вторник, 30 юли 2013 г.

Мляко с ориз и плодове




Споменавала съм, че мляко с ориз е наш любим десерт, който приготвям целогодишно. 
Предлагам ви летния вариант на този десерт, гарниран  със сос от пресни плодове.


Продукти 
За  8 порции
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
Щипка сол
4 ч.ч. прясно мляко
½ ч.ч. захар
1-2 ванилии
Лимонова кора
Плодов сос
Плодовете са по избор
4-5 кайсии
5-6 сини сливи
2-3 с.л. захар
1 ч.л. лимонов сок
Щипка канела


Приготвяне
Оризът се слага да ври на не много силен огън с водата и щипка сол.
Когато е почти готов се добавя млякото и захарта.
лимоновата кора се бели като ябълка и се слага цяла в млякото.
Намалява се и често се разбърква.
Вари се около 15 минути или до сгъстяване.Не трябва да е много гъсто защото след изстиването се сгъстява допълнително.
Преди да се дръпне от огъня се добавя ванилията.
Лимоновата кора се изважда.
Веднага се разсипва в предварително приготвените купички.
Кайсиите и сливите се разполовяват, посипват се със захар и се слагат на слаб огън.
Готвят се докато пуснат сок, прибавят се лимоновия сок и канелата и много внимателно се разбърква. Плодовете трябва да останат цели , само малко да омекнат.
При сервиране оризът се гарнира с плодовата смес.


неделя, 28 юли 2013 г.

Крем супа от тиквички и картофи



Продукти 
така изглежда преди пасиране
за 6 порции

  • 1 глава стар лук
  • 2 моркова
  • Стрък целина
  • Корен магданоз
  • 2 големи картофа (500 г)
  •  2 тиквички
  • 1 малка чушка
  • 30 г масло
  • Сол
  • Черен пипер
  • Мащерка(или друга подправка)
  • ½ пакет сирена Крема (62г)



Приготвяне

Лукът се реже на дребно, морковите на кубчета
Слагат се в малко солена  вода и се задушават до омекване заедно с целината и магданоза
През това време се приготвят картофите – обелват се и се режат на кубчета
Добавят се към супата и се долива вода, колкото да ги покрие
Вари се 10 минути
Тиквичките се белят и режат на кубчета
Чушката се реже на дребно
Прибавят се тиквичките и чушката към супата
Слага се 1 -2 с.л. масло и подправките
Вари се до пълното омекване на зеленчуците
Супата се пасира с пасатор или в блендер
Прибавя се 50 г сирене крема и ако е гъста, малко топло прясно мляко



вторник, 23 юли 2013 г.

Много бърз и лесен кекс




Продукти
за правоъгълна форма 26/12 см
ч.ч. е с вместимост 200 мл

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар 
  • 1 ч.ч. квасена сметана,
  • 1/4 ч.ч. олио, 
  • 1 п.ванилия, 
  • лимонова кора на 1 лимон, 
  • 1/2 п. бакпулвер, 
  • 1,1/2 ч.ч. брашно  

 Приготвяне
яйцата се разбиват със захарта до побеляване
добавят се сметаната и мазнинта и се разбива
прибавят се брашното, бакпулвера, ванилията и настърганата лимонова кора
разбърква се добре
формата се застила с хартия за печене
сместа се изсипва във формата
пече се на 170 С до суха клечка, около 40 минути
изчаква се да изстине и се изважда от формата


Заливката е от 30 г шоколад с 1-2 с.л. сметана, но сладкишът си е хубав и без нея


рецептата е от Бетоловото :) , където прекарваме лятото с моя внук, сред игри, походи в планината и плуване, така че    почти не остава време за блога.



събота, 20 юли 2013 г.

Кюфтета бял сос (фрикасе)


 

Много популярно ястие, малко позабравено, но  вкусно и заслужаващо внимание.
Лесно е за приготвяне, подходящо  и за малки деца.Лимоновият свеж вкус го прави и приятна лятна гозба.

