вторник, 16 юли 2013 г.

Тиквички(патладжани) с кайма и сирена - фалшива лазаня


Казвала съм,че не обичам да пържа.Затова нямам рецепта за пържени тиквички и патладжани!
Предлагам ви едно много вкусно ястие, комбинация на запечени на тиган зеленчуци, кайма, сирена и бешамел.


Нарекох го фалшива лазаня заради червения сос, бешамела и сирената, които са като за лазаня.

Продукти 
за 6 - 8 порции
500 г тиквички-3 бр.
500 г патладжани-2 бр.
червен сос
2 с.л. зехтин
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
1 морков
500 г телешка кайма
200 г домати на кубчета
черен пипер
джоджен или друга подправка по избор
бешамел
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
индийско орехче
черен пипер, сол
отделно
250 г моцарела
200 г кашкавал

 Приготвяне


  • зеленчуците се режат на тънки ленти по дължина
  • патладжаните се поръсват със сол и се изчаква да пуснат водат, измиват се и се отцеждат
  • всичко се запича на тефлонов тиган или друг с незалепващо покритие
  • дъното на тавичката се намазва с мазнина и се подреждат половината зеленчици, плътно със застъпване

червен сос

  • мазнината се загрява и в нея се задушават стария лук(на дребно), моркова (на кубченца) и чесъна
  • прибавя се каймата и се готви до готовност
  • залива се  с доматите и се готви още 4-5 минути
  • овкусява се  със сол, черен пипер и подправки по избор
  • изсипва се върху подредените зеленчуци
  • отгоре се подреждат резенчета моцарела
  • покрива се с останалите зеленчуци

бешамел

  • маслото се загрява и в него се запържва брашното
  • добавя се прясното мляко и се вари при непрекъснато разбъркване до сгъстяване
  • сосът се завършва с подправките
  • с него се залива подреденото ястие и всичко се слага в предварително нагрята фурна на 200 С
  • пече се до зачервяване - 40 минути.
  • изважда се и се покрива с настърган кашкавал
  • запича се отново до разтопяване на кашкавала




11 коментара:

  1. И аз не обичам да пържа, Сонче!Спечели ме с тази "лазаня;'";)

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, много удачно предложение - вкусно и здравословно!
    Поздрави и хубави слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а и май е по-лесно да сложиш зеленчуците на скара вместо да ги пържиш!Благодаря, Ина!

      Изтриване
  3. Чудесна е лазанята ти, Сонче!
    И аз не обичам да пържа, но ако някой
    ми изпържи хрупкави тиквички, не отказвам!
    Прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Откакто не пържа тиквички ги заобичах!Благодаря ти, че наминаваш Дани!

      Изтриване
  4. Е те това ще е невероятно, уникално вкусно,Соня!Великолепна рецепта,наистина много ми допада!Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама че размазваща вкусотия! Адски вкусно изглежда, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  6. Направих я с патладжани - невероятно вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ти благодаря, Любка! Радвам се, че рецептата ви е допаднала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.