петък, 28 март 2014 г.

Сладка питка със сметана, орехи и стафиди - Благовец 2014 и юбилейна рецепта!



Отново е Благовещение - Деня, в който всички християни празнуват благата вест, която Арахангел Гавраил донесъл на Мария(Мириам), че е благословена да зачене и роди Спасителя на човечеството.



По традиция приготвям питка на този ден.Тази година я направих с добавка на захар, орехи и стафиди. Беше много вкусна, ароматна от канелата и мекичка, дори и на следващия ден.Оформянето май не е най-подходящото за този пълнеж, може би е по-добре да се направи на розички или кифлички, но аз исках да пробвам.
Питката е много малка, ако желаете по-голяма трябва да увеличите количествата на продуктите.

Продукти
за тава с диаметър 24 см
450 г брашно
1 ч.л. суха мая
50 мл топла вода
1 с.л. захар
2 яйца, единият жълтък за намазване
1 ч.л. сол
150 г заквасена сметана
1 с.л.олио+1 с.л. масло(по желание)
50 г масло за намазване
пълнеж
1/2 ч.ч. запечени начукани орехови ядки
3 с.л. стафиди
1/2 ч.л. канела
4-5 с.л. кафява захар

 Приготвяне


  • Маята се разтваря в топлата вода, добавят се захарта и 1-2 с.л. брашно и се изчаква да се активира.( По указанията на опаковката сухата мая се смесва с брашното, но аз винаги първо я активирам, за да съм сигурна, че работи)
  • Смесват се активираната мая, солта, сметаната, яйцата(1 цяло и 1 белтък), олиото и 1с.л. масло и към тях с разбъркване се прибавя постепенно брашното.Аз правя това с миксера, с бъркалки за тесто.
  • Меси се до получаване на меко еластично тесто - за миксера са около 8-10 минути докато започне да се отделя от стените на съда и бъркалките.
  • Тестото се поставя в намазана с мазнина купа, овалва се в мазнината и се покрива с фолио.Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема.
  • Изважда се , примесва се леко и се оформя на няколко топки - 7.
  • Разточват се на 6 правоъгълни кори, които се мажат с масло и се слепват по три.Получават се 2 големи правоъгълника.Всеки се маже с масло и се поръсва обилно с плънката.(Алтернативно се оформят триъгълници, които се завиват на кифлички с пълнежа)
  • Завива се на руло и се реже на охлювчета или с ножицата само се нарязва леко.
  • Последната топка се поставя в средата, а около нея се подреждат кифличките(леко нарязаното руло в моя случай).
  • Питката се оставя да втасва на топло.
  • Пече на  200 С, на 15 та минута се намазва с отделения жълтък, смесен с 1ч.л. водичка. ( Може да намажете предварително, но ще се наложи да покриете с фолио към края на печенето.)





След като публикувах, забелязах, че това е рецепта с номер 400! Да ни е честито числото, на мен и на блога :)!

8 коментара:

  1. Соня, много хубава е станала питата ти!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Благовещение и честита първа пролет,Соня!Питката е прекрасна,пухкава и със сигурност много ароматна и вкусна,а оформлението се е получило чудесно!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, чудесна си е питката, с удоволствие бих си усладила деня с нея. :)
    Пожелавам ти преркасна пролет и много по 400 публикации!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, напълни ми душата с тази питка! Точно четох в една книжка за традициите, че питката на Благовещение се "шари" с плодове и орехи, ама никъде не открих как точно се шари, затова и моята направих в солен вариант, пак цветна:). Много красиво си я оформила, нашарила! Комплименти, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, похвала от теб е направо окриляваща! Сърдечни благодарности, поздрав и хубави пролетни празници!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.