събота, 26 ноември 2011 г.

Кифлички с пълнеж от сладко

Като съм захванала едни тестени неща...и не   ми  се спира.
Това са кифлички подходящи за закуска, за следобедно кафе или просто за нездравословно похапване:).
Може да се приготвят с всякакъв пълнеж - сладко, мармалад, захар, ядки, сушени плодове.Не съм правила, но чета с локум и халва... ето и моят вариант:


Продукти
за тестото
500 г брашно , заедно с това за измесване
1 яйце и 1 белтък(жълтъкът  е за намазване)
150 г захар
1 пакетче суха мая
200 мл пр.мляко*
1/2 ч.л. сол
ванилия
1с.лъжица лимонов сок
Настъргана лимонова кора на половин лимон
50 г масло(олио, зехтин, мас)
за плънката
100 г меко масло
конфитюр по избор(моят беше от кайсии)
1/2 чаша едро счукани орехови ядки
*(количеството му зависи и от големината на яйцата, така че доливайте по малко)




Приготвяне
Тестото се омесва с посочените продукти и се оставя да втасва във фурната на печката(фурната се затопля до 50 С и се изключва)Около 20 минути са достатъчни за удвояване на обема.
Омесва се отново , разделя се на 2 части.Всяка част се разточва  на голяма кора (около 30 см).Разрязва се радиално на триъгълници.Маже се с мекото масло.В широкия край се поставя плънката.Завиват се на рулце и поставят в намаслена и набрашнена тавичка.
Оставят се да втасват отново във фурната за около 25 минути.Намазват се с жълтъка, разбит с малко прясно мляко.Поръсват се със захар.
Пекат се на 180 С за около 25 минути.


1 коментар:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.