четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Свински врат печен на фурна, с ябълков сос

Това е трети вариант на любимо в нашето семейство ястие - цял печен свински врат.
Идеята е от гостуването ми САЩ, където тази сладко-кисела комбинация е доста популярна.
Много е удобно за посрещане на повече хора защото е лесно и не изисква непрекъснато наблюдение.

 
Продукти 
за 8 порции
  • 1600 г цял свински врат
  • 2 с.л. горчица
  • подправки - кимион, черен пипер, риган, мащерка, червен пипер, сол
 за глазиране
  • 1ч.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. кетчуп
за ябълковия сос
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 1  кг ябълки
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 1/2 ч.л. сух джинджифил(по желание)
  • 1 с.л. оцет балсамико
  • щипка канела
гарнитура
ориз с фиде или
картофено пюре
 
   Приготвяне

  • месото се намазва добре от всички страни с горчица и се поръсва с подправките
  • увива се стегнато във фолио (алуминиево), поставя се в тавичка и се оставя за 1-2 часа в хладилника
(може повече.Тук предлагам малко по-различна техника за печене, по-бързо става)
  • изважда се от хладилника, пъха се във фурната и се загрява на 220С за около 30 минути
(фурната е студена защото тавичката от хладилника е студена, а аз позвам керамични и стъклени съдове)
  • след това фурната се намалява до 180С  и се пече още 1 час
  • отвива се и се намазва в предварително приготвената смес за глазиране
  • запича се за още 10-15 минути докато образува коричка
  • изважда се и се оставя да изстине
  • след като позастине се нарязва на филийки с остър нож
  • сосът от печенето се прецежда и се запазва за поливане при сервирането
за соса
  • лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината до омекване
  • ябълките се белят, почистват се и режат на кубчета
  • прибавят се в съда с лука заедно с оцета и стафидите и се задушават до омекване (ако е необходимо се добавя 1/2 ч.ч. вода)
  • накрая се прибавя джинджифилът( по желание) и канелата



13 коментара:

  1. Соня,много вкусно изглежда,сочно и ароматно...!
    Прекрасно ястие!
    Поздрави , слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня,чудесна рецепта!Товя ядене се личи,че става много вкусно!Тъкмо за нашето семейство,непременно ще го направя!
    Поздрави!Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много вкусно, а и много лесно.може да видиш и другите рецепти за свински врат.Благодаря ти за подкрепата, която ми оказваш!Това е стимулиращо!

      Изтриване
  3. Соня, преписах си рецептата за ориза с фиде,изглежда интересна,ще я опитаме и нея!
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусно става с фидето.Ако забележиш на тази снимка е по-препържено фидето, тук съм ги пържила последователно, в една и съща мазнина, най-напред фидето за малко и след това ориза.

      Изтриване
  4. Сонче така ми се е прияло нещо такова пеканко и тези дни ще си пекна и аз нещо такова.
    Невероятно изглежда твоето, много апетитно и с този ябълков сос супер!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, свинският врат си е класическа лесна вкусотия.Аз винаги го предпочитам пред пържоли!Поздрави и хубав ден, Здравче!

      Изтриване
  5. Невероятно вкусничко изглежда! Обожавам точно тази част на прасето и ще опитам, особено в тази комбинация с ябълки!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна рецепта , ще ми хареса знам :)...обичам да ми е сладко-кисело !
    Много апетитна последната снимка ,Сонче !
    Хубава вечер ! С поздрав :)!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, толкова апетитно изглежда, че преглъщах няколко минути преди да започна да пиша :) Половинът със сигурност ще одобри рецептата :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох че апетитно изглежда:)
    Харесва ми сладко-киселата комбинация, но месо с ябълка не съм правила все още.Ще побързам да поправя този пропуск.
    Звучи ми есенно и сега е момента!
    Поздрави и благодарности!

    ОтговорИзтриване
  9. Аууу това е супер!!! И аз като Габи докато четях рецептата преглъщах :). Благофаря за рецептата, непременно ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви дами, чакам някой да сподели за ябълковия сос, дали ви е харесал?

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.