четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Варено жито ( пшеница)



Продукти
за 12 чашки за сладолед


  • 1 ч.ч. парена пшеница
  • 4 ч.ч. вода
  • 120 г захар
  • стафиди
  • орехи
  • 3-4 обикновени бисквити
  • 1 ч.л. канела
  • кората на 1 лимон, настъргана





 Приготвяне


  • Пшеницата се вари до пълно разпукване на зърната с 1/2ч.л. сол.
  • Измива се със студена вода и се разстила на кърпа,Оставя да се престои няколко часа.
  • Преди сервиране се овкусява със захарта, смлените бисквити, орехи, лимона и канелата











сряда, 29 октомври 2014 г.

Малки сладки от готово бутер тесто с портокалов крем




Продукти

готово бутер тесто 250 г

крем 

  • 2 жълтъка
  • 2 с.л. захар
  • сок и  кора на 1/2 портокал
  • 150 г крем сирене(маскарпоне)
  • 100 мл течна сметана  30 % масленост
  • 2 с.л. пудра захар




Приготвяне 


  • Тестото се нарязва на малки квадратчета и се пече в загрята на 220С фурна в тава застлана с хартия за печене за 10 минути.
крем
  • Жълтъците се разбиват в метален съд със захарта до побеляване, прибавя се портокаловия сок и настърганата кора и се бърка на водна баня до сгъстяване.Оставя се да изстине.
  • Маскарпонето  се разбива с 1 с.л. пудра захар и се добавя към жълтата смес.
  • Сметаната се разбива до втвърдяване с 1 с.л. пудра захар и се примесва към крема.




вторник, 28 октомври 2014 г.

Мус крем от тиква






 Една идея за разноообразяване на печената тиква, която понякога става суха.
Продукти

за 2 порции

  • 2 ч.ч сварена или печена тиква
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 с.л. меко масло
  • 1/4 ч.л. канела
  • щипка карамфил
  • щипка млян джинджифил по желание
  • 1 с.л. мед
  • ядки
  • сладко по избор

Приготвяне

  • Всички продукти без ядките се смесват (млякото е леко топло) и се пасират с пасатор(блендер).
  • Кремчето се сервира в чашки, залято със сладко по избор.Или с карамел ;).


събота, 25 октомври 2014 г.

Предястие от моцарела запържена в коричка от свинско филе "Елена"



Трябва  да кажа за това предястие от всичко по много - вкусно, лесно, бързо и ефектно ! Благодаря на Пепи за идеята.



Източникът на моята рецепта е от тук, може да видите и варианта на Пеп4о с магданоз . Оригиналната рецепта е с прошуто, но аз нямах и го приготвих с филе "елена".

Продукти
за 4 порции

  • 2 опаковки моцарела по 125г
  • 16 тънки лентички филе
  • черен пипер
  • мазнина за пържене
  • зелена салата - рукола или айсберг
  • авокадо по желание
  • балсамов оцет 
  • сладко от сини сливи или боровинки



 Приготвяне

  • Двете опаковки сирене се разрязват на 4.
  • Всяко парченце сирене се завива в две лентички филе и се оформя като пакетче.Ако филето е сухо , мокри се с вода.
  • Получените 8 пакетчета се запържват за кратко от двете страни в малко мазнина.
  • Аранжират се в чиниите върху салатата, залята с оцет.
  • Сервират се със сладко в отделна чинийка.Може да се набодат с клечки за зъби за по-удобно потапяне в сладкото.



неделя, 19 октомври 2014 г.

Пюре от карфиол със сирене



За мен едно ново приложение на карфиола - като гарнитура.Чудесен заместител на картофи или ориз! Вкусно, нискокалорично, без въглехидрати !
Подправките могат да бъдат различни според вкуса - копър, чесън, мащерка, или както в случая кимион.

Продукти
за 2-3 порции

  • 300 г суров карфиол
  • 1-2 с.л. мазнина , може и без( зехтин , масло)
  • 50 г сирене ( бяло саламурено или извара)
  • сол
  • черен пипер
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/4 ч.л. кимион (мащерка, копър)


 Приготвяне

  • Карфиолът се накъсва на розички и се вари в подсолена вода за около 10 минути, до омекване.
  • Изважда се, отцежда се от водата и се пасира (блендер). 
  • Добавят се подправките и сиренето и се пасира до гладка еднородна смес.





