четвъртък, 23 май 2013 г.

Домашно сладко от ягоди



Разбира се, че в магазините има много различни видове сладка, но нищо не може да се сравни с аромата и вкуса на домашното сладко.не е трудно, аз правя всяка година поне от един плод. Опитайте!
Сладкото варя в обикновена по-голяма тенджера на котлона.

Продукти 
за около 6 бурканчета по 330 г

  • 2 кг ягоди
  • 1,5 кг захар
  • 1-2 ч.л. лимонтозу(лимонена киселина)


 Приготвяне
Има различни варианти и пропорции за правене на домашно сладко.
  Обикновено на 1 кг плод се слага 1 кг захар, но това зависи от сладостта на плода и от това дали искате повече сироп или по-гъсто, с повече плодове сладко. Колкото повече е захарта, толкова повече сироп ще има сладкото.
Освен това , ако искате цели плодове и много сироп може да приложите техниката с предварително сваряване на сиропа.Тогава вече е необходима и вода за да се разтвори захарта.След като вече се е посгъстил се добавят плодовете.Така плодът не се наранява и остава цял.
Но аз предпочитам по-лесния вариант - направо смесвам плодовете и захарта и варя на слаб огън.( 2ра-3та степен от 6)
Може да се приготвят плодовете като се посипят със захарта и се оставят за няколко часа да пуснат сироп.Според мен няма съществена разлика в крайния резултат, важно е как ви е удобно.

Аз не използвам никакви добавки, като готови миксове , пектин или друго.


  • И така - ягодите се почистват  и измиват
  • отцеждат се и се поставят в тенджерата
  • посипват се със захарта и без да се бъркат се поставят на слаб котлон
  • след като заври сладкото образува една бяла пяна, която се отстранява с решетъчна лъжица
  • от време на време се разбърква и се наблюдава да не претече*
  • вари се до достигане на желаната гъстота
  • добавя се лимонтозуто, разбърква се и се вари още 1 минута
  • горещото сладко се налива с черпак в сухи буркани, затваря се и се обръщат с капачката надолу

Не е необходимо да се изваряват бурканите.Така могат да се съхраняват 1-2 години и повече.
Ако се захароса може да се превари допълнително, но добавянето на киселина предотвратява захаросването.

*пазете стъклените(керамични) плотове на печката от горещото сладко, захарта ги поврежда безвъзвратно!!

готовността на сладкото се проверява  по няколко начина:
  • промяна на цвета - от червен към карамелен
  • промяна на гъстотата - когато се вдигне лъжицата капе по-бавно
  • капка, пусната в чаша със  студена вода отива на дъното  почти цяла, без да се разтвори
  • капка, изсипана в студена чиния, не се разлива, когато чинията се накланя
  • капка, капната на нокътя на палеца ви, при обръщане надолу не пада
  • времето е относително и не мога да кажа колко време се вари 
Трябва да се има предвид, че след изстиване и престояване сладкото се сгъстява значително.


30 коментара:

  1. Как обичам домашно сладко от ягодки... Определено е много вкусно. Чудесно изглежда и твоето, Соня, да ти е сладко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. а пробвали ли сте в микровълнова? става същото но по барзо и без мъката около котлона

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, правя много неща в МВ, но сладко не съм!Благодаря за споделеното, може би ще опитам!

      Изтриване
  3. Чудесно е!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Домашно сладко всеки обича..друго си е ....Започна се правенето,Сонче.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е аз не правя колкото теб,Живе, ама по малко от 1-2 плода!Поздрав!

      Изтриване
  5. Любимо ягодово сладко! Чудесно изглежда, Сонче! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, обичам си старите рецепти и точно преди два дни варих такова сладко :) (без "улесняващите" съвременни миксове). И не само рецептата, а и бурканчетата са ни еднакви :))
    Много хубава ти е последната снимка! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Снежи, според мен няма смисъл да правиш сладко с купени плодове и готови миксове, по-добре да си купиш готово в буркан с всичките Е-та!Поздрави!

      Изтриване
  7. Сладкото стана превъзходно.Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз благодаря за споделеното!Радвам се, че ви е харесала рецептата!ПОЗДРАВИ!

      Изтриване
  8. здравей Соня благодаря за рецептата ,която задължително ще пробвам , но ме интересува какво значи претече...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за интереса към рецептата, надявам се да направите хубаво сладко!Претича, когато излиза от съда, в който се вари и се излива на котлона(печката).Поздрави!

      Изтриване
  9. Съвършенни инструкции на приготвянето на сладкото и прекрасни снимки! Браво!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, дано да ви стане хубаво сладкото !Радвате ме с този коментар!Поздрави!

      Изтриване
  10. Blagodaria za receptata.Poluchi se strahotno sladko :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз ви благодаря, за доверието и за споделянето!Радвам се, че ви е допаднала рецептата!Поздрави!

      Изтриване
  11. Судя по картинкам сладкое варенье получается у вас)

    ОтговорИзтриване
  12. При техниката,която сте представили,плодовете остават ли пак цели,защото аз предпочитам да няма цял плод :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и извинявайте за закъснението, отсъствах от страната! Както се вижда на снимките, плодовете са доста запазени, това е сладко, а не конфитюр.Ако искате да получите конфитюр, ще трябва да ги нарежете предварително, а ако искате само желе, да прецедите и претриете почти готовото сладко през цедка.Поздрави и дано да не съм мног закъсняла с отговора!

      Изтриване
  13. Няма никакъв проблем за закъснението!Много Ви благодаря за отговора,ще пробвам рецептата ви със сигурност,но ще си ги нарежа :) Приятен ден :)

    ОтговорИзтриване
  14. Сладкото ми стана рядко.Да се опитам ли да го сгъстя,като го доваря наново?Или да не рискувам,все пак е в бурканите от 2 дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, технологията е за сладко, а не за конфитюр. Може да го доварите за да се сгъсти. Имайте предвид, че при продължително варене сладкото губи от цвета и аромата си и че при престояването се сгъстява допулнително. Поздрави и успех!

      Изтриване
    2. Благодаря за светкавичния отговор! Притеснението ми е да не се озахари,сега успешно мога да го ползвам като топопинг за сладолед,но от палачинките ще изтича :)

      Изтриване
  15. здравейте искам да попитам не варите ли бурканчетата после за стерилизация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Аз не изварявам бурканите, но ако желаете може да ги изварите за 5 минути.Така, обърнати надолу с капачката, докато сладкото е още горещо, бурканите се херметизират и издържат без проблем 1-3 години! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.