петък, 28 март 2014 г.

Сладка питка със сметана, орехи и стафиди - Благовец 2014 и юбилейна рецепта!



Отново е Благовещение - Деня, в който всички християни празнуват благата вест, която Арахангел Гавраил донесъл на Мария(Мириам), че е благословена да зачене и роди Спасителя на човечеството.



По традиция приготвям питка на този ден.Тази година я направих с добавка на захар, орехи и стафиди. Беше много вкусна, ароматна от канелата и мекичка, дори и на следващия ден.Оформянето май не е най-подходящото за този пълнеж, може би е по-добре да се направи на розички или кифлички, но аз исках да пробвам.
Питката е много малка, ако желаете по-голяма трябва да увеличите количествата на продуктите.

Продукти
за тава с диаметър 24 см
450 г брашно
1 ч.л. суха мая
50 мл топла вода
1 с.л. захар
2 яйца, единият жълтък за намазване
1 ч.л. сол
150 г заквасена сметана
1 с.л.олио+1 с.л. масло(по желание)
50 г масло за намазване
пълнеж
1/2 ч.ч. запечени начукани орехови ядки
3 с.л. стафиди
1/2 ч.л. канела
4-5 с.л. кафява захар

 Приготвяне


  • Маята се разтваря в топлата вода, добавят се захарта и 1-2 с.л. брашно и се изчаква да се активира.( По указанията на опаковката сухата мая се смесва с брашното, но аз винаги първо я активирам, за да съм сигурна, че работи)
  • Смесват се активираната мая, солта, сметаната, яйцата(1 цяло и 1 белтък), олиото и 1с.л. масло и към тях с разбъркване се прибавя постепенно брашното.Аз правя това с миксера, с бъркалки за тесто.
  • Меси се до получаване на меко еластично тесто - за миксера са около 8-10 минути докато започне да се отделя от стените на съда и бъркалките.
  • Тестото се поставя в намазана с мазнина купа, овалва се в мазнината и се покрива с фолио.Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема.
  • Изважда се , примесва се леко и се оформя на няколко топки - 7.
  • Разточват се на 6 правоъгълни кори, които се мажат с масло и се слепват по три.Получават се 2 големи правоъгълника.Всеки се маже с масло и се поръсва обилно с плънката.(Алтернативно се оформят триъгълници, които се завиват на кифлички с пълнежа)
  • Завива се на руло и се реже на охлювчета или с ножицата само се нарязва леко.
  • Последната топка се поставя в средата, а около нея се подреждат кифличките(леко нарязаното руло в моя случай).
  • Питката се оставя да втасва на топло.
  • Пече на  200 С, на 15 та минута се намазва с отделения жълтък, смесен с 1ч.л. водичка. ( Може да намажете предварително, но ще се наложи да покриете с фолио към края на печенето.)





След като публикувах, забелязах, че това е рецепта с номер 400! Да ни е честито числото, на мен и на блога :)!

неделя, 23 март 2014 г.

Мини чийзкейк с извара и заливка от солен карамел и ягодово желе



Много обичаме чийзкейк. Правя често, използвам обикновено сирене филаделфия  и най-различни заливки. Много често ме питат  дали ще се получи с извара.Този път направих пълнежа с комбинация от извара и българско крема сирене. Естествено вкусът и консистенцията са малко по-различни, но все пак е един чудесен кремест десерт.



За първи път пробвам варианта на миничийзкейк. Много добре се получи, има доста повече от хрупкавата ароматна коричка, която обвива креместата част!
Притеснявах се за изпичането и обръщането, защото целия чийзкейк приготвям във форма с откопчаващ се пръстен,  но се оказа даже по-лесно и бързо!


