вторник, 2 юли 2013 г.

Агнешко с ориз и зеленчуци на фурна



Едно традиционно за българската кухня лятно ястие.Свежо и ароматно, приготвено с пресни зеленчуци.
Експериментът с канела е много успешен, придава малко екзотичен, леко сладникав вкус, ако обичате такива комбинации, ще ви хареса.Ние го одобрихме!



Продукти
за 6 порции

  • около 1,5 кг агнешка плешка или друго 
  • 2 глави стар лук
  • 2 моркова
  • 2 червени чушки
  • 1 тиквичка
  • 1 син домат(патладжан)
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. масло
  • 2 ч.ч. ориз(ч.ч. от 200 мл)
  • сол
  • джоджен
  • една идея канела, на върха на ножа
  • черен пипер


 Приготвяне


  • месото се почиства от мазните части и ципи и се реже на порции
  • сварява се в подсолена вода (около час)
  • месото се изважда в тавичка, а бульона се прецежда и измерва
  • олиото и маслото се загряват
  • лука се реже на дребно и се задушава в мазнината
  • последователно се добавят почистените и нарязани на кубчета моркови, чушки, патладжан, тиквичка и се задушават до готовност
  • прибавя се ориза и се пържи до побеляване

(на едно място, в един сайт, ми се заядоха в коментарите за този израз.Според мен оризът е бял, поставен в мазнината поема и става като сив, прозрачен, при продължаване на пърженето отново побелява.Сигурно има и друг начин да се изрази тази степен на готовност при пържене, важно е за да може оризът да поеме след това достатъчно вода, без да се разварява, а зърната да стоят отделно)

  • поръсва се с подправките - черен пипер, джоджен, канела(куркума)
  • всичко се изсипва в тавата при месото
  • залива се с 6 ч.ч. бульон и се посолява, ако е необходимо
  • тавичката се поставя във фурната, ако е стъклена или глинена, в студена фурна
  • пече се на 190-200 С за около 20-30 минути, проверява се и се изключва, когато все още има малко вода
  • оставя се във фурната докато оризът поеме цялата течност



12 коментара:

  1. Много го харесвам това ястие с всякакво месце,Соня,но с агнешкото си е винаги една идея по-по-най!
    Чудесно си го приготвила!
    Хубава сряда с повече усмивки и настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Една от добрите комбинации на ориз с месо е може би точно с агнешко. Любимо! Чудесно предложение, Сонче! Точно по този начин не съм приготвяла агнешкото, но изглежда много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катя!Никога не е късно човек да опита!Поздрав и хубава сряда!

      Изтриване
  3. Много е апетитно, Сонче! Никога не съм слагала патладжан в ориза, но ми харесва и ще го пробвам непременно. Е, не с агнешко, че любимците ще сбърчат нослета, но с друго месо ще.
    Чудесни снимки, направо да им посегне човек през монитора :)
    Поздрави и хубав ден на теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря за похвалата за снимките, Пепи! Знаем си, че не са перфектни, но да се похвалим :) Тези дни четох в един блог колко грозни и нескопосани били снимките на другите блогъри и че не трябвало да се слагат такива снимки :( Чак се засрамих, но това няма да ме спре, де. Ще си готвя и ще си снимам, пък който иска да гледа :) Поздрав и хубава вечер!

      Изтриване
  4. Сонче, направо уцели в десятката! Любимо ястие!!! Обожавам ориз във всичките му форми, а тази е толкова българска, толкова домашна и уютна! Дояде ми се и ще трябва да направя тези дни! :) Относно снимките, аз също го четох това изказване и ми се стори малко грубо. Снимката е аксесоар, онагледяване на ястието, за да могат неопитните в кухнята да се ориентират как изглежда нещото и да се престрашат да си направят. Рецептата е важна, идеята е важна, майсторлъкът е в черпака и сърцето.
    Хубава вечер и ... ако ти остане една порцийка, мушни под компютъра за мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Тики!Май оризът е любим на почти всеки българин!Аз се старая да обяснявам, но снимките помагат да се разбере по-добре и технологията на приготвянето на храната.А мисля, че това е смисълът на писането на блога.Иначе се превръща в албум или прост сборник с рецепти. Аз за да направиш хубави постъпкови снимки ти трябва втори човек, с който явно аматьорите - блогъри, обикновено не разполагаме.Поздрави и усмихнат четвъртък!

      Изтриване
  5. Един от вариантите за готвено с месо и ориз! Чудесно съчетание със зеленчуците! Добавката на канела у новост за мен, интересно какво ще се получи, но осланяйки се на вкуса ти, ще е приятно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го направих с канела за първи път, Ина!Хареса ми, но трябва да е съвсем мъничко.Правих печеното агнешко за Великден с канела, по рецептата за свински ребра и се получи много добре.От там хрумката за ориза.

      Изтриване
  6. Да, Сонче, да се снимат и стъпките на приготвяне си трябва втори човек или адски много време, за да миеш ръце и носиш полу-приготвеното на подходяща светлина (ако кухнята не е достатъчно светла, де). Аз затова не правя снимки на стъпките. Но намирам за много удобно, когато някой е направил. Особено при сложните украси на българските празнични пити. За аматьори, мисля, че сме достатъчно полезни и с това, което предлагаме в момента :) Хубав и вкусен ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  7. изглежда много вкусно, задължително ще го приготвя при първа възможност - мерси че го споделихте тук с всички нас - лека вечер и до скоро

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.