петък, 25 януари 2013 г.

Пастицио - мусака от макарони с кайма, стъпка по стъпка



 Ястието е типично за гръцката кухня, почти като лазаня, но с някои изменения.Доминиращите аромати на канела и карамфил го правят различно.Аз го предпочитам...



Продукти
за 4 порции
тавичката  е елипса около 25/15 см


  • 200 г макарони, не много дебели

червен сос
  • 1 малка глава лук
  • 2-3 скилидки чесън 
  • 2 с.л.  зехтин
  • 1 малък морков
  • 250 г телешка кайма
  • консерва домати - 400 г
  • 2 с.л. вино
  • черен пипер, босилек, риган
  • 1/4 ч.л. канела
  • 3 главички карамфил
бешамел(бял сос)

  • 2 с.л. масло
  • 2 равни с.л. брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • сол
  • черен пипер, индийско орехче
  • 3 с.л. зехтин за макароните
  • 60 г настърган кашкавал


 Приготвяне

Най- напред започва със сосовете.



червен сос с кайма
  • лукът се нарязва на ситно, чесънът също
  • морковът се настъргва на ренде
  • в тиган се загряват 2 суп. л. зехтин и в него се задушават лукът и морковите
  • когато зеленчукът омекне се добавя каймата и се бърка  докато стане на трохи
  • ако е необходимо добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
  • прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
  • прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно
  • добавят се канелата и счукания на ситно карамфил.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).
бешамел
  • Затоплят се 2те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
  • Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
  • Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към охладения сос.Разбърква се получаване на еднородна маса.
  • Макароните се сваряват в подсолена вода.Водата завира на силен огън и чак тогава се добавят макароните.Прибавя се 1 с.л. зехтин.Разбърква се и се вари според указанията на опаковката.Аз варя винаги малко повече, около 15 минути.
  • Макороните се отцеждат в съд-цедка.
  • В същата тенджера, в която са варени макароните се загряват 2 с.л. зехтин , прибавят се макароните и се разбъркват добре.Отсраняват се от огъня.




  • На дъното на тавичката, в която ще се пече ястието се слагат 3-4 с.л. от червения сос.
  • Отгоре се слага 1/2 от макароните.сн.1
  • Върху тях се изсипва червеният сос.сн.2
  • Покрива се с остатъка от макароните.
  • Върху тях се разпределя с лъжица бешамела(белия сос).сн.3
  • Пече за 30 минути в предварително загрята на 180-200С фурна.Когато се издуе и получи лек загар се изважда и се поръсва с настъргания капкавал.сн.4
  • Връща се във фурната и се запича за още 5-8 минути, до разтопяване на кашкавала.

Изважда се и се изчаква да застине преди да се разреже.




22 коментара:

  1. Все се каня да направя като видя някоя рецепта и после забравям :) ! Ще опитам твоята рецепта ,Сонче вдъхна ми доверие :) !
    Хубав следобед ! Поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Ванче, аз го правя често и даже не знаеш, че не съм сложила такава рецепта в блога:)!Снощи, когато го правих, търсих в моя блог да видя как е, а то се оказа, че няма!Пробвай, дано да се хареса на Роби, виж само как ще е с канелата, че ако не обича...Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Оххх изглежда божествено Сонче. Много ми хареса рецептата ти!С този бешемел сос направо ще е невероятно на вкус сигурна съм!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, това толкова отдавна съм го заплюла, чудя се защо се бавя;)
    Изглежда точно както си го представям. Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канелата и карамфилът са ми интересни като добавка, но ми харесва предложението!
      Изглежда толкова вкусно!
      Лека вечер!

      Изтриване
    2. Марта, опитай, и на децата ще имхареса, само виж подправките да са такива каквито обичат!Поздрави!

      Изтриване
  5. Сонче, това се казва попадение :) Сигурна съм, че на половинът ще му хареса, но понеже е консервативен по отношение на подправките ще пропусна канелата и карамфила :) Но на мен ми звучи интересно и с тях. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи и моят е консервативен, но откакто се убеди, че прекрасният вкус на свинските ребърца е от точно екзотичните джинджифил, канела и карамфил, е склонен да ги приеме и в други ястия!Поздрави!

      Изтриване
  6. Определено канелата и карамфила ме заинтригуваха като подправки.....Ще се пробва!Поздрави,Сонче:)

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче и при теб паста, и то каква! С Мъхчето да не сте се наговорили :) Аз ще се черпя виртуално и ще ви завиждам :) Много хубава рецепта, заинтригуваха ме подправките и когато и дойде ред ще опитам. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Щом ти си казала , Сонче, ще сложа тези подправки.Имам ти пълно доверие.Все се придържам към нашенските си миризмички , но е време да променя нещата.
    Уютна и усмихната неделя.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ще се радвам да споделите дали ви е харесало с по-различните подправки, дами!Поздрав и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Соня!
    Поздрави от Юлия и Пловдив!
    Днес направих Пастицио, независимо, че е лято, яденето е подходящо за зимата, но отдавна исках да изпълня рецептата с паста, до сега съм правила с картофи.Но днес съм възхитена от резултата!Получи се великолепно ястие!Само с малка разлика- увеличих количеството на каймата, за да получа баланс между протеини и въглехидрати, и другото е , че индийското орехче, понеже беше смляно, нямаше нужния аромат.Но ще си купя да си имам цяло орехче и ще го стържа.За пореден път ти благодаря за хубавите и осъществими рецепти! Прекрасно лято с любимия внук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Юлия,
      Твоите коментари ме радват безкрайно!Благодаря ти за доверието и за това, че споделяш впечатленията от приготвените ястия!Не е зимно, даже сега правя със зеленчуци това пастицио:)
      Радвам се, че рецептата ви е допаднала!Благодаря за пожеланията, поздрави и хубаво лято за твоето семейство!

      Изтриване
  11. Много вкусно стана :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделеното, много се радвам, че ви е харесало! Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте, аз съм Мери.
      Чета, чета и като лаик домакиня на 56:))), не разбрах виното червено ли е или бяло. Толкова много благодарности и хвалби.....явно всички се досещат, само аз - не. Моля Сонче, помагай!

      Изтриване
    3. Здравейте Мери, не пише защото няма значение какво е виното, то е за аромат.Аз си имам до печката 1 бутилка, която ползвам само за готвене, обикновено червено каберне.Така че, давай смело, може и без вино! Поздрави и да ви е сладко!Ще чакам отзиви.

      Изтриване
    4. Сонче, здравей:))))
      Мери съм.
      Пиша със закъснение, защото чак сега я направих. В кулинарията ме няма. Предпочитам да се занимавам с други неща. А когато се хвана с готварство се старая да спазвам всички продукти и пропорции, защото не съм добра в импровизациите. В рецептата има нещо от изтока, на което съм луда фенка и взех, че я забърках. Получи се великолепно! Браво на тебе за карамфила, канелата и индийското орехче!/и не само за тях/ Стана супер! Поздравления още веднъж!:)))))

      Изтриване
    5. Благодаря ти, Мери! Не можеш да си представиш колко много ме радват такива коментари! Щастлива съм, че ястието ви е харесало! Поздрав и да ви е сладко, не спирай да готвиш!

      Изтриване
  12. Mislia,4e tazi recepta e xybava za pasticio,no az ne slagam 4esan i vino.4esana go izpolzvam za salca za spageti.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.