петък, 31 май 2013 г.

Класически френски сладкиш - клафути с череши



Това е най-лесният сладкиш, който може да се направи с всякакви плодове.Непретенциозен и не особено впечатляващ с външен вид, но за сметка на това изключително вкусен.
Много лек и с приятна креместа структура.
Тук може да намерите варианти - с кайсии и с круши, в по-голям съд или в индивидуални купички.
До сега съм правила сладкиша с печене наведнъж, този път изпробвах вариант с първоначално запичане на част от тетстото и последващо добавяне на плодовете и другата част от тестото.
Не намирам съществена разлика във вкуса и външния вид на десерта.



Сега ви предлагам класическия вариант на рецептата -  с череши, по Джулия Чайлд.
Печенето е на 2 етапа, както при нея.
Единствената промяна, която направих, че в общото количество течност замених част от прясното мляко с течна сметана (животинска 30% масленост)

Продукти 
за 6 порции, тавичка с диам. 20 см

  • 300-400 г почистени от костилките череши
  • 2 с.л. захар за черешите

тесто

  • 3 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана 30 % масл.
  • 2 пак.ванилова захар
  • 1/3 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • 1/2 ч.ч.брашно (от 250 мл)
  • масло за намазване на формата
  • пудра захар за поръсване


   Приготвяне


  • черешите се почистват от костилките и се поръсват с предвидената захар сн.1
  • яйцата, млякото и сметаната, ванилията, брашното и солта, както останалата захар се смесват в блендер
  • разбива се много добре
  • формата се намазва с мазнина
  • изсипва се около 1/3 от тестото
  • пече за около 5 минути в нагрята на 175 С фурна, да започне да стяга сн.2
  • изважда се и се подреждат черешите, отгоре се изсипва останалото тесто сн.3
  • пече се още 45 минути или до готовност
  • тестото се издува доста, а след това сляга
  • преди сервиране се поръсва с пудра захар
Бележка - бих намалила брашното, както в клафути с круши, по Марта Стюард, където е само 30 г.
Източник




14 коментара:

  1. mislq ,4e trqbva da yto4nite ne6to .kolko to4no e zaharta i kolko bra6noto?napisano e 2 puti zahar.

    ОтговорИзтриване
  2. Точно между това и баничките с череши се чудех предния път, но направих баничките. Много вкусно изглежда клафутито. И щом потвърждаваш за вкуса, ще пробвам обезателно някой път.
    Чудно е, Соня, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошен е станал, Сонче, структурата е невероятна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам го този десерт :) ! Чудесен е станал ,Сонче ! Сочен и красив (като знам колко е трудно да отрежеш читаво парче за снимка си се справила отлично ,Сонче :)!
    Поздрави ! Хубава събота и неделя !

    ОтговорИзтриване
  5. Хареса ми, Сонче - изглежда ми бързо, вкусно и сочно. Записвам си го. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно ......Много сечен десерт!Прекрасно предложение,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен,сочен и красиво поднесен сладкиш,Соня!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за рецептата, Сонче! Чудесен е сладкишът! Вчера като по поръчка ми донесоха череши, точно след като прочетох и разгледах публикацията :) Често ще се прави. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зарадва ме много , Снежи!не че аз имам някакъв принос към такава класическа рецепта, но благодаря за доверието :)! Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Очаквам скоро черешата да узрее и ще опитам това интересно предложение!
    Изглежда доста примамливо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. непременно да опиташ, Ина, заслужава си!?Не пропускай, после ще си направиш и с други плодове!Поздрав!

      Изтриване
  10. Не слагате бакпулвер?

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.