Продукти
за  5 порции
500 г телешка кайма*
1 кафена чаша ориз
1 белтък
черен пипер
мащерка(или друга подправка)
магданоз
2-3 с.л. брашно за овалване
1 глава стар лук
1 морков
1 стрък селари(целина)
магданоз
сол
3 с.л. масло
3 с.л.  с куп  брашно
1 жълтък
2 яйца
200 мл прясно мляко
300 г кисело мляко
сока и кората на 1/2 лимон
мащерка(мента, джоджен)
черен пипер
сол
* за каймата вече съм писала, купувам месо и си я меля(може да се направи във всеки специализиран магазин)
 Приготвяне

  • каймата се омесва много добре със 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, мащерка, 1 белтък и ориза
  • оформят се 15 малки кюфтета
  • в тенджера с 1,5 л подсолена вода се варят нарязаните на дребно лук, морков и целина, магданоза
  • след като зеленчуците омекнат  във врящия бульон се пускат оформените кюфтенца, оваляни в брашно
  • варят се около 20 минути, изваждат се, а бульона се пасира
  • в дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва за кратко брашното
  • добавя се бульона и се разбърква
  • яйцата и жълтъка се разбиват заедно с млякото и се прибавят към брашнената смес на струйка, при непрекъснато разбъркване
  • добавя се сол, черен пипер, сок и коеа на лимон, мащерка
  • ако е много гъсто се добавя малко топла вода
  • кюфтета се връщат в соса и се варят за 4-5 минути
  • сервира се със салата



вторник, 16 юли 2013 г.

Тиквички(патладжани) с кайма и сирена - фалшива лазаня


Казвала съм,че не обичам да пържа.Затова нямам рецепта за пържени тиквички и патладжани!
Предлагам ви едно много вкусно ястие, комбинация на запечени на тиган зеленчуци, кайма, сирена и бешамел.


Нарекох го фалшива лазаня заради червения сос, бешамела и сирената, които са като за лазаня.

Продукти 
за 6 - 8 порции
500 г тиквички-3 бр.
500 г патладжани-2 бр.
червен сос
2 с.л. зехтин
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
1 морков
500 г телешка кайма
200 г домати на кубчета
черен пипер
джоджен или друга подправка по избор
бешамел
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
индийско орехче
черен пипер, сол
отделно
250 г моцарела
200 г кашкавал

 Приготвяне


  • зеленчуците се режат на тънки ленти по дължина
  • патладжаните се поръсват със сол и се изчаква да пуснат водат, измиват се и се отцеждат
  • всичко се запича на тефлонов тиган или друг с незалепващо покритие
  • дъното на тавичката се намазва с мазнина и се подреждат половината зеленчици, плътно със застъпване

червен сос

  • мазнината се загрява и в нея се задушават стария лук(на дребно), моркова (на кубченца) и чесъна
  • прибавя се каймата и се готви до готовност
  • залива се  с доматите и се готви още 4-5 минути
  • овкусява се  със сол, черен пипер и подправки по избор
  • изсипва се върху подредените зеленчуци
  • отгоре се подреждат резенчета моцарела
  • покрива се с останалите зеленчуци

бешамел

  • маслото се загрява и в него се запържва брашното
  • добавя се прясното мляко и се вари при непрекъснато разбъркване до сгъстяване
  • сосът се завършва с подправките
  • с него се залива подреденото ястие и всичко се слага в предварително нагрята фурна на 200 С
  • пече се до зачервяване - 40 минути.
  • изважда се и се покрива с настърган кашкавал
  • запича се отново до разтопяване на кашкавала




неделя, 14 юли 2013 г.

