира до крем  супа


вторник, 12 ноември 2013 г.

Кокосово тирамису- торта с бишкоти, маскарпоне и кокос



Десертът е почти класическо тирамуси с добавка на кокосов аромат.
Рецептата е като за Шоколадово и Портокалово тирамусу.



Продукти 
за форма 30/11 см с височина 7 см
или кръгла 18 см
8 порции
200 г бишкоти савоярди +
100 г бишкоти за отстрани
крем
2 жълтъка
2 с.л. захар
30 мл ароматно бяло вино
250 г маскарпоне
2 с.л. пудра захар
200 мл течна сметана неподсладена 30 % масленост
50 мл кокосово мляко
за бишкотите
180 мл прясно мляко
1 с.л. разтворимо кафе
2 с.л. амарето ликьор
1 с.л. захар
за поръсване
50 г кокосови стърготини

Калории - общо  3745 Ккал
за 1 порция 468 Ккал

 Приготвяне

крем

  • жълтъците се разбиват със захарта(миксер или тел) до побеляване в стъклен огнеупорен съд
  • добавя се виното и съда се поставя на водна баня, бърка се докато започне да се сгъстява - около 10-15 минути
  • оставя се да изстине
  • маскарпонето се разбива с пудрата захар
  • постепенно,  на части се добавя кокосовото мляко(ако имате кокосова есенция може да замените млякото с есенция)
  • сметаната се разбива в отделен съд и внимателно се прибавя към маскарпонето

(тук отбелязвам сметаната да не се разбива прекалено дълго)

  • смесват се двата крема чпез леко разбъркване
  • бишкотите се потапят в прдварително приготвеното  горещо мляко с кафе и амарето и се редят на дъното на формата
  • покриват се с крем и се поръсва обилно с кокосови стърготини
  • отгоре се редят останалите бишкоти, отново потопени в мляко с кафе и амарето
  • залива се с остатъка от крема

прибира се  в хладилник за няколко часа
ако е във форма с пръстен се изважда, поръсва се с кокосови стърготини и отстрани се залепват бишкоти


неделя, 10 ноември 2013 г.

Салата за вечеря от айсберг, спанак и пилешко



Това не е точно рецепта, а идея за вкусна лека вечеря.
Може да бъде приготвена с всякакви зеленчуци според наличностите- тиквичка, морков, цвекло...
Месото в моя случай е остатък от печено от предния ден, но може да бъде и някаква шунка или пушено месо.



Продукти 
за 2 порции
около 200 г сготвено месо
1/2 салата айсберг
1 червена чушка
7-8 бр чери доматчета
шепа спанак
1/2 главас стар лук
няколко маслини
1 краставица
зехтин
сол
светъл балсамико(лимон)


 Приготвяне
всичко се реже и се слага в дълбока купа:
айсберга  на едро,
спанакът на ивички
лукът на много дребно
месото на кубчета
чери на 2 или 4 части
маслините се притискат  с ножа върху дъската и костилката се изважда
залива се с предвидения дресинг






Тарта от готово бутер тесто с плънка от спанак и извара



Тартата е подобна на тази с тиквички , само че вместо много сирена има повече извара, което я прави по-диетична!

Използването на готово бутер тесто я прави достъпна и лесно изпълнима и за начинаещи кулинари. Подправките са по избор, може да се добавят и други, въпрос на вкус.Аз по принцип съм свикнала да слагам джоджен и чесън на спанака.

Продукти 
за правоъгълна тавичка 20/30 см или 24-26 см кръгла 
6-8 порции

  • 275 г бутер тесто(аз ползвам на Била или Лидъл, по-тънка е кората)
  • 200 г суров спанак
  • 1 глава стар лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 яйца
  • 200 г извара
  • 100 г козе сирене(може да се замени)
  • 1-2 печени червени чушки
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сух джоджен

украса
4-6 броя чери домати                             Калории Общо 2169 Ккал
             
50 г кашакавал                                        при 6 порции 362 Ккал за 1 порция

Приготвяне


  • лукът и чесънът се режат на ситно и се задушават в мазнината
  • прибавя се анрязаният спанак и се готви 2-3 минути, до омекване, отдръпава с еи се оставя да изстине
  • в купа се разбивата яйцата
  • смесват се с изварата и натрошеното сирене
  • прибавят се подправките и ИЗСТИНАЛИЯ спанак
  • тавичката се маже с масло и в нея се разстила тестото, отстрани се оставя повече за да се прихлупи след това
  • плънката се изсипва и се заравнява
  • оформя се с тестото като рамка(борд)
  • борда се намазва с малко яйце или прясно мляко, поспва се със сусам
  • пече се  в предварително загряна на 200 С фурна за около 45 минути, до златисто
  • 5 минути преди да се извади се поръсва с настърган кашкавал и се запича отново