събота, 19 ноември 2011 г.

Варени гевречета от пълнозърнесто брашно



Продукти
  • ¼ кубче (10 г) прясна мая или 1 пакетче суха
  • 5 ч.л. пудра захар
  • 200 +50 мл топла вода или пр. мляко
  • 300 - 350 г брашно пълнозърнесто
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • 1 разбито яйце
  • 1с.л. лимонов сок
  • 1 яйце за глазиране

Начин на приготвяне:
Ръчно замесване:
  • Маята, 1 ч.л. захар и 100мл вода се объркват.
  • Оставят се настрана за 20-30 минути до образуване на пенеста смес.
  • Брашното, солта и останалата захар се объркват.
  • Прибавят се олиото, разбитото яйце и сместа с маята.
  • Меси се на набрашнена повърхност за 10 минути до гладко и еластично тесто.
  • Оформя се топка, слага се в намаслена купа, покрива се.
  • Втасва до удвояване на обема.Аз го оставям във фурната - загравам на 50 С и изключвам.30 мин са достатъчни.

Оформяне на варените гевреци:
  • Тестото се премесва на набрашнена повърхност. Дели се на 15 части.
  • Оформят се цилиндри, дълги 18 см, свиват се на пръстен и се защипват краищата.
  • Оставят се на набрашнена повърхност да бухнат за около 15-20 минути.( пак във фурната)
  • Гевреците се варят в подсолена кипяща вода за около 1 мин.
  • Пренасят се в намаслена и набрашнена тава  за печене.Мажат се с разбито яйце. По желание се ръси със сусам или маково семе.
  • Пекат се в предварително загрята фурна 200°С за 35 минути.


 

3 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.