Терин със сирена



Рецептата е малко от типа "каквото има в хладилника".Съставките могат да са най-различни, сирена, млека и подправки.
Технологията е по Пепи от "Храна за моите канибали"

Продукти
за форма 26см/12 см
достатъчно е за 10-12 порции

  • 250 г крема сирене
  • 200 г рикота
  • 100 г бяло саламурено
  • 200 г кисело мляко
  • 10 г желатин
  • 100 г майонеза
  • черен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • малко копър
  • няколко стръка зелен лук
  • 2-3 печени чушки
  • 8 маслини без костилка
  • 4 сварени яйца
  • запечени ядки по избор


 Приготвяне

  • всички сирена, млякото и подправките се смесват и се обработват с пасатор до гладка кремообразна маса, прибавя се майонезата
  • ако е необходимо се добавя сол
  • желатина се разтваря в малко студена вода, до набъбване, заграва на микровълновата за 30 секунди и се прибавя към млечната смес
  • лука, чушките и маслините се нарязват и се смесват със сирената
  • дъното на съда, в който ще се приготвя терина се застила с фолио
  • покрива се със счуканите или цели ядки
  • слага се малко от сместа, поставя се в хладилник и се изчаква да се стегне
  • след като сместа от сирена започне да се втвърдява (30 мин във фризер или повече в хладилник),  отгоре се подреждат целите яйца
  • заливат се с остатъка от млечния крем, притиска се и се оставя в хладилника за 3 часа
  • обръща се върху чиния и се сервира нарязан




понеделник, 8 юли 2013 г.

Шоколадов кекс с череши(вишни), по Диана






За този кекс прочетох най-напред при Марта, но тръгвайки по веригата разбрах, че е обиколил доста блогове! Аз използвах рецептата и указанията на Диана.
Единствената дума, която го описва е "божествен". Прекрасна комбинация от аромати - плодовете, канелата, конякът, аз прибавих и малко лимонова кора....



Ето направо рецептата на Диана.
Продукти
правоъгълна форма 26/12 см
шоколадов пласт
100 гр шоколад,  50% какао
125 гр масло
 50 гр. захар
1/2 пакетче ванилова захар
2 яйца, големи
1 щ. сол
120 гр. брашно /1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
бял пласт от сирене
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 яйце
50 г захар(или на вкус)
1/2 пакетче ванилова захар
1 ч.л.лимонова кора по желание
плодов слой
1 ч.чаша изчистени  вишни /череши
1 с.л. коняк,
¼ ч.л канела
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте

1 ч.чаша = 240 мл.
 Приготвяне
фурната се загрява на 175 С
формата се намазва с масло и се застила с хартия за печене
плодов слой
почистените плодове се заливат с коняка, поръсват се със захарта и канелата и се оставят да се мариноват
преди да се сложат в тестото се поръсват с нишестето
шоколадов слой
шоколада и маслото се поставят в купа и се разтопяват на слаба степен  на микровълновата до получаване на гладка еднородна смес, оставя се да застине
яйцата се разбиват с предвидените захар, сол, ванилия
смесват се внимателно яйчната и шоколадовата част
брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя на части
разбърква се добре
бял слой
крема сиренето, захарта, яйцето, ванилията и настърганата лимонова  кора се поставят в блендер и се разбъркват до получаване на гладък крем
на дъното на формата се изсипва 1/3 от шоколадовата смес
отгоре се разстила част от бялата смес
подреждат се повечето плодове
покриват се с шоколадовото тесто, отново бяло, плодове и се завършва с остатъка от кафявата смес
пече се нагрятата фурна за около 40 минути, до суха клечка
Изчаква се до пълното изстиване на сладкиша и чак след това се изважда от формата
Украсява се с плодове, шоколад или по избор .
Сервира се с плодов сироп или сладко.





петък, 5 юли 2013 г.

Macaroni and cheese - макарони със сирене по американски, това го знае всяко хлапе



Получи се така, че снимката не е на макарони, но формата на пастата в случая не е от значение.Оригинално обикновено са от малките извити макарони.
Важен е сосът,  и не е със сирене, а с кашкавал.На  български.
Иначе, както знаете в английския език думата е една.Задължителна съставка е сирене "Чедър".
Аз много харесвам тази паста с лепкав сос от разтопен кашкавал, но е доста калорична и не бих я  приготвила само за нас.


