четвъртък, 6 март 2014 г.

Гратен(огретен) от картофи и зеленчуци, и още запеканки



Огретен (гратен, гретен) – всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене(мляко или сметана) или галета, смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил. Термина "au gratin" или "gratinée" (откъдето идва и българското огретен) е за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin.
На български ЗАПЕКАНКА.

Тук има Запеканки с:
  Броколи и карфиол,
 Пилешко и броколи
 Спанак и тиквички,
 Спанак и печени чушки  
 Макарони, спанак и пилешко
Само с карфиол и сирена

Продукти 
за 3 порции

  • 600 г картофи
  • 1 ч.ч. замразени зеленчуци(моркови и грах и други)
  • 1 с.л. сол
  • 3 яйца
  • 150 г сирене по избор
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • черен пипер
  • мащерка(или друга подправка)
  • масло за намазване
  • настърган кашкавалл за поръсване

 Приготвяне

  • Картофите се белят, режат на кубчета и сваряват в подсолената вода.
  • Изцеждат се и се смесват със зеленчуците. Ако се използват пресни зеленчуци е необходимо да се сварят и те заедно с картофите.
  • Тавичката се намзва с масло и в нея се изсипва зеленчуково-картофената смес.
  • Яйцата се разбиват с вилица, добавя се натрошеното(настъргано) сирене, прясното мляко и подправките.
  • Пече се в предварително загрята на 200 С фурна за около 30-40 минути, до златиста коричка.Пет минути преди готовност се наръсва с настъргания капкавал.Времето за приготвяне зависи и от съда , в който се пече, в дебелостенните, като този от снимката, става по-бавно!




7 коментара:

  1. Много обичам такива ястия,Соня,и този път си приготвила страхотен гратен!Честити отминали и вълнуващи предстоящи пролетни празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Гратена го харесвам с всякакви продукти :)
    Лично аз не обичам думата запеканка :)
    Прекрасен е твоят, Соня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, пак сме на едно мнение, и аз не я харесвам, ама не знам как е българската дума за гретена :(. Та затова - всички да са доволни...Иначе аз бих го нарекла Оггретен :).Такъв ми е спомена от старите соц времена, имаше го във вегетарианския ресторант и за мен беше нещо много специално! Поздрави и хубави празници, Дани!

      Изтриване
  3. Гратенът ти е перфектен, Сонче, толкова цветен и пролетен!
    С пожелания за слънчев петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, поредната вкусна запеканка предлагаш!
    И какво ѝ е на думата "запеканка" ?! За мен това е българското наименование! Другите са чуждици.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, отново нещо толкова апетитно и вкусно, а в случая - и пъстро :) Цялото ястие ухае на пролет! Подзрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.