вторник, 11 юни 2013 г.

Филе от риба пържено в картофена коричка (по Жак Пепен)




Много семпло, лесно и бързо за приготвяне ястие.
Същевременно доста изискано и изключително вкусно.
Месото на рибата в картофена обвивка се запазва сочно и нежно, хрупкавата картофена коричка, комбинирана с лук е много приятна.


Рибата е тилапия филе.Продава се замразена почти във всеки магазин.
Рецептата е подходяща и за друга бяла риба, трябва да бъде филе.

Продукти 
за 2 порции

  • 2 филета, всяко по 180 г 
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • 1-2 картофа, около 250 г
  • няколко стръка пресен лук или   чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • масло, колкото малък орех
  • сол

Източник
   Приготвяне

  • рибата се маринова в лимонов сок и черен пипер за около 30   минути сн.1
  • картофите се настъргват на едро ренде сн.2
  • лукът се нарязва на дребно и се смесва с настърганите картофи
  • в тиган се загрява 1 с.л. зехтин с половината от маслото
  • слага се от картофената смес и се оформя според големината на филето сн.3
  • рибата се поставя върху картофите и се посолява сн.4
  • отгоре се покрива плътно с картофена смес
  • тигана се покрива с капак и се пържи(задушава) 4-5 минути на среден към силен огън
  • проверява се за готовността, като се повдигне внимателно с шпатула, ако се отлепя от тигана е готово сн.5
  • обръща се и се покрива с капака за още 4 минути
  • изважда се и отново се добавя мазнина(зехтин и масло) за следващото филе

(аз ги пържих едно по едно, но ако са по-малки ще може по 2 наведнъж, тогава цялата мазнина се поставя наведнъж)




12 коментара:

  1. Страхотно изглежда, а съм и сигурна, че е вкусна.
    Харесва ми твоето предложение за картофена коричка, че моето е с ленти и доста пипкаво :)
    Да ви е вкусно и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепи!Аз го гледах по тв и ми се видя вкусно и лесно!притеснявах се, че няма да се изпържат картофите, но всичко се получи много добре!Поздрави и хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Много ми хареса рецептата, Сонче - вместо да варя отделно картофи за салата, всичко ще приготвя на веднъж. А си представих и удоволствието от тази хрупкава картофена коричка. Записвам рецептата до тази за рибената чорбица :).
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, майстора си е майстор -Жак Пепен, много са му добри рецептите !Ще чакам да я видя в твое изпълнение!ПОздрави!

      Изтриване
  3. Сонче прехласнах се по тази риба :). Страхотна коричка!!! Благодаря за споделянето, непременно ще пробвам.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва рецептата, Диана!Ще очаквам впечатленията ви!Поздрави!

      Изтриване
  4. Отново много апетитно ухае в твоето местенце,Соня!Страхотен тен има рибката и с тази коричка страшно ми харесва!Превъзходно предложение!Усмихната сряда! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Голяма разкошотия Сонче толкова хубаво си го направила и поднесла. Снимките ти са убийствени!
    Прекрасна да е вечерта ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Направих рецептата, Сонче и много ми хареса. Сърдечни благодарности!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.