А най-хубавото от всичко е карамелената заливка! Солен карамел съм яла до сега само САЩ.
Използва се като сосче  за тестени изделия(претцели) или заливка(топинг) за плодове, сладолед и сладкиши.  Оказа се, че е изключително подходящ и за чийзкейк!
Идеята е от тук
Продукти
за 10 броя  мини кексчета или за форма 18 см
(зависи от големината на формите за печене) 
основа

100 г бисквити
60 г бадеми(белени)
1 пак. ванилия
1 с.л. захар
30 г кокосови стърготини(по желание)
30 г масло
(количеството зависи от вида на бисквитите, дали са маслени или сухи)
пълнеж
180 г безсолна извара
(ако е необходимо се пасира с пасатора за да е гладка)
125 г крема сирене
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
ванилия
2 яйца
50 мл течна животинска сметана 30 % масленост
100 г заквасена сметана
1 с.л. брашно с куп

Приготвяне
основа

Бадемите се смилат в блендер заедно със захарта до получаване на брашно.
Бисквитите се натрошават  и се добавят в блендера .
Всичко се смила до еднородна смес.
Прибавят кокосовите стърготини  и ванилията. отново се разбърква с блендера.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес, която се разпределя във формичките за печене.Аз използвах форми за крем карамел и малките купички за крем брюле(не знам как се казват).Пробвах и с хартиени кошнички и без нищо.Не е необходимо да се слагат предварително хартиени капсули.
Сместа за основата се разпределя на тънък слой и се притиска много добре по дъното и стените на купичките.Аз използвах малка чаша с обло дъно. сн.1,2
Пекат се в предварително загрята на 175 С фурна за около 12 минути, до златисто.Изваждат се и се оставят да застинат.
пълнеж


Изпечените кексчета, преди заливката.
Изварата, крем сиренето и пудра захар се разбиват с миксер.
Добавят се лимоновия сок, ванилията и едно по едно яйцата, като след всяко се разбива до пълното му усвояване.
Сметаната се разбива леко и се примесва към сиренето.
Накрая се прибавя и брашното и отново се разбърква.
Сместа се разпределя върху изпечената основа, до нивото на страничния бисквитен борд.
Купичките се връщат във фурната  и се пекат още 35-40 минути.Не трябва да се препичат.Готово е , когато в средата е малко меко и  леко мърда, след това се стяга в хладилника. сн.3,4



Заливка      Солен карамел

Продукти

  (може да се съхранява в хладилника в затворен съд)


1/2 ч.ч. захар
2 с.л. вода
(2с.л. царевичен сироп)
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол

Приготвяне

Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят.Отдръпва се.
Прибавя се сметаната, маслото и солта.Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива с ес фолио и се прибира в хладилник за 4 часа.(Моят карамел, на снимките не е престоял в хладилника и е малко по-течен, но след това стегна).
Кексчетата се изваждат внимателно от купичките и върху всяко се поставя от карамела.



Ягодово желе - пресни ягоди, захар, вари се до сгъстяване.
Готово сладко от ягоди, затопля се, пасира се и се прибавят няколко лъжици сметана.


Калории общо 3081 Ккал
за 1 кексче 308 Ккал




сряда, 19 март 2014 г.

Ароматна печена патица



Патицата е питомна, закупена от магазина, охладена, с вътрешности.
Това е първият ми опит да приготвя такава птица.Отчитам го като изключително успешен, много ни хареса.


Получи се чудесна коричка, а при разрязването се носеше омайващ аромат! Месото беше много вкусно и сочно!
За рецептата се доверих на Джейми Оливър.
Продукти 
за 4-6 порции
1 патица, почистена около 2,5 кг
за мариноване
1 с.л. накълцан розмарин
1/4 ч.л смлян идийски орех
1 ч.л. морска сол
черен пипер
настъргана кора на 1 портокал
1/2 ч.л суха мащерка
за зеленчуковата смес
2 глави стар лук(червен)
1 стрък селари(целина)
2 моркова
1/4 ч.л. канела
2 см пресен джинджифил(настърган)
2-3 бр.дафинов лист
дреболиите и кожата от гушата
допълнително
1 портокал на парчета
3-4 скилидки чесън, нарязани
1-1,5 кг картофи

