събота, 8 юни 2013 г.

Пиле в сладко кисел сос и ориз с куркума



Както вече съм споменавала у нас сме почитатели на китайската кухня и често приготвям такива ястия. А пък месото в сладко кисел сос ми е любимо, независимо пилешко или свинско.


Независимо от факта, че в китайската кухня се пържи, тя е доста здравословна.Пърженето е винаги за много кратко, така че продуктите не поемат много мазнина, а запазват собствените си сокове. Освен това се използват много зеленчуци и плодове и разбира се подправки.


Могат да се намерят много различни рецепти за месо в сладко кисел сос.
Обикновено месото се панира в яйце(най-често белтък) и нишесте или брашно.



Моето днешно предложение е без паниране на месото, за да се избегне използването на много мазнина.
Освен това месото може да се изпече  и на скара и след това да с е направи със сладко киселия сос.

Продукти
за 4 порции

  • 800 г пилешко филе, нарязано на ивички или кубчета
  • 2 с.л. лимонов сок  
  • 2 с.л. ароматно бяло вино
  • 2 с.л. светъл соев сос
  • черен пипер
  • 3-4 с.л. олио
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1-2 см нарязан на кръгчета джинджифилов корен (1 с.л. сух)

сладко кисел сос

  • 2 с.л. кафява захар
  • 6 с.л. оцет
  • 1 с.л. соев сос
  • 8 с.л. кетчуп
  • лют пипер

сусам и пресен чесън  за гарниране
ориз
2 каф.ч. ориз
2 с.л. олио(зехтин)
2 с.л. куркума прах
1/2 с.л. сол
1/2  к.ч. стафиди

   Приготвяне



  • месото се маринова в лимоновия сок, виното и соев  сос, поръсено с черен пипер сн.1
  • в малък дълбок съд се се загрява олиото на силен огън(тенджерка с малък диаметър) и в нея за 5-10 секунди се запържват джинджифила и чесъна, изваждат се с решетъчна лъжица
  • месото се пържи на части, по няколко парчета за много кратко. Измерих, че отнема около 1 минута и 20-30 секунди. Съдът се разклаща напред назад за да може мазнината да облива месото и накрая леко се разбърква.
  • изважда се с решетъчна лъжица и се изчаква 10 тина секунди мазнината да се загрее отново
  • чак след това се слага следващата порция месо (приблизително колкото за 1 човек, или 1/4 от цялото количество)
  • получават се златисти сочни парченца месо сн.3

сладко кисел сос

  • в малка тенджерка се смесват захарта и оцета, загрява се леко, да се разтвори захарта
  • прибавя се кетчупа, соевия сос и се разбърква за около 1 минута на огъня
  • опитва се на вкус, ако е необходимо се добавя оцет или черен пипер, люто
  • смесва се с месото, разбърква се
  • сусама се запича на сух тиган или на микровълновата
  • стръкчетата пресен чесън се режат
  • преди сервиране се поръсва със сусама и чесъна

ориз с куркума

  • мазнината се загрява в тенджерка и в нея бързо се изсипва куркумата, разбърква се и веднага се добавя ориза
  • пържи се до побеляване на ориза, прибавя се 5,5 к.ч. (по принцип 1:3, но последната чаша да е непълна) вода и солта и се покрива с капака
  • вари се 10-12 минути и се изключва, остава покрито на котлона до пълното поемане на водата от ориза, образуват се дупчици отгоре и зърната се отделят едно от друго.


16 коментара:

  1. И ние много обичаме китайско-дори при два дни си поръчахме.Така ,че Сонче ,рецептата ще бъде изпитана-благодаря ти!
    Хубав уикенд

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, чудесно предложение!
    И ние сме любители на сладко и солено и на куркума :)
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда превъзходно и неустоимо Сонче! Обичам ориз с куркума, обичам и сладко-кисел сос тъй ,че рецептата е тъкмо по вкуса ми:)
    Прекрасен да е денят ти мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, наистина чудесно предложение. Ухае на вкусно и на Изток при теб...
    А снимките са страхотни. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Щом има и сладко и кисело - нареждам се на опашка за рецептата :) ...яла съм китайска кухня ,но никога приготвяла ! Изглежда вкусно ,а и лесно за правене ,Сонче ! Благодаря за рецептата !
    Поздрав ! Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ми от това по-лесно няма , Ванче, запрятай ръкави...:)Поздрави!

      Изтриване
  6. Много апетитно предложение и изглежда страшно вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. О, Сонче една след друга рецептите ти по-апетитни... Ще ми се да дръпна една порцийка, но няма как, затова ще се захвана с рецептата:). С пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Любимо и апетитно. Макар да не съм приготвяла у дома, сега е време да го направя. Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.