събота, 29 юни 2013 г.

Агнешко летен гювеч



Традиционно, много вкусно ястие от българската кухня.
След гювеч със свинско месо и с джолан ви предлагам и най-вкусния гювеч, с агнешко месо.


В агнешкия гювеч не прибавм домати, за разлика от този с други меса.
Картофите са малко повече и преобладават защото всички ги обичат, особено Малкият дегустатор, който пак е с нас за лятото!

Приготовлението отнема общо около 3 часа, не се добадят мазнина или други течности, месото и зеленчуците се задушават в собствения сос.

Продукти
за 6 порции

  • 1 агнешко бутче с костта, около 2 кг
  • 2 глави кромид лук
  • 1 глава чесън
  • 1,2  кг пресни картофки
  • 2-3 моркова
  • 1 голям патладжан
  • 1 тиквичка
  • 2 червени чушки
  • 300 г гъби
  • шепа грах
  • червен пипер
  • черен пипер
  • розмарин
  • магданоз, мента

 Приготвяне

  • месото се нарязва на порции и се почиства от мазните части и ципи
  • поръсва  се с черен пипер и розмарин
  • поставя се в глинения гювеч, добавя се чесъна и се покрива с капака
  • гювечът се пъха в студена фурна (има вероятност да се спука, ако фурната е гореща)
  • пече се на 200 С за около час
  • добавят се последователно нарязаният на едро лук, морковите, картофите
  • покрива се с капака и се пече още 30 минути
  • патладжана се реже, без да се бели и се посолява, оставя се да се отцеди
  • накрая се прибавят по-крехките зеленчуци - грах, едро нарязаната чушка, тиквичката, синия домат(патладжан), гъбите
  • посолява се, поръсва се с червен пипер и се пече още 30 минути
  • накрая се отваря и се оставя да се запече открито до сгъстяване на сосчето
  • сервира се поръсено с магданоз и свежа мента



12 коментара:

  1. Сонче, разкошен е този гювеч! А аз агнешкото го готвя през другите три сезона!

    Прегръдки и спокойна нощ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ние май го ядем във всички сезони, а насред лято, за Богородица е класика по нашия край!Благодаря ти , Маги!

      Изтриване
  2. ммммного вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, тъкмо тези дни ми поразмина от преяждането с агнешко по Великден! Изглежда много добре. Поздрави и на малкия дегустатор!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марта!Най-после и аз имам около мен малко "свежа кръв" и детски забавления!Поздрави!

      Изтриване
  4. И от тези снимки ухае божествено,Соня,много,много вкусно и сочно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, класика, Роси добре че имам гости, та и аз да посготвя нещо !Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравей, Соня! Пиша тук за първи път, но отдавна следя блога ти и винаги когато искам да съм напълно сигурна в резултата, избирам рецепта от твоите. Никога не съм оставала разочарована, както и гостите около масата :) Искам да попитам, тъй като живея в чужбина и няма откъде да си купя глинен гювеч, възможно ли е рецептата да се изпълни в обикновена тенджера? Предполагам, че времето за приготвяне най-вече на месото ще се удължи... Предварително благодаря за отговора. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Скарлет! Радвам се, че си ми писала и много благодаря за хубавите думи! Такива коментари ме мотивират да продължавам да пиша :)
      Можеш да използваш стъклен съд с капак(както им казват тук йенска тенджера) или популярния вече "крок пот". Другият вариант е обикновена тава, по-дълбока, която да завиеш с алуминиево фолио. Поздрав и се надявам да съм била полезна!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.