петък, 18 януари 2013 г.

Торта шоколадово-портокалов мус с маскарпоне




Продукти
за 8-10 порции
форма  18-20 см
блат
  • 3 белтъка
  • щипка сол
  • 1 жълтък
  • 50 г захар
  • 1 с.л. олио
  • 3с.л. брашно
  • 1 с.л. какао
  • 5 с.л. смлени орехи
за муса
  • 100 мл портокалов сок
  • кора на 1/2 портокал
  • 1 с.л. коняк
  • 130 г маскарпоне
  • 3 яйца - ж и б отделно
  • 50 г захар
  • 150 г шоколад готварски
  • 100 мл течна животинска сметана
  •  2 с.л. пудра захар 
  • 1 п. желатин
  • допълнително  150 мл прясно мляко
 Калории - общо 3223 Ккал
за 1 порция 403 Ккал

 Приготвяне

портокалова редукция
  • портокаловият сок се вари до сгъстяване заедно с портокаловата кора
  • прецежда се и се оставя настрана
блат
  • белтъците се разбиват на твърд сняг със щипка сол и няколко капки портокалов сок
  • прибавя се захарта  и разбиването продължава до пълното й усвояване
  • добавят се олиото и леко разбитият жълтък и се разбива
  • брашното, какаото и смлените орехи се смесват в купа
  • внимателно се прибавят разбитите белтъци като се бърка с шпатула
  • тестото се изсипва в застлана с хартия за печене форма
  • пече се на 200С за около 20 минути
  • изважда се и се оставя да изстине
мус
  • жълтъците се разбиват със захарта с помоща на  миксер на водна баня
  • бъркането продължава около 10 минути, до сгъстяване
  • прибавя се редуцираният портокалов сок и конякът и се разбърква добре
  • желатинът се залива с 2-3 с.л. студена вода и се оставя да набъбне
  • сметаната се загрява, без да заври, и в нея се слага набъбналият желатин
  • добавя се и начупения на дребно шоколад
  • разбърква се до пълното разтваряне на шоколада, като ако е необходимо се загрява допълнително
(аз правя всичко на МВ, но може и на водна баня)
  • маскарпонето се разбива с пудрата захар и се смесва с охладените жълтъци
  • прибавя се и шоколадът, разтворен в сметаната
  • белтъците се разбиват на твърда пяна и много внимателно се прибавят към шоколадовата смес
  • блатът се поставя на дъното на тортена чиния и се стяга с пръстен
(Аз използвах по-малка форма, а не тази в която е печен)
  • полива се с прясното мляко
  • отгоре се излива шоколадово-портокаловия мус
  • оставя се в хладилник за няколко часа
  • изважда се от формата и се украсява по желание с плодове, портокалови корички или шоколад
Реже с нож потопен в топла вода.


Сервира се с чаша хубав коняк!

Рецептата е с идеи от Диана и Йоли .

11 коментара:

  1. Приказна е, Соня :)
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна е, Соня! И наистина идеална за коняк.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дени, твоята оценка ме ласкае!Радвам се, че ти допада!Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотна е! Много обичам такива кремести торти и си придърпвам последното парче :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Приказно вълшебна изглежда тази торта, Сонче! Представям си нежния шоколадов вкус... и оставам без думи. Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна е! Много нежна, много красива и много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  6. Соня, как обичам такива мусове! И с портокалов вкус!
    Чудесна торта!
    Приятни събота и неделя!
    И внимавай с коняка :)

    ОтговорИзтриване
  7. Приказна е,Соня,
    шоколад, портокал, маскарпоне и орехи - великолепна комбинация!
    Много фина, нежна и изкушаваща торта,
    моите поздравления, ароматни и сладки почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Фантастична е, Соня! Толкова приятни вкусове! Взимам си едно-две парченца :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.