събота, 26 януари 2013 г.

Как да си направим Телешка пържола на тиган





Трудно се прави телешка пържола в България.Имам пред вид липсата на добро месо, което може да се намери в чужбина.Но понякога се намира.
Предлагам ви как да си направите сочна и вкусна телешка пържола с хубава коричка и сочна сърцевина.




Продукти
за 2 порции

  • 300-400 г телешко бон филе
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. масло+
  • 1 с.л. зехтин
  • стръкче розмарин
  • 300 г гъби
  • 2 с.л. масло
  • 50 мл бяло вино


   Приготвяне


  • месото се нарязва на 2 пържоли с дебелина около 1-1,5  см
  • наръсва се с лимонов сок, соевия сос и черен пипер и се оставя да престои поне 30 минути

  • мазнината се загрява в тиган, добавят се розмаринът и пържолките
  • пържи се от едната страна около 4 минути и се обръща  като тиганът се разклаща за да може мазнината да обхване страничната част

за 4 минути месото остава вътре червено , а към крайщата е запържено
  • ако обичате по-добре сготвено месото, пържете по 5-6 минути от една страна на средно силен огън

  • изважда се , посолява се и се оставя да почине 5 минути в затоплена чиния
  • в същия тиган се добавя още масло и се слагат подсушените и нарязани на филийки гъби
  • тиганът се разклаща и се изчаква гъбите да започната да се карамелизират, чак тогава се разбърква и се добавя виното

  • изчаква се да се редуцира виното и гъбите  и сосът се изсипват върху пържолката
Месото остава сочно и крехко приготвено по този начин.

сервира се със задушени зеленчуци  , картофено пюре, кнедли или друга гарнитура



на снимката долу е със спаначни топки(кнедли)


Тук може да видите видео   как се приготвя телешката пържола на тиган.

30 коментара:

  1. Соня, изглежда толкова апетитно!
    Ще опитам на всяка цена!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Апетитно! Сочна пържола и чудесна гарнитура!
    Мога само да съжалявам, че тук истинско телешко месо не може да се намери (:
    Спокойна нощ и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, честита нова визия на блога! Пържолката е чудна, толкова сочна и крехка, страхотна! Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ще спазя съвета ти Сонче:) Аз все не мога да докарам телешкото месо, а това с гъби което ми показваш е любимото на мъжа ми!
    Толкова сочно и апетитно си го направила!Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, толкова сочно си го направила, а аз все не го докарвам така, както бих искала. Преди дни открих млечно телешко, но беше с доста кокал и стана приказно телешко варено. Ако открия такова месо отново на нормална цена, непременно бих пробвала пържоли. Хубава неделя и поздрави за новата премяна на блога!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, аз тези леко кървави пържолки, които се предлагат за стекове не ги харесвам, в повече ми е кръвта. Но ако я поизсушим една идея, се превръща с божестевно за мен ястие;)
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви, че уважихте телешкото :), Мъхче, Иглика, Дани, Катя, Тилия, Дани! Аз съм ветеран в приготвянето на телешко, но от времето , когато имах голямото семейство и си купувахме теле през есента!Следваше една наистина кървава процедура, Марта, за разфасоване и сортиране на месото, но кръвта беше от моите пръсти...:) После цяла зима беше телешки вариации....Хубав ден ви желая и благодаря, че се отбихте!

    ОтговорИзтриване
  8. Oshte tazi vecher shte probvam retseptata

    ОтговорИзтриване
  9. Извинявам се но не разбрах къде се слагат соевия сос и зехтина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Месото се пържи в сместа от зехтин и масло (мазнината). Соевият сос се изполва при мариноването.

      Изтриване
  10. Здравейте Соня,
    Това беше първото ми телешко на тиган изобщо, но се получи разкошно, за което - благодаря. Много добра рецепта, въпреки, че я направих само наполовина - без гъбите. Поради липса на добро телешко, като цяло много - много не съм наблягала на това в кухнята, но откриха анемия на дъщеря ми, което означава, че много по-често ще експериментирам с него. Днес за късмет в Лидл имаше телешки стекове точно за тази цел, та се получи комбинация от подходящо месо плюс отлична рецепта! Поздрави, Деница

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Безкрайно ме зарадвахте с този коментар, Деница! Благодаря ви! Имаше известни съмнения в коментарите относно телешкото и възможността да се направи вкусна пържола! Вие потвърдихте, че не е невъзможно! Радвам се , че ви е било вкусно! Поздрави!

      Изтриване
  11. Какво се случи със соевия сос?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, Емилия, соевият сос е за мариноването! Поправям рецептата, благодаря, че забелязахте1 Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  12. Няколко тайни относно правенето на телешки пържоли:
    1. Винаги месото трябва да е на стайна температура.
    2. Овкусявайте предварително.
    3. Завивайте пържолите в алуминиево фолио за около 3-5 мин след като са готови за да починат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за допълнението, за стайната температура сте много точен и за задушаването след това! поздрави!

      Изтриване
  13. Винаги, където мога помагам със съвети, защото знам, колко е трудно сам да откриваш малките тайни :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Аз слагам телешките пържоли в прясно мляко и малко зехтин, без сол. Трябва да постоят така най-малко 2,3 часа. Може и едно денонощие, колкото повече, толкова по-добре. След това се овкусяват и се слагат на скарата. Стават невероятно вкусни! Цвета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделеното! Чудесна дискусия се заформи тук, сигурна съм , че е много полезна за всички! Престоят на месото в мляко наистина му се отразява добре, но не знам след това при пърженето какво става, такова месо би пекла.Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  15. мариноването на телешка пържола в прясно мляко е единственото решение,месото да разгърне напълно своите вкусове и аромати.накисването трябва да трае не по малко от 14 часа задължително в хладилника!!!след това се подправя на вкус,малко бяло вино,
    и заминава в тигана.хубаво е да се пече на не повече от 70-90 градуса като през 5 минути се напръсква с малко вода.осоляването винаги след като пържолата е готова да се извади от тигана!!!дано съм бил полезен с коментара си и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, разбира се че сте полезен! Всеки коментар е полезен за читателите, за да се ориентират в темата! Поздрави!

      Изтриване
  16. Едва днес видях рецептата Ви и естествено веднага я пробвах. По вкусно и крехко приготвено телешко не бях опитвал.Пържолката направо се топи в устата. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  17. Едва днес видях рецептата Ви и естествено веднага я пробвах. По вкусно и крехко приготвено телешко не бях опитвал.Пържолката направо се топи в устата. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и за споделеното, Иван Петков! Много се радвам, че рецептата вие допаднала! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. става , но аз ги обичам по-дебели и кървави

      Изтриване
    3. Става, но да си намериш достатъчно добро телешко! :) Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  18. Здравейте!Как да направя телешка пържола с аспержи моля?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в блога има 2 рецепти с аспержи.Достатъчно е само леко да ги задушите и подправите с малко сол и лимон. Или пробвайте това https://mysweethobby.blogspot.com/2012/04/blog-post_9810.html. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.