събота, 19 ноември 2011 г.

Боб на фурна

Едно традиционно ястие, което всеки прави по свой начин.
Предлагам моята рецепта.
Продукти за 3-4 порции
  • 300 г зрял боб
  • 2 стръка праз лук
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 3-4 печени червени чушки
  • 2-3 моркова
  • 50 мл олио
  • 100 мл ч.вино
  • 1ч.л. червен пипер
  • черен пипер
  • джоджен
  • 300 г домати от консерва, нарязани на кубчета
 Приготвяне
Фасулът се кипва за 7-8 минути и водата се изхвърля.Залива се отново и след завирането се изключва.Оставя сее да престои с водата за няколко часа и се вари до готовност(или се сварява веднага)
Отцежда се, като водата се запазва.
В по-дълбок съд се сипва олиото и виното и  се задушават праза, нарязан на колелца, кромидът, на едро нарязан и морковите, на кръгчета.
Когато лукът и морковите омекнат, се добавят едро нарязаните червени чушки,  и доматите.
Посолява се и се слагат подправките - червен пипер, черен пипер, джоджен .
Разбърква се, задушава се още 3-4 минути и се изсипва в тавичка или глинен съд. Долива се от водата , в която е врял боба - да не го облива.
Пече се на 200С докато се образува златиста коричка.







2 коментара:

  1. Правих преди известно време печен боб, който се различава малко от твоя. Но както си казала ти, всеки го пршготвя по свой начин.:-)) Твоят също ми допада и съм убедена, че се е получил много вкусен.:-))
    Поздравления за рецептата!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за вниманието и милите думи, Мони!Приятно блогърстване:)!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.