петък, 3 октомври 2014 г.

Пай от готово бутер тесто с есенни плодове



Обичам да работя с готовото бутер тесто.Всичко става лесно и бързо, а вкусът е отличен, хрупкава коричка, топяща се в устата, съчетана с пълнежа!


Използвах многократно изпитаната рецепта за Ябълков пай( има постъпкови снимки), която съчетава невероятните аромати на канела, кафе, карамфил и карамел.

Продукти 
за тавичка 22-24 см
6-8 порции

  • 275 г готово бутер тесто(Бела)
  • 2 кисели ябълки
  • 1 круша
  • 1 ч.ч. пресни или замразени боровинки
  • 50 мл силно кафе
  • 2 с.л. коняк
  • щипка индийско орехче
  • 1/2 ч.л.канела
  • 2-3 карамфилчета, счукани
  • 4-5 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. брашно
  • 1-2 с.л. разтопено масло
  • яйце за намазване

 Приготвяне

  • Ябълките и крушата се белят, почистват от семките и режат на кубчета.
  • Задушават се за кратко в масло и 1 с.л. захар, докато започнат да омекват.
  • Тестото се разстила върху тавичката и се оформя борд като излишното тесто се изрязва.  
  • Ябълките и крушите   се слагат в купа, добавят се  всички други съставки -кафе, коняк, подправки, захар и брашно , накрая и боровинките.
  • Обърква се много добре и се изсипва върху тестото.  
  • Поръсва се с разтопеното масло.


  • От остатъците от тестото се режат лентички и се оформя решетка.
  •  Пече се  40 минути на 190С с вентилатор или 200 С без обдухване. 15 минути преди да стане готов, паят се намазва  с разбито яйце.
  • Сервира се ГОРЕЩ  с топка сладолед.
  • Ако е необходимо се подгрява на микровълновата.







3 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.