петък, 17 октомври 2014 г.

Яйце в облак - много ефектно и вкусно предястие от печено на фурна яйце



Яйцата са толкова популярна храна, приготвени по най-различни начини и въпреки това продължавам да откривам нови рецепти! Идеята е от Бон апетит.
Рецептата е проста и лесна, но вкусът и ефектът са нетрадиционни  :) .Добавих към белтъците малко настърган пармезан за подобряване на вкуса.

Продукти
за 2 порции


  • 2 яйца, жълтъци и белтъци отделно
  • сол
  • черен пипер
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2-3 с.л. настърган пармезан(по желание)




 Приготвяне


  • Белтъците се разбиват на сняг с лимоновия сок и щипка сол.
  • Внимателно се прибавя настъргания пармезан и се разбърква.
  • Белтъците се поставят в тавичка, застлана с домакинска хартия. Оформят се малки гнезда и се пекат на 180 С за 3 минути.
  • Жълтъците се изсипват в средата на гнездата и тавата се връща във фурната за още 3 минути. Така жълтъкът остава почти течен.
  • Сервират се веднага със салата.







четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Свински гърди на фурна с розмарин и сладка горчица



Ястие, което се прави само, вие можете да си стоите пред компютъра, а резултатът е гарантирано вкусен. Месото  е крехко и сочно, изключително вкусно.Зеленчуците са много вкусни също, леко карамелизирани и хрупкави.
Продукти 
за 3 - 4 порции

1 цяло парче свински гърди 600 г - 1кг
черен пипер
сол
чесън на прах
чесън няколко цели скилидки
1 сртрък розмарин
2 големи глави лук
2 -4 моркова
200 мл бира
глазура
1 с.л. горчица
1 с.л. мед
 Приготвяне

Месото се поръсва много добре с черен пипер, сол и чесън, нарязания на дребно розмарин и се оставя  да престои в хладилника.
Поставя се в дълбок съд с капак - гърне, стъклена тенджера  и се поставя в студена фурна.Пече се около 15-20 минути на 220 С, след това температурата се намалява до 180С и се пече още 1 час.
Морковите и лукът се режат на много едро, лукът на 4-6 парчета и се прибавят към месото, заедно с тях се налива и една чаша бира.
Ястието се връща във фурната и се пече още 30 минути.
Когато морковите са омекнали се нанася глазурата от смесените горчица и мед.Пече се още 15 минути до получаване на хубава коричка.
Сервира се с образувалия се при печенето сос и гарнитура по избор.


сряда, 15 октомври 2014 г.

Пилешко филе с шунка и кашкавал на фурна (ала салтимбока)



Пиле салтимбока е любима рецепта.Бързо и много вкусно! Но не е подходящо за много хора, защото пърженето отнема време.Реших да го изпробвам във фурната - много добър резултат.Подходящо и за повече порции.
Запазих основните съставки , придаващи специфичния вкус на това ястие - шунка, кашкавал, салвия, ароматно бяло вино.

Продукти
за 8 порции

  • 1,6 кг пилешко филе - 8 броя
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • 8 резена свинска шунка(250-300г)
  • 8 тънки парчета кашкавал с големината на филетата
  • 8 листа салвия
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 200 мл сухо бяло ароматно вино

 Приготвяне

  • Филетата се разрязват, изтъняват и се поръсват с лимонов сок и черен пипер.
  • Оставят се да се мариноват поне са половин час.
  • Тавичка се намазва с маслото и зехтина.Месото се подрежда в тавата.
  • Всяко парче пилешко филе се покрива с резен шунка, резен кашкавал и листенце от салвия.
  • Пече се на 220 С за около 20 минути.Когато кашкавалът се разтопи се налива виното, отстрани в тавата.
  • Запича се отново за 5 минути.
  • Сервира се веднага.




понеделник, 6 октомври 2014 г.

Кокосов чийзкейк със заливка от солен карамел - стъпка по стъпка



Вече съм писала, че съпругът ми много обича кокос и чийзкейк.Мисля, че това е перфектна комбинация за всеки вкус! А соленият карамел...невероятно съчетание! Поднесох със сладки сочни круши(може да се замени с плодове от компот или сладолед)


В блога има вече малки чийзкейкчета със солен карамел.Можее да погледнете, там рецептата за кейка е с извара. Повярвате ми , соленият карамел придава невероятен вкус!

