понеделник, 8 юли 2013 г.

Шоколадов кекс с череши(вишни), по Диана






За този кекс прочетох най-напред при Марта, но тръгвайки по веригата разбрах, че е обиколил доста блогове! Аз използвах рецептата и указанията на Диана.
Единствената дума, която го описва е "божествен". Прекрасна комбинация от аромати - плодовете, канелата, конякът, аз прибавих и малко лимонова кора....



Ето направо рецептата на Диана.
Продукти
правоъгълна форма 26/12 см
шоколадов пласт
100 гр шоколад,  50% какао
125 гр масло
 50 гр. захар
1/2 пакетче ванилова захар
2 яйца, големи
1 щ. сол
120 гр. брашно /1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
бял пласт от сирене
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 яйце
50 г захар(или на вкус)
1/2 пакетче ванилова захар
1 ч.л.лимонова кора по желание
плодов слой
1 ч.чаша изчистени  вишни /череши
1 с.л. коняк,
¼ ч.л канела
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте

1 ч.чаша = 240 мл.
 Приготвяне
фурната се загрява на 175 С
формата се намазва с масло и се застила с хартия за печене
плодов слой
почистените плодове се заливат с коняка, поръсват се със захарта и канелата и се оставят да се мариноват
преди да се сложат в тестото се поръсват с нишестето
шоколадов слой
шоколада и маслото се поставят в купа и се разтопяват на слаба степен  на микровълновата до получаване на гладка еднородна смес, оставя се да застине
яйцата се разбиват с предвидените захар, сол, ванилия
смесват се внимателно яйчната и шоколадовата част
брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя на части
разбърква се добре
бял слой
крема сиренето, захарта, яйцето, ванилията и настърганата лимонова  кора се поставят в блендер и се разбъркват до получаване на гладък крем
на дъното на формата се изсипва 1/3 от шоколадовата смес
отгоре се разстила част от бялата смес
подреждат се повечето плодове
покриват се с шоколадовото тесто, отново бяло, плодове и се завършва с остатъка от кафявата смес
пече се нагрятата фурна за около 40 минути, до суха клечка
Изчаква се до пълното изстиване на сладкиша и чак след това се изважда от формата
Украсява се с плодове, шоколад или по избор .
Сервира се с плодов сироп или сладко.





32 коментара:

  1. Изглежда много апетитно! Колко грама е 1/2 пакетче ванилова захар и мога ли да го заменя с нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, важното е да има някаква ванилия и в двете смеси. Поздрави!

      Изтриване
  2. Изглежда страхотно, Соня, наистина много съблазнително!! :) Слънчев ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Изненада ме, Соня,
    много съм щастлива, че си харесала това съчетание от вкус и аромат.
    Твоето изпълнение изглежда великолепно,
    разрезът сочен, а със заливката - наистина неустоим.
    Благодаря за доверието и удоволствието,
    сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана, много си мила, твоите снимки ме заплениха и щом го видях, реших че трябва да направя този сладкиш!Наистина много сполучлива рецепта, харесва ми съчетанието от вкусове!Поздрав и хубав вторник!

      Изтриване
  4. Сонче, толкова апетитно изглежда, просто не мога да не си открадна едно парченце! Непременно ще го пробвам, но сигурно с други плодчета (черешите и вишните свършиха), мисля че пак ще е хубаво.Благодаря ти за прекрасната презентация, а снимките са чудесни!! Прегръдки и хубав ден миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уцели ме, и аз си мислех да пробвам с други плодове!Ще очаквам да споделиш, Руми!Поздрави!

      Изтриване
  5. Видях прекрасните ти снимки още вчера във ФБ и чаках да видя с какво си го глазирала. Шоколад или карамел е, Сонче? Сладкишът е наистина божествен! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шоколад, Снежи, остана ми от шоколадовия фонтан, та е малко по-светъл.Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Сонче, колкото и пъти да го видя, все ще ме изкушава! А най-добрата реклама за един сладкиш е като се появи в повече блогове! Просто няма как човек да остане равнодушен към тази прелест. И при теб е невероятен, изкусителен и пленителен и какви хубави вълнички са се получили. Прелестни снимки! Поздрави и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И твоят сладкиш от прекрасната ти вишнева серия беше чудесен, Катя!Ти ме запали и за Дунавските вълни, май ще се прави!Благодаря ти, поздрав!

      Изтриване
  7. Соня, чудесен се е получил! Още едно доказателство колко е вкусен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Нали, нали????
    Страхотен, правих го и с малини и също беше превъзходен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Марта, ти беше последната, решаваща подстрекателка!Поздрав!

      Изтриване
  9. Сонче, и при теб се е получил невероятен сладкиш! Направо изкушаващ!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Аааа,не се търпите вече,изкусителки такива!
    Този сладкиш определено стана хита на сезона и вярвам с пълно право!Поздравления за Дианка за великолепното предложение,а на теб Соня комплименти са апетитното представяне ,много ти е сполучлив и чудесно изпечен!
    С пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина си заслужава да е хит!Много ми хареса, даже ме амбицира и правих след него торта Черна гора, използвах същите аромати!Поздрави!

      Изтриване
  11. Прекрасен сладкиш! Благодаря за рецептата!Винаги съм харесвала съчетанието на шоколад и крема сирене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Янулка! Много се радвам, че рецептата ви е допаднала! Аз много харесвам този сладкиш, правила съм го и праскови и кайсии, получава се много добре! Веселеи празници!

      Изтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  13. На колко градуса се пече? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ирина, добре дошла в Моето сладко хоби! Пече се на 175С. Пише го в първия ред от инструкциите "фурната се загрява на 175 С".Поздрави, успех и да ви е сладко!

      Изтриване
  14. Прекрасен е!Направих го, получи се чудесно.Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделеното, радвам се ,че ви е харесал каекса!Става все по-популярен! Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте, веднага след като видях рецептата и видях продуктите направих сладкиша и наистина както Вие бяхте писала с една дума "божествен". Наистина е божествен. Благодаря за рецептата, а хубавото е, че не е труден за изпълнение, а толкова изискан на вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря!! Много се радвам! Поздрави!
      Използвам случая да споделя, че правих този кекс и с други плодове - праскови, манго, круши и с ябълки.Скоро ще напиша допълнение.

      Изтриване
  16. Здравейте! Сладкишът е страшно изкусителен и съм решила да го пробвам, но понеже не разполагам с правоъгълна форма, се чудя дали мога да го изпека в кръгла форма за кекс и дали това би затруднило изваждането му, след като е изстинал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, няма проблем , може да се изпече в кръгла форма, само трябва да съобразите количеството на продуктите с размера на формата! Поздрав и успех! Ще се радвам да споделите дали ви е харесал сладкишът.

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор! Ще споделя резултата, след като го направя. Хубав ден!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.