вторник, 11 март 2014 г.

Парфе с желирано кисело мляко и сладко


Много често правя такива "кремести" десерти защото са любими у дома.
Приготвен в тази форма, сладкишът може да бъде наречен и "терин", но няма значение как се казва, важното е че е много лек, въздушен и не се пече! Белтъците му придават мека и пореста текстура, като на гъба...


Може да се използват пресни плодове или от сладко по избор.В моя случай сладкото е от цели зрели смокини.

Продукти
за форма с обем 1 л
8-10 порции

  • 10 г желатин
  • 50 г вода
  • 250 г кисело мляко
  • 3 с.л. пудра захар
  • ванилия
  • 200 г заквасена сметана
  • 3 яйчни  белтъка
  • 2 с.л. кристална захар
  • 1 к.ч нарязани плодове от сладко
  • допълнително сладко за сервиране
 Приготвяне
  • Желатина се накисва в студената вода докато набъбне, след това се загрява на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното му разтваряне.
  • Киселото мляко се разбърква с пудрата захар и ванилията и внимателно се добавя към разтворения желатин.
  • Заквасената сметана се разбива до пухкавост и се добавя на части към млечната смес.
  • Белтъците се  разбиват на сняг с кристалната захар и се примесват с млечно-желатиновата смес.
  • Накрая се добавят плодовете от сладкото и всичко се изсипва във формата за желиране.Аз ссъм използвала кексова форма, предварително изплакната със студена вода.
  • Оставя се да се желира на хладно за 4 часа или повече и внимателно се обръща върху чиния.Може предварително да се прекара топъл нож между сладкиша и формата.

Ако сте не достатъчно опитни в работата с желатин, предварително намажете леко отвътре формата с олио.
По същия начин може да се приготви в индивидуални купички.




5 коментара:

  1. Благодаря Соня , че с това парфе ми напомни за лятото и разхлаждащият сладолед , който много често ядем . Хареса ми също така белтъците , които си прибавила за пухкавост , а смокините : неустоими ;) Прегръдки Иви !!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, изглежда страхотно! А сладкото от смокини обожавам... Прекрасен десерт! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Харесвам такива десерти, за съжаление дъщерята не обича желатин и не правя. Ще се насладя виртуално на твоя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, отново нещо толкова апетитно! Аз също обичам такива леки десерти и даже често си хапвам цедено кисело мляко с мед и орехи! Сигурна съм, че и този ще ми хареса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче,много обичам десерти от този вид.И ще си направя-благодаря за подсещането!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.