 Приготвяне



  • Всички подправки за мариноването се смесват и с тях се намазва птицата отвътре и отвън. Предварително се изрязва излишната кожа,  около гушата и се набожда на няколко места с вилица.Покрива се и се оставя в хладилник  за няколко часа.
  • Фурната се загрява на 175 С (без вентилатор)  и патицата се поставя върху решетката с коремчето нагоре в долната част на фурната.Вътре са парчетата от портокал и скилидките чесън.Краката са завързани, а крилете са под тялото.Под птицата се поставя по-дълбок съд.
  • Зеленчуците се режат на кубчета и се смесват с подправките. Прибавят се нарязаните дреболии. Поставят се в тавата под патицата. Мазнината, която се отделя от патицата капе върху зеленчуците и те се готвят.Пече се 1 час.
  • Тавата със зеленчуците се изважда, веднага се поставя нова тава, в която да капе мазнината. Зеленчука се отделя с решетъчна лъжица и се поставя в тенджерка. Мазнината се слага в тавата под птицата.
  • Картофите се белят и режат на едро.Поставят се в тавата под патицата.(Аз ги сварих за малко преди това, но мисля, че ще станат и без предварително варене).Пече се още 2 часа или 2,5 часа (общо около 3 часа печене). Картофите се готвят само в патешката мазнина.На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо , може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта а при набождане тече бистър сок.
  • Зеленчуците се заливат с 200 мл ароматно червено вино , варят се 10 минути и се добавя 1л топла вода.Вари се около час.





събота, 15 март 2014 г.

Свинско с картофи - семпло, но много вкусно





Продукти
за 4 порции

  • 600 г месо от бут, плешка
  • 3 с.л. олио
  • 1 глава стар лук
  • 1-2 моркова
  • 1 с.л. сол
  • 600-800 г картофи
  • 1 ч.ч. замразен грах
  • 1 малка червена чушка
  • 1 ч.ч. белени домати консерва
  • Черен пипер
  • Пресен чесън, магданоз или джоджен или босилек

 Приготвяне

  • Месото се реже на  парчета с големина 4-5 см и се запържва за малко в загрятата мазнина.
  • Изсипват се нарязания лук и морков и се налива вода, колкото да покрие месото и зеленчуците.
  • Посолява се и се оставя да ври на тих огън до омекване на месото (30-40мин.).Проверява се с вилица, трябва да може да разделя.
  • Картофите се белят и нарязват на едри кубчета(2-3 см) и се добавят в тенджерата.Вари се 10 минути и се прибавят замразения грах, нарязаната чушка и консервата домати.Разбърква се и се оставя на слаб огън да ври още 10-15 минути. Картофите трябва да са напълно сварени(меки), сосът е плътен и гъст.
  • Прибавя се избраната подправка.Аз предпочитам чесън и джоджен.

сряда, 12 март 2014 г.

Постна супа със сушени гъби



Една много вкусна супичка! Приготвих я със сушени горски гъби, различни видове, което я прави изключително ароматна.
Продукти 
за 4 порции

  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 1 стрък селари(целина)
  • 1 с.л. сол
  • 2 шепи сушени гъби
  • 2-3 картофа(около 300 г)
  • 30 г масло(зехтин)
  • черен пипер, мащерка

 Приготвяне

  • Лука, морковите и целината се режат на дребно, заливат се с малко вода, колкото да ги покрие и се задушават до омекване заедно със солта.
  • Прибавят се гъбите и маслото, налива се около1,5 л вода и се вари около 10 минути.
  • През това време се приготвят картофите - нарязани а малки кубчета и се добавят към супата.
  • Вари се до пълното сваряване на картофите - 15-20 минути и се прибавят подправките.



вторник, 11 март 2014 г.

Парфе с желирано кисело мляко и сладко


Много често правя такива "кремести" десерти защото са любими у дома.
Приготвен в тази форма, сладкишът може да бъде наречен и "терин", но няма значение как се казва, важното е че е много лек, въздушен и не се пече! Белтъците му придават мека и пореста текстура, като на гъба...


Може да се използват пресни плодове или от сладко по избор.В моя случай сладкото е от цели зрели смокини.

