вторник, 19 ноември 2013 г.

Телешка пържола на скара със специален ароматен сос


Знам, че телешкото не е много популярно. Основната причина, според мен е, че месото, което се продава в нашите магазини е от родителите на телето!
Имам в блога няколко много сполучливи рецешти, например за телешки пържоли на тиган , задушено и други, които можете да видите тук .Винаги подбирам внимателно месото, като произход и каква част  от животното е.



Тези дни попаднах на прясно телешко от специална порода, внос от Холандия. Беше разфасовано  на пържоли по 170-180 г.
Получи се много добре на скарата - крехко, сочно месо, с нежна текстура.
Гарнирах с ароматен сос от моркови, джинджифил, лук и целина. Източник за соса тук.
В добавка имаше кладница и сушени червени домати. Кладницата приготвих  този път на скара, което се оказа разочарование, гъбите си искат масло!

Ето и  рецептата.

Продукти
за 2 порции

2 пържоли телешки стек
сос за мариноване

  • 1 с.л. лек соев сос
  • 1 с.л. уорчестър
  • 1 с.л. тъмен балсамико оцет
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. чесън на праах( или 2 смачкани скилидки)

сос за сервиране

  • 2 с.л. лъжици настърган пресен джинджифил(около 1,5 см от корена)
  • 1 малка глава стар лук, на ситно
  • 1 морков, настърган
  • 1 стрък целина, стъбло, на дребно
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 200 мл телешки бульон(топла вода +сол)
  • черен пипер и сол

за гарниране
няколко гъби
5-6 бр. сушени домати
1 стрък розмарин

 Приготвяне

  • всички съставки на соса за маринове се смесват в купичка
  • месото се потапя в маринатата(може да се постави в затворен плик и да се разтръска)
  • оставя се покрито в хладилник  да се маринова за 1-2 часа или повече
  • скарата се загрява на най-силната степен и месото се пече от всяка страна за 4-5 минути според желаната степен на готовност
  • сос за сервиране
  •  маслото се загравя в дълбок съд, прибавят се натязаните(настъргани0 джинджифил, морков, кромид и целина, разбърква се и се готви 2-3 минути
  • прибавят се бульона и оцета и се задушава до омекване на всички зеленчуци
  • овкусява се с черен пипер и сол
  • гъбите се запържват в една лъжица масло и се смесват със сушените домати
При сервиране върху готовата пържола се поставя от соса, гъби и най-отгоре се поръсва с нарязан на дребно розмарин



11 коментара:

  1. Прекрасни са пържолите, Сонче!
    А сосът ухае на любимата ми подправка!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Телешкото не ми е любимо месо, но изглежда толкова апетитно, Сонче, че с най-голямо удоволствие бих си опитала. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За всяко нещо си има първи път, Гери! Надявам се, че ще се решиш, ще ми бъде интересно в твое изпълнение! Виж и на тиган .Поздрави!

      Изтриване
  3. Ммммм, тази рецепта идва точно навреме, защото в събота ще ми доставят бут от едно 10-месечно теленце. Затова да попитам месото от бута подходящо ли е? Предварително благодаря! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип може, дано наистина да е хубаво месото! вижте и на тиган и задушено - http://mysweethobby.blogspot.com/2013/04/blog-post_18.html
      http://mysweethobby.blogspot.com/2013/01/blog-post_26.html
      ако ви съмнява, нарежете не лентички и направете на тиган.
      Желая ви успех и да ви е сладко!

      Изтриване
  4. Сосчето сигурно е чудно. Ще го пробвам.

    Иначе телешките пържоли си стават най-добри ако се пекат без всякакви маринати, подбравки и особено сол. Добре е да преседят на стайна температура час-два и да се поначукат преди печенето. Чак накрая в чинията се солят.
    Добро телешко не се намира никак лесно. Това на снимката си е пак на телето от дядо му. Истинското телешко е белезникаво, леко розово. Добри стекове стават само от ентрекота и контрафилето. Т.нар. бонфиле пък е истинска рядкост - ако е на цена под 80 лева значи просто ви лъжат търговците. В Европа говеждото филе не пада под 60 Евро, а от младо теле не се намира изобщо.

    Айде стига съм досаждал. Отивам да режа мръвките и се почва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви, не е досадно! Нали затова са блоговете, да споделяме :). Радвам се, когато има коментари! Прав сте, Аз също по принцип не соля месото преди скарата, а след това, така си пуска соковете чак в чинията! Но винаги може да се пробва нещо различно! Поздрави и да ви е вкусно!

      Изтриване
    2. Благодаря много, Соня! Реших да я пробвам рецептата 1 към 1, но жената не намерила телешко никъде днес.
      Направих я със свински вратни пържоли, но си облизахме пръстите след това.

      PS: Може би е странно, но в къщи аз съм готвачът, жена ми само пазарува каквото и кажа. Просто хоби и разпускане след поредния тежък работен ден.
      Поздрави.

      Изтриване
    3. хехе, не е странно, мъжете май са по-добри готвачи от жените, поне такива са моите наблюдения ( у нас готвеше татко) ! А готвенето е наистина разтоварващо хоби! Благодаря ви за споделеното, радвам се, че ви е харесала рецептата! Поздрави !

      Изтриване
  5. Цитирам: ... Истинското телешко е белезникаво, леко розово... В грешка сте! Явно бъркате телешкото със свинско. НЕ СЪЩЕСТВУВА такова телешко месо, ако ще да е от новородено теле. Телешкото Е ЧЕРВЕНО и интензитетът на цвета зависи от възрастта на телето и от някои други фактори. А свинското от младо прасе наистина е леко розово. ;-)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.