вторник, 29 ноември 2011 г.

Канелените кифлички на майката на Дребосъчето

С четенето на кулинарните блогове установих, че Карлсон и Дребосъчето имат много почитатели!Още повече почитатели имат канелените кифлички.


Видях поне 10 рецепти.
И тъй като аз много пъти съм си мечтала за аромата на тесто и канела, четейки за приключенията на героите на Астрид Линдгрен, се заех с голямо желание с канеленото предизвикателство.
Резултатът беше близо до отличен.Получи се нещо изключително ароматно и много вкусно.Не ми хареса, че след изстиването на кифличките карамелената коричка, която се получава отдолу се втвърди.След това ги предлагах загрети на МВ.Все пак ще споделя рецептата, а когато я усъвършенствам, ще пиша отново.Пък може и някой да даде полезен съвет.


Използвах същото тесто като за  Кифлички с пълнеж от сладко Пълнежът е различен, както и сосът, в който се пекат кифличките.Основно използвах рецептата и указанията от тук.
Направих съвсем малки промени(солта е по-малко, захарта е повече, добавих и малко лимонов сок ).




Продукти
 за тестото
500 г брашно , заедно с това за измесване
1 яйце и 1 белтък(жълтъкът  е за намазване)
150 г захар
1 пакетче суха мая
200 мл пр.мляко*
1/2 ч.л. сол
ванилия
1с.лъжица лимонов сок
50 г масло(олио, зехтин, мас)
 за плънката
 200 г кафява захар( на моята пишеше само ''кафява тръстикова'')
1 с.л. мляна канела
125 г меко масло
50 г стафиди
за канеления сос
25 г масло
50 г кафява захар
1 к.л. мляна канела
* количеството варира в зависимост от големината ма яйцата



Приготвяне

за тестото -  смесват се всички сухи съставки.Добавят се разбитите 1 яйце и 1белтък, разтопеното и охладено масло.Започва месене с добавяне на затоплено мляко.Полученото еластично тесто(след около 5 минути месене) се поставя да втасва във фурната на печката.(предварително загрята до 50С и след това изключена).
Тестото удвоява обема си за по-малко от 30 минути.Изважда се е се премесва за малко.Разточва се на голям правоъгълник(35см/45см).Намазва се с размекнатото масло и се поръсва обилно със захарта, смесена с канелата и стафидите.
Рулото се навива от към широката страна.
Режат се парчета около 1 - 1,5 см.Подреждат се в тавата за печене, в която предварително е направен канеления сос.
Аз го приготвих като поставих тавата на котлона на слабо и разбъквах до пълното разтваряне на захарта. Възможно е тук да съм сгрешила, като съм изчакала много до получаването на карамел.
Оставят се да втасват по същия начин за още 30-40 минути.

Пече се на 180С до златисто.Оставят се за половин час в тавата  и после внимателно се
изваждат.




Бележка:Преди да се сложат във фурната може да намажат с разбито яйце и да се поръсят със захар.

 

1 коментар:

  1. Ароматът на канела се усеща от тези снимки :-)! Сигурно са били изключително вкусни, въпреки твърдата коричка отдолу!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.