Продукти 
за форма с диаметър 22-24 см
12 порции
основа

тези продукти са за основа и борд отстрани, ако не искате сладкишът да има страничен борд,   продуктите за основа трябва да се намалят наполовина.

  • 40 г кокосови стърготини
  • 100 г белени бадеми
  • 30 г захар(2с.л.)
  • 180 г бисквити - крекер, за торта
  • 100 г разтопено масло

чийзкейк

600 г крем сирене ( за предпочитане филаделфия или комбинация от филаделфия и бг крема сирене)  сн.2
3 с.л. захар


3 яйца
1 п. ванилия
1 с.л. лимонов сок
200 мл кокосово мляко
40 г кокосови стърготини
2 с.л нишесте
солен карамел
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. вода
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол



 Приготвяне

основа

  • Всички продукти , без маслото се смесват в блендер и се смилат.
  • Към получената  пясъчна смес се прибавя разтопеното масло и се разбърква с шпатула до получаване на еднородна лепкава смес.
  • Бисквитената смес се разстила на тънък слой по дъното и стените на формата за печене. Желателно е да се използва форма с подвижен   пръстен.Притиска се и се уплътнява с пръсти или с помощта на чаша.
  • Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за 12 минути до получаване на златист загар, като се внимава да не изгори.Оставя се да изстива.сн.1
  • чийзкейк
  • Сиренето и яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се кокосовото мляко, ванилията, лимоновия сок и нишестето
  • Кокосовите стърготини се слагат в блендер заедно с 2-3 с.л. от горната смес и се смилат.Може да пропуснете тази стъпка, ако желаете да се усещат при консумиране кокосовите стърготини.
  • Примесват се кокосът и сирената, разбърква се добре до получаване на гладка маса.
  • Чийзкейкът се изсипва върху основата. сн.3
  • Пече се в загрята на 200 С фурна за 8-10 минути, след това фурната се намалява до 160 С  и 

печенето продължава още 45-50 минути.Готовият чийзкейк е плътен по краищата и леко мърда в средата.
  • Оставя се да изстива за 2 часа в изключената, но топла фурна. това предпазва кейка от напукване.сн.4
  • Необходимо е чийзкейкът да престои още няколко часа в хладилник преди да е готов за консумация.
  • Ако бордът е много висок и не ви харесва може да го изрежете и изгладите с остър нож.
  • солен карамел
  • Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят.Отдръпва се.
  • Прибавя се сметаната, маслото и солта.Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилник.  
  • При сервиране кейкът се полива с карамела.
  • Украсата е карамел, карамелизирани кокосови стърготини и плодове.




петък, 3 октомври 2014 г.

Пай от готово бутер тесто с есенни плодове



Обичам да работя с готовото бутер тесто.Всичко става лесно и бързо, а вкусът е отличен, хрупкава коричка, топяща се в устата, съчетана с пълнежа!


Използвах многократно изпитаната рецепта за Ябълков пай( има постъпкови снимки), която съчетава невероятните аромати на канела, кафе, карамфил и карамел.

Продукти 
за тавичка 22-24 см
6-8 порции

  • 275 г готово бутер тесто(Бела)
  • 2 кисели ябълки
  • 1 круша
  • 1 ч.ч. пресни или замразени боровинки
  • 50 мл силно кафе
  • 2 с.л. коняк
  • щипка индийско орехче
  • 1/2 ч.л.канела
  • 2-3 карамфилчета, счукани
  • 4-5 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. брашно
  • 1-2 с.л. разтопено масло
  • яйце за намазване

 Приготвяне

  • Ябълките и крушата се белят, почистват от семките и режат на кубчета.
  • Задушават се за кратко в масло и 1 с.л. захар, докато започнат да омекват.
  • Тестото се разстила върху тавичката и се оформя борд като излишното тесто се изрязва.  
  • Ябълките и крушите   се слагат в купа, добавят се  всички други съставки -кафе, коняк, подправки, захар и брашно , накрая и боровинките.
  • Обърква се много добре и се изсипва върху тестото.  
  • Поръсва се с разтопеното масло.


  • От остатъците от тестото се режат лентички и се оформя решетка.
  •  Пече се  40 минути на 190С с вентилатор или 200 С без обдухване. 15 минути преди да стане готов, паят се намазва  с разбито яйце.
  • Сервира се ГОРЕЩ  с топка сладолед.
  • Ако е необходимо се подгрява на микровълновата.