вторник, 23 юли 2013 г.

Много бърз и лесен кекс




Продукти
за правоъгълна форма 26/12 см
ч.ч. е с вместимост 200 мл

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар 
  • 1 ч.ч. квасена сметана,
  • 1/4 ч.ч. олио, 
  • 1 п.ванилия, 
  • лимонова кора на 1 лимон, 
  • 1/2 п. бакпулвер, 
  • 1,1/2 ч.ч. брашно  

 Приготвяне
яйцата се разбиват със захарта до побеляване
добавят се сметаната и мазнинта и се разбива
прибавят се брашното, бакпулвера, ванилията и настърганата лимонова кора
разбърква се добре
формата се застила с хартия за печене
сместа се изсипва във формата
пече се на 170 С до суха клечка, около 40 минути
изчаква се да изстине и се изважда от формата


Заливката е от 30 г шоколад с 1-2 с.л. сметана, но сладкишът си е хубав и без нея


рецептата е от Бетоловото :) , където прекарваме лятото с моя внук, сред игри, походи в планината и плуване, така че    почти не остава време за блога.



14 коментара:

  1. Сонче, примамливо и вкусно изглежда този кекс!
    А в Бетолово явно е много красиво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, много ми харесват външните снимки на кекса! Тези прекрасни летни цветя на фона :) Изглежда дважди по-примамлив така :) Предполагам внука е помагал и в приготвянето, освен в хапването :) Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче,вече си приготвила кекса и те чакам на кафе:)http://vkusnouhanie.blogspot.com/2013/07/blog-post_25.html

    ОтговорИзтриване
  4. И кексът ми хареса, Сонче, но от последната снимка не мога да откъсна очи! Приятна ваканция и по-добре с внучето, отколкото в блога. После, сигурна съм, ще наваксаш тук :)Хубаво лято и всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох,страхотен е,Соня!така ми се прияде сладичко като го гледам!Градинката ти е чудесна!Поздрави и хубави дни в тази приказна местност!

    ОтговорИзтриване
  6. Сигурно е много хубаво по цял ден да тичаш сред цветя и пеперуди подир внуче :) !
    Кексът изглежда много свеж и вкусен ! Ако ти остане малко време за отговор на някой и друг въпрос заповядай тук :
    http://buonafurcettaivana.blogspot.it/2013/07/blog-post_26.html .
    Благодаря ,Сонче ! Хубаво лято !

    ОтговорИзтриване
  7. Колко голяма трябва да е формата за кекс?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Гуедолин, добре дошла в Моето сладко хоби! Формата е 26/12 см.Обикновено пише точно под думата "Продукти".Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Леле, много съжалявам, Соня! Наистина съм го пропуснала. Така или иначе, кексът вече е във фурната, ухае разкошно и печенето е почти към края си. След малко ще го извадя, но при последната проверка на върха на клечката имаше по-влажни трохи и ми се стори, че трябва да изчакам още малко. Използвах най-голямата от трите продълговати кексови тави, с които разполагам, и си оставих продуктите да се стоплят преди да започна да бъркам. Дано всичко е наред! Ще пиша после! :)

      Изтриване
    3. Явно днес не ми е ден! По начало, нямам голям опит в печенето, а кексовете и набухващите печени сладкиши са моят най-голям кошмар. Рецептата ти ме съблазни, защото кексът е "бърз" и "лесен". Но явно все пак не съм се справила на ниво, защото моето печиво хич не прилича на това от твоите снимки, Сонче! Стана доста по-мокро и на големи шупли. Отвън доста покафеня, а отвътре сякаш стои недопечено. Ползвах самонабухващо брашно, което до момента е давало най-добри резултати, така че едва ли може да се счита, че набухвателят е дошъл в повече. Пекох на 170 градуса с вентилатор в средата на фурната. Към края покрих кексчето с фолио, защото ме беше страх да не прегори, и го свалих едно ниво надолу. В началото така хубаво се наду, дори се напука отгоре, така че си рекох, че няма как да го оплескам. Имало как, оказа се... Не съм сигурна обаче къде сбърках... :(((

      Изтриване
    4. Няма страшно, следващият път ще се получи! Пробвай без вентилатор, на по-ниско на170. Аз пека кекс без ветилатор. Но всяка фурна е различна. Ще уцелиш как точно пече рвоята и после всичко ще е ОК? Поздрав и хубава вечер!

      Изтриване
    5. А на кое ниво поставяш тавата? Аз имам общо пет, като най-долното е на самото дъно на фурната. Кекса пекох на трето отдолу нагоре, а в края преместих на второ, защото ми се стори, че отдолу е по-суров. Според мен големите дупки в тестото свидетелстват за висока температура...

      Щом ти печеш без вентилатор, ще опитам и аз така. Може да го отбележиш някъде в рецептата като препоръка, за да помогнеш и на други по-неопитни твои читатели.

      Изтриване
    6. Не на най-долното, може би на второто ниво отдолу нагоре ще бъде подходящо, но явно трябва да пробваш. И на мен ми се сличва да сбъркам с печенето в непозната фурна, например, когато отида при някоя от дъщерите! Температурата не трябва да е много висока, за се изпече равномерно, права си. Иначе с и без вентилатор разликата е поне 10 градуса, с вентилатор трябва по-ниска температура. Поздрави и ще чакам да споделиш!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.