неделя, 19 май 2013 г.

Ягоди, крем с маскарпоне и сметана, стар козунак с коняк - с една дума ТРАЙФЪЛ



Комбинацията е съвсем произволна.В случая според намиращите се в хладилника продукти (включително стар  козунак).Всичко може да бъде заменено с нещо друго - козунакът с кекс или бисквити, маскарпонето с друго сирене, или само сметана, ягодите с други плодове.


 "Трайфъл", това е пак една от чуждите думи,  които се нуждаят от пояснение.

Счита се, че това е един най-добрите десерти в английската кухня.
Според тази статия името му се споменава за пръв път в далечната 1654 година в рецепта, която препоръчва да се отреже резен хляб, да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери.
Задължителни продукти са ароматен алкохол, който напоява основата, разбита сметана и плодове, които се редуват на пластове.



Продукти 
 за около 8 чаши или 1 голяма купа*

  • няколко тънки филийки козунак(кекс)
  • няколко бисквитки "амарето"
  • 50 мл шери(порто) или коняк смесен с малко мляко
  • 250 г маскарпоне
  • 3-4 с.л. пудра захар
  • 400 г сметана
(200 мл течна животинска + 200 г квасена)

  • 2-3 ванилии
  • 1 с.л. коняк за крема
  • 300 г ягоди за желе, може да се заменят с готово ягодово сладко 
  • 300 г  ягоди за крема
  • 300 г ягоди за украса

* снимките с голямата купа не ми се получиха, защото беше вечер, а купата беше студена .Горната снимка е преди да се сложи в хладилника и без ягодите за гарниране  
 Приготвяне


  • на дъното на съда се подреждат филийките козунак и се притискат сн.1
  • напояват с е с избрания алкохол
  • част от ягодите се режат на 3-4 филийки, които се нареждат по стените на съда
  • върху козунака се изсипва ягодовото желе* или пасирано ягодово сладко
  • сметаната, маскарпонето и 3 с.л. захар се разбиват с миксер, прибавят се ванилията и коняка
  • 300 г ягоди се нарязват и се прибавят към сметановия крем
  • част от крема се изсипва върху ягодовото желе
  • отгоре се нареждат бисквитки, отново крем и така до края, може да се поставят и цели плодове
  • оставя се в хладилник да се стегне
  • 300 г ягоди се почистват и се посипват с 1 с.л. захар, оставят се в хладилника
  • преди сервиране десертът се гарнира със захаросаните ягоди

* приготвяне на ягодово желе
ягодите се пасират и претриват през цедка, смесват се с 1 с.л. захар и се поставят на огъня.Готвят се за кратко(3-5 мин) като се разбъркват.След изстиване се слагат върху основата.




18 коментара:

  1. Точно за сезона и точно по мой вкус....

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда невероятен Сонче, направо се размечтах...
    Хубава неделя и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, чудо си сътворила от наличните продукти. Много ми харесва и определено е прекрасен десерт.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много, много вкусно и свежо!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, обичам такъв тип сладкиши и с удоволствие ще се възползвам. Толкова е ароматно и лекичко на вкус, че просто няма как да пропусна. Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. макар и предизвикана от продуктите в хладилника, рецептата си е класика, опитайте ,Снежи, ще ви допадне!Ще чакам отзиви!

      Изтриване
  6. Е, поне ягодките в момента са превъзходни. аз също съм на ягодова вълна , но ще си направя и такова;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха, та кой не е на ягодова вълна сега, Марта?! :) Това са най-неустоимите пролетни плодове!Поздрав!

      Изтриване
  7. Обичам рецепти с история, Соня,
    твоето предложение е много красиво и ароматно, фино и безспорно вкусно.
    Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диана!Тя, историята, е дълга и може да се каже още много...Благодаря за хубавите думи, поздрав и на теб!

      Изтриване
  8. Прекрасен десерт, ароматен и красив!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. и аз казвам една дума -СЪВЪРШЕНО!
    Чуден десерт ,веднага давам поръчка за една чашка!
    Поздрави и хубава седмица,Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.