сряда, 17 октомври 2012 г.

Карамелен сладкиш с круши и шоколад




Рецептата е по Роси от Кулинарен елеиксир  с малки изменения и добавки.Благодаря ти, Роси, от твоя блог черпя много идеи!




Продукти
 за тавичка от 24 см
за карамела
  • 60 г масло(маргарин)
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 2 круши, почистени и нарязани на 12 парчета
за тестото
  • 5 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  •  30 мл силно кафе
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 1  ч.л. набухвател
  • 3 с.л. какао
  • 100 г шоколад, разтопен, може и нарязан на дребно
  • ром или ромова есенция
  • ванилия
  • 1/2 ч.ч. едро счукани печени бадеми

 Приготвяне

  • маслото се слага в тавичка и се загрява във фурната на 180 С до разтопяване
  • добавя се кафявата захар и се връща във фурната до разтопяване на захарта
  • изважда се и върху получената карамелена смес се подреждат полумесеци от крушите
  • (остатъците от крушите се нарязват на кубчета и ще се добавят към тестото)
  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавят се останалите съставки
  • полученото тесто се изсипва внимателно върху крушите
  • пече се около 35 мин на 175 С с вентилатор до суха клечка
  • обръща се ВЕДНАГА. още докато е горещо
(захлупва се с поднос и се обръщат едновременно)
Може да се сиропира със сироп приготвен от 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. захар

8 коментара:

  1. Сонче, почина ли си от хубавите емоции?:)
    Хайде ,че вече ми липсват твоите вкусотии!
    Сладкиша ти е невероятен, много е хубав но от Роси рецептите и са все такива!
    Сърдечни прегръдки и хубав след обяд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Здравче, те хубавите емоции сега се мултиплицират с разказите и снимките пред приятели и роднини!Което е хубаво, разбира се!И ии искам не искам започвам с готвенето, че само с гледане на снимки гости не се посрещат!Даже правих ''вашата'' с Ваня, скаморца!Поздрави и прегръдка!Хубав есенен следобяд!

      Изтриване
  2. Влязох да коментирам сладкиша ти ,Сонче и се озовах в чудесен свят :) ....бях си в Б-я и къде четох ,къде не та не съм следила всичките ти публикации (извини ме) ,но сега прегледах всичко !
    Чудесни снимки , щастливи хора и интересни ястия и обичаи ! Благодаря ти ,за разходката ...наистина и се насладих ! Здраве и щастие на всички ви !
    Сладкиша е разкошен ! Да ви е сладко !
    Хубав следобед и добре завърнала се на готварската сцена :)) !

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, добре дошла отново в България след прекрасните емоции в Щатите! Сладкиша е страхотен наистина!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче добре дошла! Разкошен сладкиш, черпя се с удоволствие :)
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче,привет! Благодаря за поредната чудесна рецепта!Направих го и стана мноооого вкусен, разкошен е!:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието , Теменужка!Радвам се, че съм била полезна!Поздрави!

      Изтриване
  6. Thank.. I have a box of Okanagan Bartlett pears so need to use them up!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.