Продукти
за форма с обем 1 л
8-10 порции

  • 10 г желатин
  • 50 г вода
  • 250 г кисело мляко
  • 3 с.л. пудра захар
  • ванилия
  • 200 г заквасена сметана
  • 3 яйчни  белтъка
  • 2 с.л. кристална захар
  • 1 к.ч нарязани плодове от сладко
  • допълнително сладко за сервиране
 Приготвяне
  • Желатина се накисва в студената вода докато набъбне, след това се загрява на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното му разтваряне.
  • Киселото мляко се разбърква с пудрата захар и ванилията и внимателно се добавя към разтворения желатин.
  • Заквасената сметана се разбива до пухкавост и се добавя на части към млечната смес.
  • Белтъците се  разбиват на сняг с кристалната захар и се примесват с млечно-желатиновата смес.
  • Накрая се добавят плодовете от сладкото и всичко се изсипва във формата за желиране.Аз ссъм използвала кексова форма, предварително изплакната със студена вода.
  • Оставя се да се желира на хладно за 4 часа или повече и внимателно се обръща върху чиния.Може предварително да се прекара топъл нож между сладкиша и формата.

Ако сте не достатъчно опитни в работата с желатин, предварително намажете леко отвътре формата с олио.
По същия начин може да се приготви в индивидуални купички.




неделя, 9 март 2014 г.

Руло от пилешко филе на фурна, с плънка от спанак и сирене



Блогът вече е препълнен с пилешко, но това е най-често приготвяното у нас месо.
Подобна на тази рецепта има тук.
Ястието е много лесно, приготвя се бързо и същевременно ефектно и много вкусно.
Продукти
за 2 порции



  • 300 г пилешко филе

плънка

  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 главичка лук
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г пресен спанак
  • 50 г сирене
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • джоджен

панировка

  • 2 с.л. брашно
  • 1 яйце
  • 2-3 с.л. галета с подправки
  • (черен пипер, градински чай, сух чесън, сол)
  • 2 с.л. зехтин(масло)

 Приготвяне

  • Филето се изтънява и се оформят 2 тънки парчета.
  • Поръсва се с лимонов сок и черен пипер и се оставя настрани.
  • В загрятата мазнина се задушават за кратко нарязаните на дребно лук и чесън.
  • Добавя се нарязаният спанак и се разбърква няколко пъти, колкото спанакът да омекне.
  • Отдръпва се от огъня и се смесва с натрошеното сирене.
  • Плънката се овкусява с избраните подправки и се разстила върху месото.
  • Завиват се стегнати рулца, които се овалват в брашното, което спомага за по-лесното дооформяне  на рулата.
  • Тавичката, в която ще се пече ястието се застила с хартия за печене и се намазнява.(хартията е за да не залепне и за по-лесно измиване на съда, но може и без нея.)
  • Рулцата се потапят в разбитото яйце и след това се овалват в галетата с подправки.
  • Подреждат се в тавичката и се поръсват с малко зехтин(масло).
  • Пече се на 200 С с вентилатор за около 20 минути, до получаване на златист загар.




четвъртък, 6 март 2014 г.

Гратен(огретен) от картофи и зеленчуци, и още запеканки



Огретен (гратен, гретен) – всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене(мляко или сметана) или галета, смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил. Термина "au gratin" или "gratinée" (откъдето идва и българското огретен) е за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin.
На български ЗАПЕКАНКА.

Тук има Запеканки с:
  Броколи и карфиол,
 Пилешко и броколи
 Спанак и тиквички,
 Спанак и печени чушки  
 Макарони, спанак и пилешко
Само с карфиол и сирена

Продукти 
за 3 порции

  • 600 г картофи
  • 1 ч.ч. замразени зеленчуци(моркови и грах и други)
  • 1 с.л. сол
  • 3 яйца
  • 150 г сирене по избор
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • черен пипер
  • мащерка(или друга подправка)
  • масло за намазване
  • настърган кашкавалл за поръсване

 Приготвяне

  • Картофите се белят, режат на кубчета и сваряват в подсолената вода.
  • Изцеждат се и се смесват със зеленчуците. Ако се използват пресни зеленчуци е необходимо да се сварят и те заедно с картофите.
  • Тавичката се намзва с масло и в нея се изсипва зеленчуково-картофената смес.
  • Яйцата се разбиват с вилица, добавя се натрошеното(настъргано) сирене, прясното мляко и подправките.
  • Пече се в предварително загрята на 200 С фурна за около 30-40 минути, до златиста коричка.Пет минути преди готовност се наръсва с настъргания капкавал.Времето за приготвяне зависи и от съда , в който се пече, в дебелостенните, като този от снимката, става по-бавно!