четвъртък, 30 май 2013 г.

Кайсиево парфе с маскарпоне


Това е сладкишът, с който гостувах на Роси и Кулинарен еликсир.
Продукти
за форма 18-20 см
за основата


  • 100 г какаови бисквити
  • 50 г масло
  • 1 к.ч.запечени ситно смлени орехи

за сметановия слой

  • 100 мл прясно мляко
  • 250 г маскарпоне
  • 200 мл течна сметана
  • 300 г квасена сметана
  • 500 г кайсиево сладко
  • (за кайсиевото сладко - 500 г кайсии и 300 г захар)
  • 3 с.л. коняк
  • 1 капсула ванилия
  • 2 п.желатин

за горния слой

  • няколко пресни кайсии
  • 1/2 пакет (35 г) готов кисел с порт. вкус "Кастело"
  • 200 мл вода
  • оранжева боя на върха на ножа

(може да се замени с вода, захар, лимонов сок, боя и желатин)
Моята форма е диаметър 16 см и с тези продукти направих и една малка пастичка (на горната снимка)





 Приготвяне

за основата
бисквитите и орехите се смесват,  поставят се в блендер  и се смилат
добавя се маслото, нарязано на кубчета и се смила до получаване на мокра еднородна смес
форма с откопчаващ се пръстен се намазва с масло
сместа  се разпределя равномерно на дъното на основата като се притиска с ръце или лъжица
оставя се в хладилник да се стегне
кайсиево сладко
кайсийте се нарязват на на едро и се посипват със захарта
варят се на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа


сметанов желиран слой
желатинът се накисва в прясното мляко, изчаква се да набъбне и с е загрява леко на МВ
маскарпонето се разбива за малко с миксера
добавя се квасената сметана и се разбива добре
изсипва се течната сметана, разбива се. Смесва се с приготвеното сладко, разбърква се.Нека да останат парченца от плодовете.
накрая се изсипва разтворения желатин, разбърква се до еднородна смес
изсипва се върху приготвената основа и се оставя в хладилника да се стегне поне за 3-4 часа
желатинов плодов слой
кайсиите се нарязват и подреждат върху сметановия слой
готовият кисел се разтваря в горещата вода, добавя се оцветителя и се оставя да изстине напълно
изсипва се върху кайсиите и се оставя в хладилника до пълното желиране

Поднася се за завършек на вечерта  с чаша хубав коняк!



13 коментара:

  1. Запомних го този сладкиш, Сонче! Просто неустоим и ето го отново, влияещ на всички сетива! Невероятен!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня, останах без думи!
    Браво! Браво! Брависимо!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления, Соня - впечатляващо гостуване!
    Харесах и другите ти десерти с череши,
    но този кайсиев сладкиш ме плени и очарова:
    много фин, елегантен и слънчев, със страхотни снимки -
    Разкошен...!
    Комплименти,
    хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Наминах още веднъж да му се насладя,Соня,ама как иначе,като ми е в графа "любими" !Красив и стилно поднесен десерт!Само за ценители!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен е този сладкиш, Сонче!
    Видях го при Роси, насладих му се, но няма как и тук при теб да прескоча :) това разкошество!
    Ако знаеш как искам точно сега някой да почерпи с един такъв :))
    Страхотни снимки напоследък показваш, много им се радвам - едни такива в близък план "ела ме изяж" са направо :))
    Поздрави и хубава, спорна седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. благодаря на всички ви, мили дами за хубавите думи и похвалите! Радвате ме!
    От чиниите е, Пепи :), наскоро си осигурих всички размери черни чинии!:)Поздрав и хубава сладваща седмица Пепи, Роси, Диана, Михаела, Катя!

    ОтговорИзтриване
  7. Просто неустоим!

    ОтговорИзтриване
  8. Уникален сладкиш - получи ми се страхотно! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сърдечно благодаря, такива коментари ме радват безкрайно!Поздрави!

      Изтриване
  9. Прекрасна рецепта! В този сезон липсват кайсии, но бих искала да пробвам с мандарини. Благодаря от сърце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много добра идея Лили, ще се радвам ако споделиш за резултата! Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравейте,искам да попитам желатина какъв трябва да бъде,защото на Д-р Йоткер например е много силен. Освен това-за горния слой-колко лимонов сок и желатин ще трябват,ако нямаш готов кисел?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. //здравейте Виктория, добре дошла ! Аз ползвам желатин на д-р Йоткер . За горния слой може да ползвате портокалов сок с малко захар и вода, общо около 250 мл, тогава е достатъчно половин пакетче желатин . Зависи колко дебел искате да се получи. На опаковката желатин обикновено е изписано за какво количество течност е. Може да се направи и с други плодове или с боя за храна. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.