Поводът е 4ти Юли - Националният празник на САЩ и моят внук, който всяка година  е тук, в България на тази дата. Вече е на 8 години, роден американец, а не е видял традиционната заря на този ден,  която се провежда почти във всеки американски град, за което много съжалява.
Миналата година отбелязахме празника с Бургери и Торта "Орео".
Нали все пак "баба има кулинарен блог".А малкият се гордее с това.(редовно проверява колко посетили има и от кои държави)
Макарони със сирене е може би едно от най-американските ястия. Вкусно, лесно за приготвяне и любимо на всяко американско хлапе.
Възможно е да се запекат и на фурна.
Продава се в готов вариант, в кутии, където сосът е на прах и се разтваря в мляко.
Продукти
за 3 порции

  • 300 г макарони
  • 75 г масло
  • 3 с.л. брашно
  • 600 мл прясно мляко
  • 200 г Чедър
  • 200 г Гауда
  • черен пипер
  • сол

 Приготвяне

  • макароните се сваряват в подсолена вода 
  • през това време в дълбок съд се разтопява маслото и в него се запържва брашното до златисто
  • на струйка се налива прясното мляко, като се бърка непрекъснато
  • вари се до сгъстяване на слаб огън
  • прибавят се настърганите сирена и се бърка до пълното им разтопяване, да се получи еднороден гладък сос
  • поръсва се черен пипер и много малко сол
  • сварените макарони се изцеждат, измиват се със студена вода и се изсипват в кашкаваления сос
  • разбърква се и се готви 2-3 минути

сервира се веднага
Ако предпочитате запечен вариант, трябва да се задели част от кашкавала и да с епоръси  преди печенето.


вторник, 2 юли 2013 г.

Агнешко с ориз и зеленчуци на фурна



Едно традиционно за българската кухня лятно ястие.Свежо и ароматно, приготвено с пресни зеленчуци.
Експериментът с канела е много успешен, придава малко екзотичен, леко сладникав вкус, ако обичате такива комбинации, ще ви хареса.Ние го одобрихме!



Продукти
за 6 порции

  • около 1,5 кг агнешка плешка или друго 
  • 2 глави стар лук
  • 2 моркова
  • 2 червени чушки
  • 1 тиквичка
  • 1 син домат(патладжан)
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. масло
  • 2 ч.ч. ориз(ч.ч. от 200 мл)
  • сол
  • джоджен
  • една идея канела, на върха на ножа
  • черен пипер


 Приготвяне


  • месото се почиства от мазните части и ципи и се реже на порции
  • сварява се в подсолена вода (около час)
  • месото се изважда в тавичка, а бульона се прецежда и измерва
  • олиото и маслото се загряват
  • лука се реже на дребно и се задушава в мазнината
  • последователно се добавят почистените и нарязани на кубчета моркови, чушки, патладжан, тиквичка и се задушават до готовност
  • прибавя се ориза и се пържи до побеляване

(на едно място, в един сайт, ми се заядоха в коментарите за този израз.Според мен оризът е бял, поставен в мазнината поема и става като сив, прозрачен, при продължаване на пърженето отново побелява.Сигурно има и друг начин да се изрази тази степен на готовност при пържене, важно е за да може оризът да поеме след това достатъчно вода, без да се разварява, а зърната да стоят отделно)

  • поръсва се с подправките - черен пипер, джоджен, канела(куркума)
  • всичко се изсипва в тавата при месото
  • залива се с 6 ч.ч. бульон и се посолява, ако е необходимо
  • тавичката се поставя във фурната, ако е стъклена или глинена, в студена фурна
  • пече се на 190-200 С за около 20-30 минути, проверява се и се изключва, когато все още има малко вода
  • оставя се във фурната докато оризът поеме цялата течност